Λεωφ. Αθηνών 110: Εν αφθονία μεν, εν συντομία δε…

Τράπεζα της Ελλάδος:  Πρόκειται για το αγαπημένο θέμα των ιστοριών συνομωσίας του Ελληνικού Χρηματιστηρίου. Ποιος έχει τον έλεγχο της τράπεζας; Γιατί δεν εμφανίζονται επίσημα άλλοι μέτοχοι πλην του ελληνικού δημοσίου;

Επισήμως ο μεγαλύτερος μέτοχος της Τράπεζας που είναι εισηγμένη από τις 12 Ιουνίου του 1930 είναι το Δημόσιο με 8,93%. Αυτό λένε τα μετοχολόγια της ΕΧΑΕ.

Σήμερα, κατόπιν διαδοχικών αυξήσεων, το μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας της Ελλάδος ανέρχεται σε €111.243.361,60 διαιρούμενο σε 19.864.886 μετοχές ονομαστικής αξίας €5,60 εκάστη και το πλήθος των μετόχων της ανέρχεται περίπου σε 19.000.

Από την ίδρυση της έχει κάνει μόλις δύο αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου με μετρητά (1970 και 1971) οι οποίες απευθύνονταν και στους παλαιούς και στους νέους μετόχους.

Πέρα από αυτά, οτιδήποτε λέγεται είναι εκτός επίσημων στοιχείων και οριακό ως προς την αξιοπιστία του.

Alpha Βank: Για όσους ενδιαφέρονται το Hilton έχει βγει προς πώληση και οι αρχικές προσφορές ενδιαφέροντος θα μπορούν να υποβληθούν έως τις 11 Μαρτίου.

Η κεφαλαιοποίηση της εταιρίας (Ιονική Ξενοδοχείων) είναι 98 εκατ. ευρώ και η καθαρή της θέση 114 εκατ. ευρώ. Η Alpha bank κατέχει το 97,3% του μετοχικού κεφαλαίου.

Αν τα σενάρια που θέλουν το τίμημα να κινείται στα 170 εκατ. ευρώ, τότε η διαφορά από την καθαρή θέση θα καταγραφεί σαν κέρδος για την τράπεζα για το ποσοστό που της αντιστοιχεί.

Η ΑΠΟΨΗ: Την σοβαρή πιθανότητα να προχωρήσει το Πεκίνο σε μία σταδιακή εφαρμογή capital controls, έναντι της εναλλακτικής να προχωρήσει σε μεγάλη υποτίμηση του γουάν, σημειώνει ο πρώην κορυφαίος σύμβουλος του ΔΝΤ και νυν καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνια, Barry Eichengreen.

Όπως υπογραμμίζει τα capital controls θα μπορούσαν ακόμη και να αφήσουν το Πεκίνο να καταφέρει μία μικρή υποτίμηση του γουάν, χωρίς να προκαλέσει περαιτέρω φυγή κεφαλαίων…

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Οι επενδυτές των hedge funds ασφαλίζουν τις «μπουκαπόρτες», περιμένοντας την καταστροφή… «Οι τοποθετήσεις των hedge funds φέρουν όλα τα σημάδια της σημαντικής αποφυγής ρίσκου. Το ξεκίνημα του 2016 στις αγορές, με την έντονη μεταβλητότητα, ανάγκασε αυτά τα επενδυτικά κεφάλαια να υιοθετήσουν μία εξαιρετικά προσεκτική στάση», σημειώνουν οι στρατηγικοί αναλυτές της Societe Generale, σε σημείωμά τους.

Τα hedge funds έχουν πάρει θέση long ως προς το δείκτη «φόβου» VIX, ο οποίος μετράει την αναμενόμενη μεταβλητότητα στο χρηματιστήριο της ΝΕΑΣ ΥΟΡΚΗΣ. Επίσης, έχουν λάβει θέσεις long απέναντι στα 30ετή αμερικανικά κρατικά ομόλογα και το δείκτη Nikkei του ιαπωνικού χρηματιστηρίου.
Αντίθετα, έχουν τοποθετηθεί short απέναντι στους αμερικανικούς χρηματιστηριακούς δείκτες Russell 2000, S&P 500 και Nasdaq.

 

XAA-ΣXOΛIO (Θαν. Σταυρ.): Συμπληρώθηκαν 29 συνεδριάσεις από την τελευταία φορά που η μικτή αξία συναλλαγών ξεπέρασε το ψυχολογικό όριο των 100 εκατ. ευρώ…Και από εκεί και πέρα το Ελληνικό Χρηματιστήριο αναλώνεται σε “rotation” μεταξύ αγοραστών και πωλητών, με τους δεύτερους να δείχνουν με σαφώς περισσότερες επιλογές και αποφασιστικότεροι, όταν είναι “η μέρα τους”.

Μία τέτοια ημέρα απόλυτης κυριαρχίας – επικράτησης των πωλητών ήταν και η χθεσινή, ασφαλώς με επίκεντρο των πωλήσεων τον Τραπεζικό κλάδο…Και τον Γενικό Δείκτη όχι μόνο να επιστρέφει εντόκως τα κέρδη των τελευταίων δύο συνεδριάσεων, αλλά να κλείνει και στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων οκτώ συνεδριάσεων, με το αμέσως χαμηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 12/2 (454,29 μονάδες).

Μάλιστα τα πράγματα θα ήταν σημαντικά χειρότερα για τον ΓΔ και πιθανότατα θα έχανε και την αποφασιστική στήριξη των 470 μονάδων (εκεί επικεντρώθηκε η προσπάθεια των ενεργών παικτών), αν δεν ανέκαμπταν από τα χαμηλά ημέρας οι Δεικτοβαρείς Τραπεζικοί τίτλοι…Και αν έλλειπαν οι βοήθειες από τον μόνιμο “μπαλαντέρ” για τις πτωτικές συνεδριάσεις που δεν είναι άλλος από την Τρ. Κύπρου (+2,33%, συμμετοχή στον Δείκτη με ποσοστό 5,79%)…