Κυνηγούν το «ξενιτεμένο» χρήμα και αφήνουν εντός την ασυδοσία…

Η φοροδιαφυγή οργιάζει, ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός σε μόνιμη «αργία», τα μεγάλα λόγια τα μεγάλα περισσεύουν, οι φιέστες για νέες συμφωνίες για το κυνήγι του «μαύρου» ξενιτεμένου χρήματος πολλές, και κατά τ΄άλλα αναζητούνται τρόποι εξόντωσης, μέσω του νέου Ασφαλιστικού, των συνεπών πολιτών που σηκώνουν τα βάρη αλλά και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Τα στοιχεία της γενικής γραμματείας Δημοσίων Εσόδων είναι αποκαλυπτικά της ανικανότητας του ελεγκτικού μηχανισμού του υπουργείου Οικονομικών να εντοπίσει τα πραγματικά εισοδήματα των φορολογουμένων.

Ειδικότερα, με βάση τα συγκεκριμένα στοιχεία, εισοδήματα έως και 5.000 ευρώ (!) δήλωσαν πέρυσι:

— ένας στους πέντε μισθωτούς και συνταξιούχους

— τρεις στους πέντε αγρότες

— τρεις στους πέντε ελεύθερους επαγγελματίες.

Από την άλλη πλευρά, έως 15.000 ευρώ δήλωσαν πέρυσι, οκτώ στους δέκα ελεύθερους επαγγελματίες, καθώς και επτά στους δέκα μισθωτούς και συνταξιούχους.

Θα πρέπει να αναφερθεί ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της ΓΓΔΕ πέρυσι 5.370.677 φορολογούμενοι δήλωσαν 56,72 δισ. ευρώ εισοδήματα από μισθούς και συντάξεις, ενώ από όλες τις πηγές εισοδήματος δηλώθηκαν συνολικά 73,93 δισ. ευρώ.

Όπως προκύπτει από την ανάλυση των στοιχείων οι μισθωτοί δήλωσαν 32 δισ. ευρώ, οι συνταξιούχοι 24,6 δισ. ευρώ, οι ιδιοκτήτες ακινήτων 5,942 δισ. ευρώ, και οι αγρότες 1,34 δισ. ευρώ.

Είναι αξιοσημείωτο βέβαια ότι μόνο δυο αγρότες δήλωσαν στην Εφορία τους πάνω από 500.000 ευρώ, μόνο 67 ελεύθεροι επαγγελματίες δήλωσαν επίσης πάνω από 500.000 ευρώ, όπως και 211 μισθωτοί και συνταξιούχοι οι οποίοι δήλωσαν πέρυσι περισσότερα από 500.000 ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση τα ανωτέρω στοιχεία δικαιολογούν και τις προθέσεις του οικονομικού επιτελείου όσον αφορά την επικείμενη φορολογική μεταρρύθμιση η οποία, όπως έχει ήδη αποκαλύψει το Liberal.gr, θα ισοπεδώνει τα πάντα για όσους έχουν εισοδήματα άνω των 15.000 ευρώ.

Η δικαιολογία απλή. Αφού δεν υπάρχει μηχανισμός να ελέγξει και να εντοπίσει τα πραγματικά εισοδήματα, θα φορολογηθούν όλοι με πολλούς υψηλούς συντελεστές έως και 50%.

Η σκέψη δε ακόμη πιο απλή, οι πλούσιοι «έχοντες» που θα δηλώνουν εισοδήματα μεγάλα άνω των 15.000 ευρώ, θα αναγκαστούν να βγάλουν το «μαύρο» χρήμα στην επιφάνεια προκειμένου να καταφέρουν να ανταπεξέλθουν στις αυξημένες τους υποχρεώσεις.

Ξεχνούν όμως ποιοί ήταν οι πρώτοι διδάξαντες τη … στάση πληρωμών.