Λεωφ. Αθηνών 110: Εν αφθονία μεν, εν συντομία δε…

ΠΡΟΛΟΓΟΣ: Οι πρόσφατες μνήμες των επενδυτών του ΧΑΑ ευθύνονται για την μεγέθυνση των φαινομένων. Η υπερβολή στην ένταση των αρνητικών διακυμάνσεων έχει οδηγήσει σε πρωτοφανείς στρεβλώσεις. Το μέγεθος της υπερβολής φαίνεται και από τις πρόσφατες ανακοινώσεις των πωλούμενων συμμετοχών…

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ: Η Εθνική Τράπεζα συμφώνησε τίμημα πώλησης 2,6 δισ ευρώ για την Finansbank και η κεφαλαιοποίηση της έχει υποχωρήσει στο 1,85 δισ ευρώ. Η τεκμαρτή τιμή που προκύπτει για το κόστος του μετοχικού κεφαλαίου των Τραπεζών σε αυτές τις τιμές είναι 22%, μέγεθος το οποίο συναντάται σε Χώρες με υπερπληθωρισμό, ή σε διαπιστωμένη μακροχρόνια χρεοκοπία.

Η ΑΙΤΙΑ: Ο παράγοντας φόβος είναι η αιτία που οδηγεί τις τιμές των Τραπεζών στην Αγορά και ακολούθως φτιάχνει κλίμα, σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό και για τις υπόλοιπες μετοχές.

Η ΕΝΝΟΙΑ: Μπορεί η έννοια της “ευκαιρίας” να έχει χάσει την ισχύ της από την συνεχή, γρήγορη και έντονη υποτιμητική κίνηση, ωστόσο από αυτό το ξεπούλημα είναι πολύ δύσκολο να διακρίνει κανείς ποιο είναι το ακραίο πολιτικό, ή οικονομικό σενάριο που προεξοφλείται. Ακόμα και το ενδεχόμενο μιας –ακόμη- πρόωρης προσφυγής στις κάλπες μπορεί να υποτεθεί ότι έχει πλέον αποτιμηθεί σε αυτές τις τιμές.

ΧΑΡΑΚΕΣ: Η αδυναμία διάσπασης με αυξημένο τζίρο συναλλαγών των 560 μονάδων έφερε καθοδική εκτόνωση σπρώχνοντας το δείκτη σε νέα χαμηλά 44 μηνών ανοίγοντας μέτωπο με το ψυχολογικό όριο των 500 μονάδων. Επόμενο ισχυρό σημείο στήριξης μετά τις 550 μονάδες είναι το χαμηλό του Ιουνίου του 2012 στις 471,35 μονάδες.

ΤΕΧΝΙΚΑ η εικόνα της Αγοράς είναι απελπιστική με τα χαμηλά Ιουνίου να απειλούνται ξεκάθαρα, ενώ απόλυτα ψύχραιμοι συνεχίζουν να δείχνουν όσοι διατηρούν θέσεις “short” και οι οποίοι υποστηρίζουν ότι η ταλαιπωρία των αποτιμήσεων δεν έχει τελειώσει…

Kαι πως θα “έλθει η ώρα” και του μη Τραπεζικού 25αρη, αλλά και αρκετών τίτλων μεσαίας κεφαλαιοποίησης, όπου διατηρούν αξιοπρεπή όγκο συναλλαγών.

Από την άλλη, όλο και πιο μακριά δείχνει να πηγαίνει η “περίφημη” αξιολόγηση, καθώς σύμφωνα με το ρεπορτάζ… “Mε άγνωστη την ακριβή ημερομηνία επιστροφής έφυγαν οι Επικεφαλής των Θεσμών”.

ΦΡΙΓΟ: Νέα χαμηλά 12μήνου (τουλάχιστον) στα 1,3200 ευρώ μετά και το -10,2% της Παρασκευής στην αποτίμηση των 67 εκατ. ευρώ που είναι και πάλι απαιτητική…

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ(Ι): Χαρακτηριστικό παράδειγμα ανακολουθίας είναι η συνεχιζόμενη (υπο)στήριξη από τους ίδιους αναλυτές,της ΦΡΙΓΟ και της μετοχής της στην οποία δίνουν τιμή στόχο τα 2,4000 ευρώ…

Δηλαδή αποτιμούν μία εταιρεία στα 121,4 εκατ. ευρώ, μία εταιρεία με ΑΡΝΗΤΙΚΑ ουσιαστικά ίδια κεφάλαια και με γαλαξιδιακό δείκτη μόχλευσης. Διαβάζεις και τι γράφουν και… σούρχεται ταμπλάς!! Αν είναι ποτέ δυνατόν…

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ: Η χρηματιστηριακή εβδομάδα που ολοκληρώθηκε αφαίρεσε από τον Γενικό Δείκτη 8,85%, από τον κλαδικό δείκτη των Τραπεζών 29,32% και από την συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. 2,6 δισ ευρώ. Η μέση ημερήσια μικτή αξία συναλλαγών, μειώθηκε κατά 9,9% και διαμορφώθηκε στα 56,3 εκατ. ευρώ.

Από την αρχή του χρόνου και παρά το γεγονός ότι ο ΓΔ ερχόταν από ετήσιες απώλειες 23,58% το 2015, σημειώνει νέες απώλειες 20,19%, ενώ την απόλυτη “εξαϋλωση” υφίσταται ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, καθώς στο -93,87% του 2015 προστίθεται επιπλέον -46,35% από την αρχή του νέου έτους.

Η συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α., από τις 31/12/2015, σημειώνει απώλειες 8,9 δισ ευρώ, όταν από την πρόσφατη ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών αντλήθηκαν 9,88 δισ ευρώ (σύμφωνα με στοιχεία της Μίδας ΑΧΕΠΕΥ)

Σε νέα ιστορικά χαμηλά έκλεισαν οι FTSE25 (-1,56%), Τραπεζικός δείκτης (-5,10%), ΑΛΦΑ (-8,11%), Viohalco (-0,79%), Eurobank (-3,52%), Εθνική (-0,49%), Πειραιώς (-6,21%) και Αττικής (-2,52%, ενώ οι ενδοσυνεδριακές απώλειες έφθασαν έως 13,45%).