Μέχρι πού μπορούν να φτάσουν οι αγρότες; – Τι θα χρειαζόταν για να αναστείλουν τις κινητοποιήσεις τους;

Η νέα στήλη ASKOOL συνεχίζει να απαντά στα ερωτήματα των αναγνωστών. Σήμερα ασχολείται με το θέμα των ημερών, τις κινητοποιήσεις των αγροτών. Ο Λευτέρης Παπαστεργίου* εξηγεί μέχρι που μπορούν να φτάσουν οι αγρότες.

Ερώτηση: Μέχρι πού μπορούν να φτάσουν οι αγρότες και τι θα χρειαζόταν για να αναστείλουν τις κινητοποιήσεις τους;

Απάντηση: Για να απαντήσει κανείς στο παραπάνω ερώτημα θα ήταν χρήσιμο να καταγράψει κάποια διαφορετικά, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, ποιοτικά «δεδομένα», όπως αυτά προκύπτουν μέχρι στιγμής στο μεγαλύτερο αγροτικό μπλόκο της χώρας, και με την πιο «βαριά» ιστορία, αυτό των Τεμπών:

Πρώτον, με τα μέχρι τώρα στοιχεία μπορούμε να μιλήσουμε για τη μεγαλύτερη συμμετοχή αγροτών σε αγροτικές κινητοποιήσεις, ίσως μεγαλύτερες και από αυτές του 1996. Δεύτερον, η συμμετοχή των αγροτών στα μπλόκα δεν έχει κορυφωθεί.

Από το στρατηγείο των Τεμπών μεταδίδεται με ασφάλεια η πληροφορία πως τις επόμενες μέρες θα βγουν κι άλλα τρακτέρ στους δρόμους ολόκληρης της χώρας. Τρίτον, η παλιά φουρνιά έχει περάσει στην άκρη, ανοίγοντας το δρόμο σε νέους αγρότες. Η νέα ηγεσία όμως, επειδή είναι πιο «ριζοσπαστικοποιημένη» και με μεγαλύτερη δίψα για αγώνα, δεν θα ελιχθεί , αλλά θα επιμείνει σε σκληρή στάση μέχρι τέλους.

Τέταρτον, αυτή τη φορά δεν υπάρχουν δίαυλοι επικοινωνίας με την κυβέρνηση. Σε παλαιότερες κινητοποιήσεις, είτε με κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ , είτε με κυβέρνηση ΝΔ υπήρχαν αγροτοσυνδικαλιστές που είχαν ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με υπουργεία. Σήμερα αυτό το στοιχείο απουσιάζει παντελώς.

Πέμπτον, για πρώτη φορά υπάρχουν μαζικές κινητοποιήσεις πολλών φορέων, συλλόγων και κοινωνικών ομάδων (φορτηγατζήδες, δάσκαλοι, καθηγητές, ελεύθεροι επαγγελματίες κα) που δηλώνουν ξεκάθαρη στήριξη επισκεπτόμενοι στα μπλόκα. Αυτά τα δεδομένα σε συνδυασμό με το ξεκάθαρο μήνυμα πως δεν πρόκειται να κουνηθεί ούτε ένα τρακτέρ, αν δεν πάρει την υπόθεση πάνω του ο ίδιος ο Πρωθυπουργός και δώσει συγκεκριμένες λύσεις, δίνει ένα ξεκάθαρο στίγμα του τι πρόκειται να επακολουθήσει.

Αν η κυβέρνηση αποφασίσει αδιάλλακτη στάση, τότε η κοινωνική αναταραχή θεωρείται σίγουρη. Αν πάλι, υπάρξει υποχώρηση, τότε είναι δύσκολο να μην γίνει κάτι παρόμοιο και για τους ελεύθερους επαγγελματίες που βρίσκονται κι αυτοί σε αναστάτωση, με ότι αυτό συνεπάγεται τελικά για τις ψηφοφορίες στη βουλή και την αξιολόγηση.

Ίσως λοιπόν εξαιτίας αυτής της «ανάγνωσης», οι αγρότες καλούν σε «γενικό ξεσηκωμό» αντιλαμβανόμενοι πως ένα μεγάλο κοινωνικό ρήγμα θα σημάνει σάλπισμα υποχώρησης από μέρους της κυβέρνησης. Αυτή τη φορά έχω την αίσθηση πως στους δρόμους μπορεί και να κριθεί το μέλλον της κυβέρνησης.

*Ο Λευτέρης Παπαστεργίου είναι αρχισυντάκτης της ηλεκτρονικής εφημερίδας larissanet.gr και της εβδομαδιαίας εφημερίδα Larissanet