Μήνυμα στήριξης από τις ΗΠΑ: Η Ελλάδα «άγκυρα» σταθερότητας στην Ευρώπη

Στην ανάγκη της άμεσης ολοκλήρωσης της πρώτης αξιολόγησης αναφέρθηκε ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Αλέξη Τσίπρα στο Νταβός της Ελβετίας.

(χορτάσαμε από λόγια και δηλώσεις…)

 

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, κατά τη διάρκεια του τετ-α-τετ, εκτός από την ελληνική οικονομία, συζητήθηκαν και το προσφυγικό αλλά και η αναβάθμιση των διμερών σχέσεων των δύο χωρών.  Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο Αμερικανός αντιπρόεδρος εξήρε τη σημασία τηςσταθερότητας στην Ελλάδα και την ευρύτερη σταθερότητα στην Ευρώπη. Στο πλαίσιο αυτό, υπογράμμισε τη σημασία της άμεσης ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, τονίζοντας παράλληλα ότι αυτό θα συμβάλει στην ανάδειξη της δυναμικής της ελληνικής οικονομίας.

Από την πλευρά του, ο Αλέξης Τσίπρας καλωσόρισε τις πρωτοβουλίες του αντιπροέδρου των ΗΠΑ για την ενίσχυση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων και την περαιτέρω προώθηση των διμερών οικονομικών σχέσεων.

Για το προσφυγικό 

Ο κ. Μπάιντεν χαιρέτησε τη σημαντική προσπάθεια της χώρας μας για την ανθρώπινη και αποτελεσματική διαχείριση του προσφυγικού, ενώ παράλληλα τόνισε την ανάγκη περαιτέρω δραστηριοποίησης της διεθνούς κοινότητας πάνω στο φλέγον αυτό ζήτημα.

 Το ηχηρό μήνυμα που κομίζει ο Τσίπρας στο Νταβός – Τα κρίσιμα ραντεβού

Ενεργειακό 

Κατά τη διάρκεια της σύντομης συνάντησης, αναφορά έγινε και στο ενεργειακό ζήτημα, με τους δύο πολιτικούς να συμφωνούν ότι η ολοκλήρωση των αγωγών TAP και ΙGB αποτελούν ιδιαίτερα σημαντικό βήμα. Εκτιμήθηκαν δε, και οι προοπτικές για τη μεταφορά ΙΝG μέσω της Ελλάδας.

Στην κατεύθυνση αυτή σημειώθηκε η ανάδειξη της Ελλάδας σε ενεργειακό κόμβο για τις νέες διόδους μεταφοράς φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Για το Κυπριακό 

Όσον αφορά στο Κυπριακό, επισημάνθηκε η δυνατότητα να ενισχυθεί η θετική δυναμική στις συνομιλίες. Υπογραμμίστηκε η ανάγκη για δίκαιη και βιώσιμη επίλυση του ζητήματος στην βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ και της ιδιότητας της Κύπρου ως κράτους-μέλους της Ε.Ε. Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι το αίσθημα ασφάλειας στον κυπριακό λαό, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, δεν διασφαλίζεται με αναχρονιστικά σχήματα όπως οι εγγυήσεις.

Για την ΠΓΔΜ 

Τέλος, σχετικά με την ονομασία της ΠΓΔΜ, οι δύο πλευρές, Ελλάδα και ΗΠΑ, τόνισαν τη σημασία που αποδίδουν στην συνέχιση των συνομιλιών, υπό τον Ειδικό Απεσταλμένο του ΟΗΕ, κ. Νίμιτς. Παράλληλα, επεσήμαναν την ανάγκη οι εκλογές στην ΠΓΔΜ να συμβάλλουν θετικά στην εξασφάλιση σταθερότητας στη χώρα, καθώς και στη δημιουργία κλίματος για αμοιβαία αποδεκτή επίλυση του ζητήματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ, προς όφελος και της ενταξιακής προοπτικής της γειτονικής χώρας.

Αργότερα σήμερα, ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να συναντηθεί με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, καθώς και τον αντικαγκελάριο της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.