Μετωπική σύγκρουση Αλέξη Τσίπρα – Κυριάκου Μητσοτάκη

Αν δεν πάρουμε μέτρα το Ασφαλιστικό θα καταρρεύσει, διεμήνυσε ο πρωθυπουργός

Τα ξίφη τους διασταύρωσαν χθες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και  νέος πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο κ. Τσίπρας στην έναρξη της ομιλίας του στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στην Βουλή, για το Ασφαλιστικό, είπε ότι η εν λόγω συζήτηση διεξάγεται με πρωτοβουλία της κυβέρνησης και υπογράμμισε ότι όλα τα κόμματα οφείλουν να πάρουν θέση σε ένα μείζον θέμα όπως αυτό της βιωσιμότητας του Ασφαλιστικού συστήματος.

Τόνισε ότι στο ερώτημα «αν οι επόμενες γενιές θα έχουν κοινωνική ασφάλιση δεν χωρούν υπεκφυγές, ούτε κρυφτό. Το Ασφαλιστικό σύστημα της χώρας δεν είναι βιώσιμο και αν δεν πάρουμε μέτρα θα καταρρεύσει».

Ο πρωθυπουργός απέδωσε την μη βιωσιμότητα του Ασφαλιστικού στην «λεηλασία επί 40 χρόνια των Ταμείων από τις κυβερνήσεις Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ», στην δημογραφική κατάσταση της χώρας, και στις «πολιτικές επιλογές στα χρόνια της κρίσης που οδήγησαν στην μείωση του ΑΕΠ κατά 25% και στην εκτόξευση του ποσοστού της ανεργίας από το 7% στο 25%».

Απευθυνόμενος σε όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης και πρωτίστως σε εκείνα που είχαν την ευθύνη της διακυβέρνησης της χώρας, τα προηγούμενα χρόνια έθεσε ερωτήματα με πρώτο «αν εκτός από δημαγωγία, έχουν κάποια πρόταση να καταθέσουν εκείνοι που δημιούργησαν το πρόβλημα, λεηλάτησαν τα Ταμεία και δημιούργησαν “μαύρες τρύπες” σε αυτά στα χρόνια της κρίσης».

Ο πρωθυπουργός παρουσίασε τις βασικές αρχές και την φιλοσοφία της κυβερνητικής πρότασης για το Ασφαλιστικό και συγκεκριμένα:

– Ενιαίος φορέας κοινωνικής Ασφάλισης με θέσπιση ενιαίων κανόνων για όλους για τον υπολογισμό των εισφορών.

Στο σημείο αυτό επισήμανε ότι θα υπάρξει πρόνοια για ορισμένες ειδικές περιπτώσεις, όπως οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αγρότες, με τους οποίους, όπως είπε, πρέπει να υπάρξει διάλογος.

– Θεσμοθέτηση της Εθνικής Σύνταξης για όσους έχουν τουλάχιστον 15 έτη ασφάλισης.

Ανέφερε ότι η Εθνική Σύνταξη θα είναι συνδεδεμένη με τους ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας, «όσο θα αυξάνεται το ΑΕΠ, τόσο θα αυξάνεται κι αυτή», ενώ σήμερα θα εκκινεί από τα 384 ευρώ.

Η Εθνική Σύνταξη θα δίνεται χωρίς κανένα εισοδηματικό κριτήριο και θα χρηματοδοτείται από τον Προϋπολογισμό και θα αναπροσαρμόζεται κατ’ έτος με Υπουργική Απόφαση.

– Η κύρια σύνταξη θα είναι το άθροισμα που προκύπτει από την Εθνική Σύνταξη και από αναλογική σύνταξη που εξαρτάται από τις εισφορές που έχουν καταβληθεί στο σύνολο του εργάσιμου βίου. Τον συνολικό χρόνο ασφάλισης και το ποσοστό αναπλήρωσης των συντάξιμων αποδοχών.

Απευθυνόμενος στους αγρότες και στην άρνηση τους να τον συναντήσουν ο κ. Τσίπρας είπε ότι «κάποιοι αρνούνται τον διάλογο με την κυβέρνηση, με τον πρωθυπουργό. Είμαστε ανοιχτοί στο διάλογο, δεν είμαστε σε αντιπαράθεση με τους αγρότες» και επισήμανε πως «οι αγρότες δεν έχουν να φοβηθούν τίποτε αλλά οι μεσάζοντες που έχουν αδήλωτα υπερκέρδη».

Απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση είπε:, «καλούμαστε εμείς που δεν ευθυνόμαστε για τα πεπραγμένα των κυβερνήσεων σας, να καθαρίσουμε τα δικά σας ‘άπλυτα’. Θα το κάνουμε αλλάζοντας δομές, επιβάλλοντας δικαιοσύνη και ισοτιμία. Σας καλούμε όμως και σας να αναλάβετε τις ευθύνες σας». «Αφού δεν θέλετε να βάλετε πλάτη, τουλάχιστον πείτε μας τι προτείνετε, μην αρνείστε τον διάλογο. Αφού δεν θέλετε να αναλάβετε ευθύνη, δεν θέλετε να λερώσετε τα χέρια σας με τα δικά σας ‘άπλυτα’, τουλάχιστον σταματήστε να είστε επιζήμιοι για τον τόπο, κρατήστε στοιχειωδώς μια στάση ευθύνης σε ένα μείζον θέμα, εθνικής και κοινωνικής ευθύνης, όπως είναι η βιωσιμότητα του Ασφαλιστικού Συστήματος» κατέληξε.

Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. είπε ότι πρόκειται για την πιο επιβλαβή κυβέρνηση στην ιστορία της μεταπολιτευτικής Ελλάδος.

«Έχετε μετατρέψει την ελπίδα σε απόγνωση σε ένα χρόνο», είπε ο κ. Μητσοτάκης και ανέφερε ότι το αίτημα της κυβέρνησης δεν είναι για πρόσκληση σε διάλογο αλλά συνιστά πρόκληση για την αξιωματική αντιπολίτευση.

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι αν δεν είχαν μεσολαβήσει οι εκλογές της 25ης Ιανουαρίου τα πράγματα θα ήταν καλύτερα.

«Άκουσα την ανάλυσή σας για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος. Όταν τάζατε τη 13η σύνταξη δεν τα ξέρατε; Ή μήπως ήταν βιώσιμο και με τις δικές σας παρεμβάσεις δεν έγινε;», συμπλήρωσε απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό τον οποίο κατηγόρησε ότι στην εκδήλωση για τον ένα χρόνο διακυβέρνησης της χώρας έκανε προσωπικές επιθέσεις και δίχασε τους Έλληνες. «Δηλητηριάζετε την κοινωνία με ταξικό μίσος. Μας πάτε πίσω σε εποχές διχασμού. Η επιλογή είναι ανάμεσα στο χθες του λαϊκισμού και στο αύριο της αλήθειας, των δίκαιων και αναγκαίων μεταρρυθμίσεων», συμπλήρωσε ενώ παραδέχτηκε ότι επί τρεις δεκαετίες κυβερνήσεις, κόμματα και πολίτες δεν είδαν το πρόβλημα που ερχόταν.

Ο κ. Μητσοτάκης κάλεσε την κυβέρνηση να πάρει πίσω τις αυξήσεις που ανακοίνωσε πριν από ένα μήνα στο δημόσιο σημειώνοντας ότι υπάρχουν κι άλλες τέτοιες στρεβλώσεις. «Τον αντέχετε αυτό τον διάλογο; Ή φοβάστε αντιδράσεις από συντρόφους, συγγενείς και φίλους;», είπε και αναρωτήθηκε «πως θα ένιωθαν οι αγωνιστές της αριστεράς να έβλεπαν τα εγγόνια τους να επικαλούνται τους αγώνες των παππούδων τους για μια θέση μετακλητού στο δημόσιο». «Είστε υπό κατάρρευση. Εγκαταλείψτε το σχέδιο σας», είπε ο πρόεδρος της Ν.Δ.