Λεωφ. Αθηνών 110: Εν αφθονία μεν, εν συντομία δε…

Όλο και περισσότεροι αναλυτές καταλήγουν στο συμπέρασμα πως χρηματιστηριακά η αγορά βρίσκεται στο κομβικό σημείο που είτε θα καταρρεύσει, είτε θα αρχίσει να αντιστρέφει τη μακροχρόνια καθοδική πορεία της.

Στη περίπτωση που η αξιολόγηση κλείσει μέχρι τα μέσα Μαρτίου και μέχρι τα τέλη Μαρτίου ολοκληρωθεί το σχετικό νομοθετικό έργο, αναμένεται, σχεδόν άμεσα, σειρά θετικών εξελίξεων που θα δώσουν σημαντική ώθηση στις τράπεζες και θα απελευθερώσουν κατά κάποιο τρόπο την Οικονομία. Διαφορετικά, το μέλλον διαγράφεται ζοφερό, αν μη τι άλλο…

Παραμένει ο αδιαφιλονίκητος αρνητικός πρωταγωνιστής του ελληνικού χρηματιστηρίου ο τίτλος του Ομίλου της Viohalco, που δεν μπόρεσε να λάβει έστω μία έστω μικρή λάμψη από την εντυπωσιακή 3ήμερη αντίδραση της αγοράς από τα ιστορικά χαμηλά της στις 11 Φεβρουαρίου, ημέρα Πέμπτη…

Με μόλις δύο θετικά πρόσημα στα τελευταία δεκατρία(!) απέχει μόλις έξι σεντς από τα ιστορικά χαμηλά του σε τιμές κλεισίματος που σημείωσε στις 11/2.

Η ΕΚΤΙΜΗΣΗ (Δ.Τζάνας): Στο βαθμό που δεν υπάρξουν άλλοι διαταρακτικοί παράγοντες, είναι πιθανό να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία βίαιης αποεπένδυσης από το Ελληνικό Χρηματιστήριο με την επίδοση των 440 μονάδων (κλείσιμο περασμένης Πέμπτης) να συνιστά πυθμένα του Γενικού Δείκτη. Στο σενάριο αυτό, σύμφωνα με την άποψη του διευθυντή επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ, η διαδικασία της συσσώρευσης θα οδηγήσει σύντομα το Γενικό Δείκτη σε πορεία υπέρβασης των 500 μονάδων στο βαθμό που οι όγκοι είναι επαρκώς υψηλοί.

Η ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ: Ολα δείχνουν ότι η πάροδος των ημερών θα ισχυροποιήσει, σαν στηρίξεις, τα πρόσφατα χαμηλά των 419 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη και των 113 μονάδων, για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-1,38%).Για τον τελευταίο, οι 128 και 126 μονάδες είναι κοντινές στηρίξεις και 134 και 137 μονάδες οι επόμενες αντιστάσεις. Το “intraday” “stop” στο “long” στις 118 μονάδες.

ΓΕΝ. ΔΕΙΚΤΗΣ: Για την περίπτωση του ΓΔ, οι 494 μονάδες είναι αποφασιστική αντίσταση, που διάσπαση μπορεί να δώσει κίνηση μέχρι το πρώτο “gap” στις 503 μονάδες και με επόμενη αντίσταση τις 520 μονάδες. Σε κάθε περίπτωση καλό θα ήταν να μην χαθούν οι 473 – 470 μονάδες, σε κλείσιμο εβδομάδας.

ΕΛΠΕ: Σε ό,τι αφορά στην αποπληρωμή των οφειλών των ΕΛ.ΠΕ. προς το Ιράν έναντι του αργού που είχε παραληφθεί, πριν την επιβολή του embargo, αυτή θα γίνει σε βάθος τετραετίας, ενώ οι δύο πλευρές συμφώνησαν και για το ύψος του. Για την πιθανή εξαγορά τους από τους ιρανούς, αν ποτέ υπήρχε περίπτωση συμφωνίας το τίμημα θα ήταν πολύ υψηλό…

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ: Την καθίζηση των συναλλαγών στην “spot” Αγορά, ακολούθησε και η Αγορά Παραγώγων, παρά την επικείμενη λήξη των συμβολαίων Φεβρουαρίου την Παρασκευή 19 τρέχοντος και ίσως σε αυτό βοήθησε και το προχθεσινό σημαντικό κλείσιμο “short” θέσεων.

Σημειώνεται ότι μετά την λήξη της προχθεσινής συνεδρίασης, μόλις 8279 συμβόλαια του Φεβρουαρίου, όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, είχαν μείνει ανοικτά.

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη η απόλυτη επιφυλακτικότητα που συνεχίζουν να επιδεικνύουν όσοι δραστηριοποιούνται στην Αγορά ομολόγων…

Με αποτέλεσμα οι αποδόσεις των Ελληνικών Κρατικών τίτλων να παραμένουν σε υψηλά επίπεδα: 2ετες 14,25%, 5ετες 14,33% και 10ετες 11,31%.

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ(Θαν.Σταυρ.): Από το ενδοσυνεδριακό χαμηλό της Πέμπτης (0,949 ευρώ), μέχρι και το χθεσινό κλείσιμο, ο τίτλος της Alpha Bankσημείωνε απόδοση 68,6%, ενώ αυτός της Εθνικής από τα 0,099 της Πέμπτης μέχρι και χθες σημείωνε μεταβολή 91,92%.

Περίπου η ίδια εικόνα για Πειραιώς και Eurobank. Η πρώτη από τα ημερήσια χαμηλά της προτελευταίας συνεδρίασης της προηγούμενης εβδομάδας (0,067), μέχρι και το χθεσινό κλείσιμο σημείωνε απόδοση 88,06% και η Eurobank από το χαμηλό της ίδιας μέρας (0,241 ευρώ) απόδοση 74,69%.

Τα παραπάνω σε συνδυασμό με την “ανοδική ουρά” με την οποία ξεκίνησε η σημερινή συνεδρίαση, έφεραν κινήσεις κατοχύρωσης, σημαντικών, βραχυπρόθεσμων κερδών, στο εγχώριο Τραπεζικό ταμπλώ, αλλά όχι στο σύνολο των Δεικτοβαρών Τραπεζικών μετοχών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην αρχή της συνεδρίασης ο Τραπεζικός δείκτης βρέθηκε να αναρριχάται μέχρι τις 32,96 μονάδες (+5,14%), ενώ για μία ακόμα συνεδρίαση δεν έλλειψε το υψηλότατο volatility για τους Δεικτοβαρείς Τραπεζικούς τίτλους…

Ενώ ίσως χρήζει υποσημείωσης ότι Alpha Bank, Eurobank, Εθνική και Πειραιώς, απέσπασαν το 67% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών, αφήνοντας στο συναλλακτικό περιθώριο και τον υπόλοιπο, μη Τραπεζικό 25αρη, η γενικότερη εικόνα του οποίου προβλημάτισε ιδιαίτερα, καθώς έδειξε για μία ακόμα συνεδρίαση συντηρητικότερη συμπεριφορά και απόλυτη έλλειψη διάθεσης να ακολουθήσει τις Τραπεζικές “αναπηδήσεις”.

Μάλιστα, αξίζει αναφοράς, ότι από το σύνολο των μετοχών του FTSE25, μόνο ο τίτλος της Jumbo (+2,93%)κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, συμπληρώνοντας τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση. Άφησε πίσω της κοντινή αντίσταση των 9,40 ευρώ και η επόμενη “μάχη” θα δοθεί στο ψυχολογικό όριο των 10,00 ευρώ. Οι πρώτες στηρίξεις στα 9,00 και 8,36 ευρώ.