Λεωφ. Αθηνών 110: Εν αφθονία μεν, εν συντομία δε…

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ: Η εβδομάδα που ολοκληρώθηκε, αφαίρεσε από τον ΓΔ 4,7% και από τον ΔΤΡ 5,37%, σε εβδομαδιαία βάση η μέση ημερήσια μικτή αξία συναλλαγών αυξήθηκε κατά 1,5% και διαμορφώθηκε στα 79,5 εκατ., ενώ η συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. μειώθηκε κατά 1,2 δισ ευρώ.
Από την αρχή του χρόνου, ο ΓΔ “μετρά” οκτώ πτωτικές συνεδριάσεις και μόλις μία ανοδική (Τρίτη 12/1) και αθροιστικές απώλειες 11,55%, ενώ ο ΔΤΡ για το ίδιο διάστημα αθροίζει απώλειες 17,74% και η συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. απώλειες 4,4 δισ. ευρώ.
ΤΑΜΠΛΟ: Αρκετοί είναι οι αρνητικοί πρωταγωνιστές του FTSE25, για τις δύο πρώτες εβδομάδες του νέου χρόνου, όπου με το χθεσινό -13,77% και μετά από “σκληρό φώτο – φίνις”…
Η Πειραιώς (έκλεισε σε νέο ιστορικό χαμηλό, με απώλειες από την αρχή του χρόνου 23,38%), “έκλεψε” την πρώτη θέση από την Folli Follie Group (-2,9%, ενώ οι πωλητές έκαναν το απόλυτο με εννέα συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις και αθροιστικές απώλειες 22,54%).
Με δυσδιάκριτες διαφορές ακολουθούν οι Εθνική (ημερήσιες απώλειες 6,6% και από την αρχή του έτους 21,57%) και ΟΠΑΠ (-3,17% και δυσεβδομαδιαίες απώλειες 20,86%).
Να σημειωθεί ότι εκτός από την Πειραιώς, με νέα χαμηλότερα κλεισίματα “ever” “φλερτάρουν” οι Viohalco, Eurobank και Εθνική!
ΑΡΝΗΤΙΚΗ εξέλιξη η παράταση της αξιολόγησης. Στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά πέραν του εισαγόμενου αρνητικού κλίματος αρνητικά επιδρά η παράταση της αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας.
Στο Eurogroup διαπιστώθηκε το γνώριμο: Ναι μεν, αλλά… Και παρά το γεγονός ότι ως τώρα η πτώση βασίζεται περισσότερο σε εκτιμήσεις και λιγότερο σε δεδομένα, η ψυχολογία έχει αλλάξει για τα καλά και η επιφυλακτικότητα δεν είναι απλώς παρούσα στις διακυμάνσεις και τις τιμές αλλά διατυπώνεται ευθέως σε αναλύσεις και εκθέσεις που αφορούν το σύνολο των αξιών.
Στο Χρηματιστήριο Αθηνών μόλις μία συνεδρίαση έχει κλείσει με θετικό πρόσημο το 2016 ενώ οι απώλειες από το ξεκίνημα της χρονιάς έφθασαν έως και το 12%. Αυτό είναι το «ταμείο» του πρώτου μισού της Ιανουαρίου του δίσεκτου 2016.
ΧΑΡΑΚΙΕΣ (Μάνος Χατζηδάκης): Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης έφθασε πλέον 1,5 μονάδα υψηλότερα από την περιοχή των περυσινών χαμηλών (557 μονάδες), έχοντας όλους τους τεχνικούς δείκτες σε θέση πώλησης.
Η γρήγορη κίνηση προς τις 560 μονάδες πίεσε τους ταλαντωτές οι οποίοι βρίσκονται στο όριο της υποτιμημένης ζώνης.
Επισημαίνεται ότι στα ωριαία διαγράμματα ο ΓΔ έχει ήδη εισέλθει σε υποτιμημένες ζώνες και πως στο παρελθόν η σύγκλιση των ωριαίων και ημερήσιων ταλαντωτών στις ακραίες τιμές τους, προοιώνιζε μια τοπική αντιστροφή τάσης.
Abby Joseph Cohen:”Οι μετοχές είναι πιθανότατα το καλύτερο μέρος για να είναι κανείς”, υποστηρίζει η Abby Joseph Cohen, πρόεδρος της Goldman Sachs, η οποία τόνισε πως το πρόσφατο “sell-off” ήταν αντίδραση στην ασαφή ανάπτυξη τόσο της Αμερικανικής Οικονομίας, όσο και των εταιρικών κερδών.
Σύμφωνα με την Cohen, οι επενδυτές θα πρέπει και πάλι να επιστρέψουν στις μετοχές, μόλις αυτές πέσουν κι άλλο.
ΑΤΤΙΚΑ ΣΥΜΜ: Κατά την 30/9/2015, τα συνολικά ίδια κεφάλαια της εταιρείας σε ενοποιημένο επίπεδο ανέρχονταν σε 377,63 εκατ. ευρώ (1,9700 ευρώ ανά μετοχή). Στα 0,6030 ευρώ στο ταμπλό, με την κφση στα… 115,57 εκατ. ευρώ.
ΑΤΤΙΚΑ: Κέρδη 9μήνου 34,5 εκατ. ευρώ , Ebitda 72,86 εκατ. ευρώ, πωλήσεις 222,47 εκατ. ευρώ και ταμειακές ροές από λειτουργικές δραστηριότητες 46,72 εκατ. ευρώ.
ΚΡΙ ΚΡΙ: Είναι μία εταιρία που αυξάνει συνεχώς κερδοφορία και μερίδιο αγοράς μέσα στην κρίση και μάλιστα από την αρχή της μέχρι και σήμερα. Σε 11,68 εκατ ευρώ από 8,3 εκατ. αυξήθηκαν στο 9μηνο τα λειτουργικά της!
ΚΡΙ: Είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα εταιρίας για επενδυτές. Αξίζει κάποιος να δει τα μεγέθη της όταν μπήκε στο χρηματιστήριο πριν 10 χρόνια σε σχέση με σήμερα. Αποτιμάται σε 59,2 εκατ. ευρώ. Να σημειωθεί ότι διατηρεί θετική απόδοση στο 12μηνο…
ΟΤΕ: Επτά στη σειρά παρουσίες χωρίς θετικό πρόσημο και από τα 9,0200 στα 7,8500 ευρώ. Σύσταση “Αγορά” έχει δώσει για τον τίτλο η Deutsche Bank, διαμορφώνοντας την τιμή στόχο στα 11,50 ευρώ.
Σύμφωνα με την γερμανική τράπεζα, οι μετοχές του Οργανισμού έχουν ωφεληθεί από την υποχώρηση των φόβων για Grexit. Αλλά η επιβολή επιπλέον μέτρων λιτότητας από την ελληνική κυβέρνηση συντηρεί σε χαμηλά επίπεδα τις προοπτικές των μεγεθών του.
ΟΤΕ(Ι): Η αποτίμηση του ΟΤΕ φαίνεται να είναι χαμηλή, αλλά εμπορεύεται στα ίδια επίπεδα με τους ανταγωνιστές του.
Για το 2015, η Deutsche Bank αναμένει να καταγράψει έσοδα 3,84 δισ. ευρώ, το 2016 θα διαμορφωθούν στα 3,81 δισ. και το 2017 στα 3,82 δισ (προ μηνός περίπου η έκθεση με την τιμή της μετοχής στα 8,6500 ευρώ)…
GOLD: Ο Χρυσός αναμένεται να προχωρήσει σε ένα σημαντικό πτωτικό επίπεδο οκταετίας το 2016, το οποίο θα είναι η βάση για το νέο “bull market” πολλών ετών.
Στο πλαίσιο αυτό, τα Μεταλλεία Χρυσού τοποθετούνται ως σημαντική μακροπρόθεσμη αγοραστική ευκαιρία το 2016.
Το αργότερο από το 2ο τρίμηνο θα πρέπει να δούμε ένα ανοδικό περιβάλλον για τον χρυσό, όπου στους επόμενους 12 μήνες, τα Ορυχεία Χρυσού και ο Χρυσός θα ξεπεράσει σε αποδόσεις τον δείκτη S&P 500