Λ. Αθηνών 110: Εν αφθονία μεν, εν συντομία δε…

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η κωλυσιεργία του Δείκτη να αναμετρηθεί με τις 560 μονάδες και ακόμα περισσότερο να κινηθεί προς το πρώτο “gap” στην περιοχή των 588 μονάδων, δεν είναι θετική,τεχνικά, ένδειξη.
Και παραπέμπει στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις για την εξαγωγή “ασφαλέστερων” συμπερασμάτων, όταν μάλιστα όλοι όσοι επιμένουν να δραστηριοποιούνται στο Χ.Α. είδαν πως επετεύχθη το τελευταίο κλείσιμο στα υψηλά ημέρας…
Ολοκληρώθηκε και η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας και του μήνα που αποδείχθηκε ο τρίτος συνεχόμενος πτωτικός, για τους βασικούς δείκτες του Χ.Α., αναίρεσε στον απόλυτο βαθμό το “παραδοσιακό” “January effect” και ασφαλώς δεν άφησε και τις καλύτερες προσδοκίες για την συνέχεια.
Ξεκινώντας από τα στατιστικά στοιχεία, η χρηματιστηριακή εβδομάδα που ολοκληρώθηκε “έσπασε το ρόδι” αλλά και το πτωτικό σερί των προηγούμενων τριών εβδομάδων…
Και αποδείχθηκε η πρώτη ανοδική εβδομάδα του 2016, δίνοντας κέρδη 3,46% στον ΓΔ, 2,63% στον ΔΤΡ, αυξάνοντας την συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. κατά 2,1 δισ ευρώ, περίπου, ενώ η μέση ημερήσια μικτή αξία συναλλαγών μειώθηκε κατά 15% και διαμορφώθηκε στα 62,6 εκατ. ευρώ.
ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ (Ι): Από την άλλη, η ολοκλήρωση του πρώτου χρηματιστηριακού μήνα, βρήκε τον ΓΔ με μηνιαίες απώλειες 12,44%, τον ΔΤΡ με απώλειες 29,11%, την μέση ημερήσια μικτή αξία συναλλαγών να διαμορφώνεται στα 74,7 εκατ.
Και την συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α., σε μηνιαία βάση να μειώνεται κατά 5,4 δισ ευρώ.
Να σημειωθεί ότι το μηνιαίο -12,44% του Γενικού Δείκτη είναι η τρίτη χειρότερη επίδοση Ιανουαρίου, της τελευταίας 25ετιας και πλέον, με την χειρότερη να την διατηρεί ο Ιανουάριος του 2008 (-15,76%) και να ακολουθεί ο περυσινός Ιανουάριος με απώλειες 12,62%.

AΓΟΡΑ σχολιασμός (Από τον Θαν. Σταυρόπουλο): Δυστυχώς εδώ και πολλούς μήνες, το Χ.Α. συνεχίζει να επιβεβαιώνει ότι είναι μία Αγορά “εθισμένη” στην απαξίωση, συμβιβασμένη με την περιθωριοποίηση, που καμία σχέση δεν έχει με την αναμενόμενη (και τυπικά) υποβάθμισή της από τις Αναπτυγμένες Αγορές…
Με εξαιρετικά χαμηλά τον πήχη των προσδοκιών και με εικόνα που δείχνει ότι σιωπηρά προετοιμάζεται για τα χειρότερα αν δεν προκύψει ο αποφασιστικός καταλύτης που θα αλλάξει κλίμα και διαθέσεις.
Σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις εγχώριων αναλυτών, αυτή την στιγμή δεν διαφαίνεται κάποιος σημαντικός λόγος για επιθετικές τοποθετήσεις στο εγχώριο χρηματιστηριακό ταμπλό, παρά την εμφανή υποχώρηση των αποτιμήσεων…
AΓΟΡΑ σχολιασμός (Από τον Θαν. Σταυρόπουλο): Ενώ το χειρότερο όλων είναι ότι τα μέτρα που λαμβάνονται, η θα ληφθούν, δεν έχουν καμία αναπτυξιακή προοπτική και όλο και περισσότεροι Ξένοι διαχειριστές (εξαιρουμένων των “αβανταδόρικων” εκθέσεων), διαπιστώνουν ότι η Ελληνική Οικονομία θα παραμείνει παγιδευμένη στην ύφεση!
Ακόμα χειρότερη η εικόνα στο Τραπεζικό ταμπλό, όπου συνεχίζουν να φοβίζουν τα “κόκκινα” δάνεια, η αποπληρωμή προνομιούχων μετοχών, ο υψηλός αναβαλλόμενος φόρος…
Και η συνεχιζόμενη αποεπένδυση των Ελληνικών Τραπεζών από δραστηριότητες εντός και εκτός Ελλάδος, με αποτέλεσμα τον περιορισμό τους, σε μία απόλυτα υφεσιακή, εγχώρια Αγορά.
Άλλωστε ακόμα και με τις πλέον αισιόδοξες προβλέψεις, που θέλουν οι εγχώριες Τράπεζες να γυρίσουν σε κερδοφορία, τα αποτελέσματα που αναμένονται θα είναι ιδιαίτερα “φτωχά”.
Αυτά φαίνεται να τιμολογεί το ταμπλό και διατηρεί τους Τραπεζικούς τίτλους σημαντικά χαμηλότερα από τις τιμές των πρόσφατων κεφαλαιακών ενισχύσεων, παρά το γεγονός ότι αυτές συντελέσθηκαν σε ιστορικά χαμηλές τιμές στέλνοντας στο “καναβάτσο” το σύνολο των υφιστάμενων μετόχων…
Ενώ αξίζει υπενθύμισης ότι Πειραιώς και Αττικής ακόμα δεν έχουν “δει” κλεισίματα υψηλότερα από την τιμή της πρόσφατης Α.Μ.Κ. (0,30 ευρώ) και από την οποία απέχουν “έτη φωτός”….
Και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι μετοχή της Παρασκευής αναδείχθηκε η Eurobank, όχι μόνο γιατί “απασχόλησε” το 45% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών, αλλά γιατί εξέθεσε ανεπανόρθωτα όλους τους πρωινούς αγοραστές…
Οι οποίοι έσπευσαν να τοποθετηθούν στον απόηχο της είδησης σύμφωνα με την οποία από σήμερα ο τίτλος επιστρέφει στον δείκτη EuroStoxx 600.
ΤΑΜΠΛΟ: Χαμηλότερα του 25αρη, συνεχίζει το “έργο του” ο πωλητής στον Καραμολέγκο (-0,90%), με σαφώς ηπιότερες κινήσεις, ενώ ο Αστήρ (+9,03%) συμπλήρωσε δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση, δίνοντας αντίδραση στην πλαγιοκαθοδική κίνηση που ξεκίνησε από τα 2,59 ευρώ (κλείσιμο 31/12).
Εντυπωσιακά πράγματα στην Audiovisual. Υπενθυμίζεται ότι προχθές στην περιοχή των 0,045 – 0,046 ευρώ, άλλαξαν χέρια περισσότερα από 926000 τεμ., ενώ χθες στα 0,05 ευρώ άλλαξαν χέρια 1948800 τεμ.
Ο τίτλος αναρριχήθηκε μέχρι τα 0,056 ευρώ (+19,15%) και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στα 0,047 ευρώ, αμετάβλητος, έχοντας συνολικό όγκο συναλλαγών 1964441 τεμάχια. Εξυπακούεται, ότι εντυπωσιακότερα είναι τα απερίγραπτα χάλια της μετοχής, το κατάντημά της…