Λεωφ. Αθηνών 110: Εν αφθονία μεν, εν συντομία δε…

ΑKΡΙΒΩΣ στις 450 μονάδες σταμάτησε η πτώση στο ΧΑΑ με την ανάκαμψη της ΔΕΗ και της Alpha Bank στο τελευταίο ημίωρο της συνεδρίασης, να σώζουν μέρος από τις ελάχιστες στηρίξεις που έχουν απομείνει στην εγχώρια κεφαλαιαγορά.

FTSE25: Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 3,84%, στις 116,85 μονάδες, ενώ έφτασε ενδοσυνεδριακά ακόμη και στο -7% και στις 112,97 μονάδες.

FTSEM: Στο -3,01% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 557,19 μονάδες.

ΔΤΡ: Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 5,56% στις 22,61 μονάδες, ενώ ενδοσυνεδριακά βρέθηκε ακόμη και στο -13,83%, αντιμετωπίζοντας με όλο και μεγαλύτερες πιθανότητες το ενδεχόμενο ενός reverse split, προκειμένου να διευκολυνθεί η αγορά παραγώγων.

ΟΤΕ: Ισχυρές πιέσεις δέχεται πλέον και η μετοχή του καθώς οι πωλητές επέστρεψαν στο χρηματιστήριο και οδηγούν μετοχές και δείκτες σε χαμηλότερα επίπεδα.

ΧΘΕΣ αρχικά με αντίδραση έως και 1,99% η μετοχή προσπαθούσε να στηρίξει το ΧΑ, αλλά λίγο αργότερα βρέθηκε ακόμα και στα 6,99 ευρώ με απώλειες 7,42%.

ΤΕΛΙΚΑ έκλεισε στα 7,0900 ευρώ στο -6,09%. Πριν λίγες μέρες κινούμενος καθαρά τεχνικά είχε φτάσει μέχρι και τα 8,10 ευρώ. Εκεί δεν μπόρεσε να ξεπεράσει την κρίσιμη αντίσταση και τώρα επιστρέφει στην εξίσου κρίσιμη στήριξη που εντοπίζεται πέριξ των 7 ευρώ.

H ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ: Σύμφωνα με πηγές από Ιδιωτικές ΑΧΕ που συνεχίζουν να διατηρούν επαφές με ξένα funds, αρκετά από αυτά που έβαλαν κεφάλαια και στις τελευταίες αμκ, ρευστοποίησαν θέσεις…

Προχώρησαν σε “deleverage” προκειμένου να επιστρέψουν στις Τράπεζες τα κεφάλαια που τους έχουν δανείσει, φοβούμενα περαιτέρω πτώση και στις Τραπεζικές μετοχές του εξωτερικού), με σημαντικές, για πολλοστή φορά, ζημιές.

Φέρονται μάλιστα αρκετά εξ αυτών να έχουν πάρει την απόφαση η Ελλάδα να μην επανεξεταστεί σαν επενδυτικός προορισμός, τουλάχιστον το αμέσως επόμενο διάστημα.

ΤΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: “Σκηνικό αποεπένδυσης βιώνει το Ελληνικό Χρηματιστήριο για 6η συνεχόμενη συνεδρίαση, με τις επιθετικές ρευστοποιήσεις των ξένων funds να έχουν οδηγήσει το Γενικό Δείκτη σε επιδόσεις που είχαν σημειωθεί το 1989, πριν 26 χρόνια δηλαδή” επισημαίνει ο Δημήτρης Τζάνας.

Η διαδικασία έχει ως αρνητικό πρωταγωνιστή τον πολύπαθο Τραπεζικό κλάδο, οι αποτιμήσεις του οποίου έχουν φτάσει στο 1/3 του συνολικού ύψους κεφαλαίων που εισέρρευσαν κατά την ανακεφαλαιοποίηση του περασμένου Νοεμβρίου: μόλις 4,5 δισ ευρώ, έναντι ποσών 14 δισ ευρώ, περίπου, από τις ΑΜΚ που συντελέστηκαν.

ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΚΡΗΤΗΣ: Εξαιρετικά αρνητικές εντυπώσεις δημιούργησε το χθεσινό -5,24% για τα ΠΛΑΚΡ και μάλιστα με τον ελάχιστο όγκο συναλλαγών των 500 τεμάχια.

ΠΛΑΚΡ: Πρόκειται για σημαντικά αρνητική έκπληξη και αφορά μετοχή με ιδιαίτερες “αμυντικές ικανότητες”, εν μέσω εκτιμήσεων αναλυτών για κάτι παραπάνω από ικανοποιητικά αποτελέσματα παρελθούσας χρήσης, ενώ ο τίτλος ενσωματώνει και το δικαίωμα συμμετοχής στην διανομή δωρεάν μετοχών, σε αναλογία 1ν/2π.

ΕΤΕ: Οσοι τοποθετήθηκαν χθες, έπραξαν * τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα – πολύ καλά…

AΞΙΑ Συναλλαγών: Με την βοήθεια πακέτων συνολικού τιμήματος 10,77 εκατ. ευρώ ανήλθε σε 96,22 εκατ. ευρώ. Εξ αυτών τα 33,04 εκατ. και σε ποσοστό 34,3% κατευθύνθηκαν στην μετοχή της Alpha Bank.

Άλλα τόσα περίπου αλλά στο σύνολό τους απορροφήθηκαν από την τριάδα των ΕΤΕ,ΟΤΕ και ΚΥΠΡ, για να ακολουθήσουν ΟΠΑΠ, ΕΥΡΩΒ, ΜΠΕΛΑ και ΠΕΙΡ με 20,5 εκατ. περίπου.

ΤΟ ένα εκατ. ευρώ σε τζίρο ξεπέρασαν και οι μετοχές των ΔΕΗ και ΕΕΕ (2,5 εκατ. στο σύνολό τους). Οπότε έχουμε κάτι παραπάνω από 88 εκατ. ευρώ για μία 11άδα μετοχών (ποσοστό 91,8%) και 8 εκατ. ευρώ για τις υπόλοιπες 200…