Κώστας Καίσαρης: Από φαντασία και ρεπερτόριο μηδέν ο Αλαφούζος

 
Από φαντασία και ρεπερτόριο μηδέν ο Αλαφούζος

ΒΑΛΤΕ τώρα που γυρίζει. Γύρω γύρω όλοι και στη μέση ο Κοντονής. Μάνταλος το Σάββατο, Δημητρόπουλος την Κυριακή. Ντου ο Αλαφούζος στα αποδυτήρια των διαιτητών, ντου τα ντερβισόπαιδα στο Περιστέρι. Γίγαντας ο Χατζηισαΐας στην άμυνα του ΠΑΟΚ, ακόμα πιο δυνατός όμως στην άμυνα του Ολυμπιακού ο βοηθός Τουμπακάκης. Τίποτα δεν άφησε να περάσει. Με τον ινσπέκτορ Κοντονή να πέφτει σε βαθιά περισυλλογή σχετικά με το αν θα πρέπει να διακόψει το πρωτάθλημα.

Ας τα πάρουμε όμως με τη σειρά: Αστραψε και βρόντηξε το Σάββατο στη Λεωφόρο ο Γιάννης Αλαφούζος. Είπε ότι υπήρχε εντολή να αποβληθεί ο Ζέκα, μίλησε για Καμόρα κι έκανε μαρς στον Μάνταλο: «Οταν αλλάξει η κατάσταση και πέσει η ΕΠΟ, δεν πρόκειται να ξανασφυρίξεις». Από φαντασία και ρεπερτόριο δηλαδή, μηδέν. Παπαγαλίζει κι επαναλαμβάνει αυτά που λέει ο Μελισσανίδης. Σχετικά με την αποβολή του Ζέκα, μια παρατήρηση και μόνο. Ηταν η πρώτη σε ποδοσφαιριστή του Παναθηναϊκού στη σεζόν.

Υστερα από 21 αγωνιστικές. Τις προηγούμενες είκοσι, δηλαδή, η Καμόρα που κουμαντάρει το ελληνικό ποδόσφαιρο, τι έκανε; Εξυνε πατσές; Κι εν πάση περιπτώσει, αφού η Καμόρα τα κανονίζει όλα, μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια, πώς γίνεται ο Παναθηναϊκός να παίζει Σάββατο κι ο Ατρόμητος Κυριακή; Αν ήτανε κανένας Δώνης ή κανένας Γιάννης Αναστασίου στον πράσινο πάγκο, θα σκίζανε τα ρούχα τους ότι η ομάδα τους είχε μια μέρα λιγότερη ξεκούρασης. Με δεδομένο, δηλαδή, ότι η «εντολή» είχε σαν στόχο το ματς της Τετάρτης στο Περιστέρι για το Κύπελλο.

Εναν πόντο ωστόσο στον Αλαφούζο οφείλουμε να τον δώσουμε. Σ’ αυτά που είπε σχετικά με τον σιορ Κοντονή: «Τους έχουμε ψηφίσει για να κυβερνούν. Οχι για να λένε βλακείες όταν φοβούνται και ζορίζονται». Σωστός στο 100%. Ταυτόχρονα, όμως, θα πρέπει να κάνει και την αυτοκριτική του. Αυτός ήτανε που πήγαινε και ξαναπήγαινε στο γραφείο του Κοντονή, έχοντας φάει το παραμύθι ότι ο υπουργός θα φτιάξει το ποδόσφαιρο. Είπα όμως Μελισσανίδης πιο πάνω και θυμήθηκα την εντυπωσιακή πρόταση-παρέμβαση να γίνει πρόεδρος της ΕΠΟ ο Γιώργος Βαρδινογιάννης. Τον οποίον η ταπεινότητά μου έχει «βαφτίσει» Καπετάνιο. Να φύγουν δηλαδή οι γκραν κάσες και να έρθει ο Καπετάνιος, που είναι 80 ετών.

Μια επιλογή που επιβεβαιώνει ότι ο Δημήτρης Μελισσανίδης είναι ένας σύγχρονος μάνατζερ που εμπιστεύεται τους νέους ανθρώπους και τους δίνει ευκαιρίες. Οπως τον Ντούσαν Μπάγεβιτς στην ΑΕΚ και τον Νίκο Στράτο-Κώστα Γενεράκη στη Δικέφαλος 1924 για το γήπεδο. Επί της ουσίας έριξε άδεια για να πιάσει γεμάτα: Οτι εγώ δεν θέλω να ρίξω τον Γκιρτζίκη για να βάλω κάποιον δικό μου. Και για του λόγου το αληθές, προτείνω τον Βαρδινογιάννη. Γνωρίζοντας εκ των προτέρων ότι δεν υπήρχε καμία περίπτωση να δεχτεί ο Καπετάνιος. Και ολίγον σχετικό ρεπορτάζ. Η αντιπολίτευση στην ΕΠΟ έχει φτάσει τις 20 ενώσεις. Είναι κοντά να τις κάνεις 25 κι ακολούθως θα παίξει τα ρέστα της για να βρει τις άλλες πέντε που λείπουνε. Κυριακή βράδυ είχα πάει στο Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ. Προσκεκλημένος του Γιάννη Κάτσουνα που τα VIP του Καραϊσκάκη είναι το δεύτερο σπίτι του. Ο μοναδικός που έχει το δικαίωμα να πίνει το ουίσκι σε γυάλινο ποτήρι. Χαμηλό.

Επειδή είναι αριστοκράτης και ευπρεπής και δεν παραφέρεται. Από την εξέδρα ο Δημητρόπουλος ήταν άψογος. Σχετικά δηλαδή με τους κανονισμούς μηδέν λάθος. Ταυτόχρονα και χωρίς να έχεις ριπλέι στη διάθεσή σου έβλεπες πόσο δυνατός ήταν ο βοηθός Τουμπακάκης. Γίγαντας. Μακ και σία ήτανε σαν να πέφτουνε σε τοίχο. Οι αγκωνιές και οι μπουνιές από Μποτία και Μιλιβόγεβιτς μέσα στο γήπεδο δεν φαίνονται. Τις βλέπεις στο κινητό. Εύλογα και δίκαια, λοιπόν, τα παράπονα του ΠΑΟΚ. Να κλείσουμε με τον Χατζηισαΐα (φωτό).

Αν κάπου πέσω έξω ή κάνω λάθος, δεν κρύβομαι. Το Σάββατο είχα γράψει ότι έχει βαρύ κορμί, κάτι που θα τον δυσκολέψει σε υψηλότερο επίπεδο από αυτό του Πανιωνίου. Για πρώτο ματς και μέσα στο Καραϊσκάκη μάλιστα, ήταν πολύ καλός. Σχεδόν ανίκητος στον αέρα, στάθηκε πολύ καλά κι αυτό οφείλουμε να το πούμε. Οταν μέχρι τώρα στην άμυνα του ΠΑΟΚ δεν υπήρχε άνθρωπος να πηδήξει και να κερδίσει την μπάλα. Εδώ είμαστε να τον ξαναδούμε στα εντός έδρας παιχνίδια, όταν θα μαρκάρει ψηλά στο ανοιχτό γήπεδο. Αυτά.

Για περαιτέρω πληροφορίες και λεπτομέρειες σχετικά με τον Μάνταλο, ο Αλαφούζος θα μπορούσε να απευθυνθεί στον Μελισσανίδη.
-Οbserver