Κων/νος Βέργος Το πρόβλημα της Deutsche Bank λύθηκε! Ας σβήσουμε τα φώτα και ας κοιμόμαστε ήσυχοι!

Το πρόβλημα της Deutsche Bank λύθηκε! Ας σβήσουμε τα φώτα και ας κοιμόμαστε ήσυχοι!

Του Κωνσταντίνου Βέργου*

Παρότι η Deutsche Bank, το υπέρλαμπρο αστέρι της γερμανικής οικονομίας στον χώρο των τραπεζών, είχε στο παρελθόν κατηγορηθεί για σημαντικές ατασθαλίες, φαίνεται ότι όλα αυτά είναι πλέον παρελθόν. Η γερμανική αυτή τράπεζα αδίκως κατηγορήθηκε ως τώρα και όλα δείχνουν ότι αποκαθίστανται.

Η επενδυτική κοινότητα στο προηγούμενο διάστημα έζησε έναν εφιάλτη. Εκείνον της ενδεχόμενης κατάρρευσης της Deutsche Bank. Η τράπεζα στο προηγούμενο διάστημα ενεπλάκη σε τουλάχιστον τέσσερα σκάνδαλα, από τα οποία τα τρία είναι κορυφαία παγκοσμίως για τον τραπεζικό χώρο και ακόμη τον απασχολούν. Το σκάνδαλο του ξεπλύματος χρημάτων στη Ρωσία, όπου η εμπλοκή της τράπεζας ήταν ούτε λίγο ούτε πολύ 6 δισ. δολάρια, βεβαιωμένα.

Έπειτα ήταν το σκάνδαλο στο «φιξάρισμα», το ψεύτικο στήσιμο των τιμών εμπορευμάτων (commodities), αλλά και εκείνο του libor, όπου σε συνεργασία με άλλες τράπεζες που έχουν υπόδικα στελέχη στην Αγγλία κυριολεκτικά έστηναν σαν χαρτοκλέφτες τις τιμές επιτοκίων και τιμών εμπορευμάτων, καταστρέφοντας τις περιουσίες εκατομμυρίων επενδυτών και αξίες τρισεκατομμυρίων ευρώ. Όλα αυτά δεν αναφέρονται στην προϊστορική εποχή των παγετώνων, πριν χιλιάδες χρόνια. Αφορούν σκάνδαλα που γινόντουσαν επί χρόνια και έγιναν αντιληπτά πέρσι, το 2015, όπου με ενέργειες της Ρωσίας, των ΗΠΑ και της Αγγλίας ξηλώθηκε το πουλόβερ της διαπλοκής και τεράστιας απάτης.

Όλα αυτά μέχρι προχτές. Δύο ειδήσεις μας έκαναν να αντιληφθούμε ότι αδικήσαμε την τράπεζα και τα στελέχη της. Η πρώτη είδηση είναι ότι η επιτροπή κεφαλαιαγοράς της Γερμανίας έβγαλε ανακοίνωση ότι σταματάει απότομα οτιδήποτε ελέγχουν για εμπλοκή και το σκάνδαλο εμπλοκής της τράπεζας για το Libor και τα commodities θεωρείται… λήξαν! Ωσάν η «διερεύνηση για το σκάνδαλο» να είναι κάποια ταινία του… Σουλεϊμάν, δεν αφορά πραγματικά οικονομικά εγκλήματα εις βάρος εκατομμυρίων επενδυτών, οπότε «διακόπτουμε την παραγωγή της», γράφουμε «happy end», μοιράζουμε αναψυκτικά στους… θεατές που εξαπάτηση και και «διακόπτουμε οτιδήποτε έλεγχο κάναμε!

Το δεύτερο είναι ότι ο πρόεδρος της Deutsche Bank, στην περίοδο των σκανδάλων, ο «αρχιμανδρίτης», εν ολίγοις της ρεμούλας και των οργίων σκανδάλων, απαλλάσσεται, από τη γερμανική επιτροπή κεφαλαιαγοράς, των οποιονδήποτε ευθυνών. Την ίδια μέρα ανακοινώθηκε η… πρόσληψη του εν λόγω προέδρου από εταιρεία του χρηματοοικονομικού τομέα. Προφανώς εκτιμήθηκε ότι η τεχνογνωσία του εν λόγω προέδρου σε σκάνδαλα είναι πολύτιμη γνώση που πρέπει να «μεταδοθεί» στον χρηματοοικονομικό τομέα και την εν λόγω εταιρεία!
Στην Αγγλία, αντίστοιχα στελέχη που κατηγορήθηκαν για πολύ μικρότερα σκάνδαλα, για απλή κακοδιαχείριση, όχι μόνο έφαγαν πρόστιμα και είναι υπόδικοι, αλλά απαγορεύτηκε να εργάζονται στον χρηματοοικονομικό χώρο. Αλλά προφανώς οι Εγγλέζοι τρώνε κουτόχορτο, οι Αμερικάνοι είναι χαζοκαουμπόηδες, ενώ οι Γερμανοί ξέρουν να «καθαρίζουν» τις εταιρείες τους με μοναδικό τρόπο. Με μια απλή απόφαση, ότι σταματάει η έρευνα και όλοι είναι αθώοι.

Μετά από αυτό, πιστεύουμε ότι ελήφθη το μήνυμα προς τη λοιπή Ευρώπη. Το τραπεζικό σύστημα βρίσκεται σε ασφαλή χέρια, ο,τι και να γίνει.

Ας σβήσουμε επιτέλους τα φώτα και ας κοιμόμαστε ήσυχοι. Αν καταρρεύσουν τράπεζες, θα βγάλουν οι γερμανικές αρχές μια απόφαση, και… όποιον πάρει ο χάρος! Και εφόσον στην Ευρωπαϊκή Ένωση γίνονται σκάνδαλα σε χώρες πλην της Γερμανίας, θα τιμωρούνται αλύπητα, και θα καταφτάνουν στο δευτερόλεπτο Ευρωπαίοι Επίτροποι και επιτροπές Γερμανών… σοφών και λοιποί ειδήμονες που θα δίνουν συμβουλές, θα κουνάνε το δάκτυλο απειλητικά και θα διακόπτουν τη χρηματοδότηση σε επιχειρήσεις, κυβερνήσεις και λαούς, καταδικάζοντας τους σε λιμοκτονία.

Αν όμως γίνονται στη Γερμανία, ακόμη και αν μιλάμε για οικονομικά εγκλήματα που καταστρέφουν περιουσίες εκατομμυρίων πολιτών, καταστρέφουν άλλες τράπεζες η εταιρείες ή οδηγούν σε χρεοκοπίες ακόμη και χώρες, θα παραγράφονται. Διότι η Γερμανία του χερ Σόιμπλε δεν διαθέτει καπιταλισμό, όπως η Αγγλία ή σαν τις ΗΠΑ. Είναι κάτι ανώτερο…!

* Ο κ. Κωνσταντίνος Βέργος είναι Καθηγητής Χρηματοοικονομικών, Πανεπιστήμιο Πόρτσμουθ, Αγγλία.
Το παρόν άρθρο εκφράζει τις προσωπικές απόψεις του γράφοντος, δεν αποτελεί οδηγό ή σύσταση για επενδύσεις οποιασδήποτε μορφής προς οιονδήποτε και για οτιδήποτε τίτλο ή παράγωγο αυτού.