Λεωφ. Αθηνών 110: Εν αφθονία μεν, εν συντομία δε…

Oι μετοχές της πραγματικής οικονομίας πήραν χθες την σκυτάλη της συνέχισης της ανόδου συμπαρασύροντας σταδιακά και το υπόλοιπο ταμπλό υψηλότερα. Η αγορά και χθες επιβεβαίωσε την εικόνα που εμφανίζει τις τελευταίες ημέρες, όπου υπάρχει ένα άτυπο rotation, με τις μετοχές, κυρίως του FTSE 25, να διαδέχονται η μία την άλλη στη συμβολή τους στην άνοδο. Με άλλα λόγια, δεν κινούνται ανοδικά ταυτόχρονα όλοι οι τίτλοι, κάτι που είναι θετικό σε μία υγιή ανοδική κίνηση.

.

ΧΑ-ΤΑΜΠΛΟ: Σε σχέση με τα τρέχοντα επίπεδα, η τελευταία άνοδος για τον γ.δ. μεταφράζεται σε ένα ποσοστό της τάξης του 30,50%.

Για δε τον τραπεζικό δείκτη η αντίστοιχη είναι ακόμα εντυπωσιακότερη στο 117%, αν και οι τραπεζικές μετοχές παραμένουν αρκετά μακρυά από τις τιμές στις οποίες έγινε η ανακεφαλαιοποίηση, από 15% (ΑΛΦΑ) μέχρι 70% (ΠΕΙΡ)…

.

Στα τεχνικά στοιχεία της αγοράς, τόσο ο γενικός δείκτης όσο και ο FTSE 25 έκλεισαν στις περιοχές των 550-555 μονάδων και 150 μονάδων αντίστοιχα, καθώς η άνοδος του τραπεζικού έδωσε σχετική ρευστότητα στο σύστημα.

Τεχνικά, καθοριστική για τη συνέχεια θεωρείται η συμπεριφορά του Γενικού Δείκτη γύρω από τις 520-530 μονάδες, ενώ καθοριστικής σημασίας για τον σχηματισμό που διαμορφώνει η αγορά θεωρείται η περιοχή των 558-560 μονάδων.

.

ΣΩΛΚ: Ο Αγωγός πήρε το πράσινο φως από την ΕΕ και η μετοχή αρχίζει να προσελκύει το κερδοσκοπικό και όχι μόνον ενδιαφέρον των επενδυτών που άλλωστε τοποθετούνται και σε ελκυστικά επίπεδα τιμών με τα νυν δεδομένα…

Οι αγοραστές εξέλαβαν την παραπάνω είδηση σαν “σήμα τοποθέτησης” και η μετοχή της Σωλ. Κορίνθου (+12,06%), συμπλήρωσε τρεις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις…

Θυμίζουμε ότι σε 8,87 εκατ. ευρώ ανήλθαν τα κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας το 9μηνο του 2015 έναντι ζημιών 4,66 εκατ. την αντίστοιχη περυσινή του 2014.

.

ΤΑΜΠΛΟ: Να σημειωθεί, ότι η άνοδος επιτελείται χωρίς την συνδρομή σημαντικών Blue Chips (ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΕΛΠΕ, ΜΟΗ) που προφανώς αποτελούν τις τωρινές… εφεδρείες.

ΜΕ μόλις συναλλαγές (9) εννέα τμχ αξίας 177 ευρώ κύλησε η συνεδρίαση για τον ΟΛΘ, εντυπωσιακή άνοδος 9,43% για τα ΠΛΑΚΡ αλλά με… 264 κομμάτια, δεν άνοιξε η ΠΑΝΓΑΙΑ…

ΤΟ ίδιο και η Autohellas, 50 τμχ για την ΚΟΥΕΣ του προέδρου του ΣΕΒ(!), καμμία πράξη για την ΕΥΠΙΚ, στο μείον και πάλι τα ΕΛΚΑ που έκαναν πάντως τμχ αυτή την φορά (-2,44% και 24286 τμχ), μείον 13%(!!!) η ΙΝΚΑΤ.

.

ΣΧΟΛΙΟ: Το ελληνικό ράλι στηρίζεται στην αισιοδοξία για τη θετική ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Αισιόδοξος παραμένει ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος για το θέμα της διαπραγμάτευσης γύρω από την αξιολόγηση λέγοντας ότι πιέζουν πολλοί παίκτες για να βρεθεί λύση.

Και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης ανέφερε ότι σε δύσκολη θέση δεν είναι η Ελλάδα, αλλά το ΔΝΤ. Υπενθυμίζεται ότι το ΔΝΤ βλέπει ένα μεγαλύτερο δημοσιονομικό κενό και απαιτεί μεγαλύτερες περικοπές στις συντάξεις.

Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης είναι ο πρώτος θετικός καταλύτης για το ΧΑ, το οποίο φέτος θα μπορούσε να κάνει την έκπληξη αν κοπάσουν οι μεγάλες αβεβαιότητες γύρω από το προσφυγικό και την παγκόσμια οικονομία.

Είναι άγνωστο πάντως αν η ανοδική τάση, τόσο στο ΧΑ όσο και στις διεθνείς αγορές, θα συνεχιστεί ή θα αποτελέσει αφορμή για ρευστοποιήσεις από funds βραχυπρόθεσμου χαρακτήρα.

Πάντως, ο επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής για τις παγκόσμιες αγορές της Goldman Sachs, Peter Oppenheimer, βλέπει ευκαιρίες στην Ευρώπη θεωρώντας ότι ότι δεν θα υπάρξει αποπληθωρισμός.