Λεωφ. Αθηνών 110: Εν αφθονία μεν, εν συντομία δε…

ΧΑΑ-ΤΑΜΠΛΟ: Ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε κατά 7,87% στις 464,23 μονάδες, κινούμενος στα χαμηλά 28ετίας(!). Αναλυτές επισημαίνουν ότι διανύει την τελευταία φάση του μεγάλου πτωτικoύ κύματος που ξεκίνησε στις αρχές του 2014, όταν ήταν στις 1340 μονάδες. Το κύμα αυτό βρίσκεται σε εξέλιξη και δεν υπάρχει ακόμα κάποιο σημάδι αναστροφής του.

Ουσιαστικά δεν υπάρχουν πια επίπεδα στήριξης, πέραν της ψυχολογικής επίδραση που ασκούν οι στρογγυλοί αριθμοί, όπως είναι οι 450 μονάδες. Νέα ιστορικά χαμηλά κατέγραψαν ο FT25, που έκλεισε -10,21% στις 121,52 μονάδες και ο τραπεζικός δείκτης (-24,26% στις 24,26μονάδες).

Ανησυχητική ένδειξη αποτελεί το γεγονός ότι η μεγάλη πτώση συντελείται με αξιόλογο τζίρο και παρά τις προσπάθειες εγχώριων χαρτοφυλακίων να στηρίξουν επιλεκτικά ορισμένες μετοχές. Δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία πως στις “εισαγόμενες” επιθετικές πωλήσεις, προστίθενται επί καθημερινής βάσεως, πλέον, τα “stop loss”, αλλά και τα “margin calls”…

Tα οποία ανεβάζουν στροφές στην αυτοτροφοδοτούμενη πτώση και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει την συνέχεια, αν συνεχιστεί η πλαγιοκαθοδική κίνηση των Διεθνών Αγορών. Εξαιρετικά βαριά, δείχνει η τεχνική εικόνα για τους διεθνείς δείκτες – σηματωρούς. Ο DAX έχασε την στήριξη των 9250 μονάδων και αν δεν αντέξει η επόμενη στις 8800 μονάδες, δεν αποκλείεται κίνηση προς τις 8200 μονάδες…

Eνώ στην περίπτωση του Αμερικάνικου S&P 500, συνεχή κλεισίματα χαμηλότερα των 1850 μονάδων, αφήνουν τον εν λόγω δείκτη “εκτεθειμένο” μέχρι την επόμενη σημαντική στήριξη των 1700 μονάδων (Hλ.Zax.).

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ: Σημαντικές οι ανακατατάξεις στις πρώτες θέσεις των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α. όπου μετά την ΕΕΕ (6,074 δισ) και τον ΟΤΕ (3,7 δισ), στην τρίτη θέση πέρασε ο ΟΠΑΠ (1,882 δισ) αφήνοντας τέταρτη την Alpha Bank(1,721 δισ ευρώ).

Να σημειωθεί ότι η κεφαλαιοποίηση της ΕΕΕ (6,074 δισ) είναι το άθροισμα των κεφαλαιοποιήσεων των Alpha Bank (1,721 δισ), Eurobank (0,848 δισ), Εθνικής (1,317 δισ). Κύπρου (1,186 δισ) και Πειραιώς (0,864 δισ) και περισσεύουν και … κάτι ψιλά (138 εκατ. ευρώ).

Η ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Ο FTSE θα υποβαθμίσει στις αναδυόμενες (Advanced Emerging market) το ελληνικό χρηματιστήριο, απόφαση που είναι γνωστή αλλά θα υλοποιηθεί τον Μάρτιο του 2016.
Οι κεφαλαιοποιήσεις – δηλαδή η χρηματιστηριακή αξία – των τραπεζών ξανά κάτω από 1 δισ. ευρώ, παρ΄ ότι πρόσφατα ανακεφαλαιοποιήθηκαν με 13,8 δισ.

Τα 36 δισ. που είναι τα κεφάλαια των τραπεζών αξίζουν χρηματιστηριακά 4,75 δισεκ. ευρώ ενώ πρόσφατα πριν 60 ημέρες ανακεφαλαιοποιήθηκαν με 13,8 δισ. Προφανώς η εικόνα βιβλικής καταστροφής στις τράπεζες με διαρκή ιστορικά χαμηλά δεν έχει προηγούμενο. Όμως για μια ακόμη φορά συνέβη το εξής παράδοξο…

Πειραιώς και Eurobank να έχουν κεφαλαιοποίηση 0,865 και 0,848 δισ. ευρώ, η Εθνική να αποτιμάται σε 1,3 δισεκ. και μόνο η Alpha Βank με 1,7 δισ. Όταν όμως οι κεφαλαιοποιήσεις βρίσκονται κάτω από 1 δισ. οι διεθνείς οίκοι MSCI και FTSE το αντιμετωπίζουν ξεκάθαρα αρνητικά.

EΥΠΙΚ: H μετοχή της Ευρωπαικής Πίστης λογικό ήταν να κερδίσει όλες σχεδόν τις θετικές αποδόσεις… Αφού κόντρα σε ένα τέτοιο αρνητικότατο κλίμα κατέγραψε άνοδο 6,35% με συναλλαγές 16 χιλ.τμχ. και με αυθεντικό κλείσιμο. Ολες οι μετοχές άλλαξαν χέρια με θετικό πρόσημο, πλην μόλις 246 τμχ.

ΕΥΠΙΚ: Η εταιρεία αποτιμάται σε 36,9 εκατ. ευρώ με τα χρηματοοικονομικά μεγέθη της να δικαιολογούν αρκετά μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση… Να υπενθυμίσουμε ότι στο 9μηνο κατέγραψε αύξηση των προ φόρων κερδών κατά 3,5% στα 9,27 εκατ. ευρώ, αύξηση της παραγωγής ασφαλίστρων κατά 5,4% στα 128,8 εκατ. ευρώ και ενίσχυσε την καθαρή θέση της στα 76,76 εκατ. ευρώ σε ποσοστό 11,3%…

ΠΛΑΙΣΙΟ: Η Eurobank Equities θέτει τιμή-στόχο τα 6,1000 ευρώ με σύσταση ΑΓΟΡΑ. O ισχυρός ισολογισμός αλλά και οι ταμειακές ροές της εταιρίας αφήνουν περιθώριο για επιστροφή κεφαλαίων. Παράλληλα η διοίκηση της εταιρίας έχει αποδείξει ότι ξέρει να προστατεύει την κερδοφορία της εισηγμένης. Αλλά και να μην επιτρέπει πλέον την απαξίωσή της στο ταμπλό… Με θετικό κλείσιμο χθες…

ΤΕΧΝΙΚΗΣ φύσεως εκτιμήσεις: Σε τέτοιες καταστάσεις η ανεύρεση “πάτου” δεν είναι εύκολη και δεν έχει ιδιαίτερο νόημα. Κάποιος μπορεί να τοποθετηθεί σταδιακά σε τίτλους που του αρέσουν fundamental, ή τεχνικά θα πρέπει να περιμένει κάποιο αγοραστικό σήμα για να ακολουθήσει. Ο Γενικός Δείκτης έχει κοντινή αντίσταση τις 470, 500 – 520 μονάδες και 538 μονάδες.

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ: Το ελληνικό χρηματιστήριο έφθασε στις 464 μονάδες χθες, δηλαδή στα επίπεδα του Ιουνίου του 2012 όπου εν μέσω χάους και κινδύνου χρεοκοπίας το χρηματιστήριο είχε βυθιστεί στις 471,5 μονάδες.

Οι λόγοι της διάλυσης είναι (3):-

1) Γιατί πολλοί πλέον επενδυτές έχοντας δύο φορές ζήσει το ελληνικό μαρτύριο, μία το 2012 και άλλη μια το καλοκαίρι του 2015, δεν πιστεύουν στο θετικό σενάριο, της ανάκαμψης της οικονομίας, δεν εμπιστεύονται την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Πιστεύουν πλέον ότι η οικονομία θα βυθιστεί στο χάος, ενώ ανησυχούν για το ενδεχόμενο Grexit, που σκόπιμα επανέφερε ο W. Schaeuble.

2) Οι LME ομολογιούχοι που συμμετείχαν στις πρόσφατες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου των τραπεζών πουλάνε κακήν κακώς, δίχως αύριο.

3) Οι διεθνείς επενδυτές, πέραν των hedge funds, δηλαδή οι στρατηγικού χαρακτήρα θεσμικοί, αρχίζουν να αναιρούν το σενάριο προσδοκίας για ανάκαμψη της οικονομίας.

Είναι πάντως εντυπωσιακό πως ενώ η Ελλάδα έχει τρίτο μνημόνιο, έχει τρίτο πρόγραμμα χρηματοδότησης, έχει ανακεφαλαιοποιημένες τράπεζες, για τρίτη φορά και παρ’ όλα αυτά το ελληνικό Χρηματιστήριο, ως προεξοφλητικός μηχανισμός, παίζει το σενάριο της χρεοκοπίας και όχι της ανάκαμψης.

Ας υποθέσουμε ότι θα σπάσουν και οι 471 μονάδες και το χρηματιστήριο θα φθάσει στις 300 μονάδες. Το βασικό πρόβλημα δεν είναι οι 300 μονάδες προφανώς.

Το βασικό πρόβλημα, το βασικότερο πρόβλημα είναι μήπως το χρηματιστήριο παραμείνει καθηλωμένο για πολύ καιρό μεταξύ 300-500 μονάδων που αν αυτό συμβεί θα μηδενίσει την έννοια των επενδύσεων σε μια χρηματιστηριακή αγορά.

Κι αυτό θα είναι το σενάριο της απόλυτης καταστροφής.