Μικρά κέρδη για τους βασικούς δείκτες της Wall μετά το ράλι +4% του πετρελαίου

Με κέρδη ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση της Πέμπτης οι αμερικανικοί δείκτες, καθώς η ισχυρή άνοδος των τιμών πετρελαίου τους οδήγησε σε ανάκαμψη από τα χαμηλά του Αυγούστου που κατέγραψαν εχθές.

Ο S&P 500 ενισχύθηκε 9,65 μονάδες, ή 0,5%, και διαμορφώθηκε στις 1.868,98 μονάδες, με επτά από τους δέκα κλάδους να καταγράφουν κέρδη. Ο βιομηχανικός Dow Jones σημείωσε κέρδη 115,74 μονάδων, ή 0,7%, και έκλεισε στις 15.882,48 μονάδες.

Ο Nasdaq Composite ολοκλήρωσε τις συναλλαγές σχεδόν αμετάβλητος στις 4.472,06 μονάδες, έχοντας καταγράψει και πτώση.

Οι τιμές του αργού πετρελαίου σημείωσαν άνοδο πάνω από 4%, ανακάμπτοντας σε συνθήκες «oversold», όπως τις ονομάζουν οι αναλυτές, παρά την αύξηση των αποθεμάτων του αργού.

Το συμβόλαιο του αργού, West Texas Intermediate, παραδόσεως Μαρτίου ενισχύθηκε 4,2% στα 29,53 δολάρια το βαρέλι, στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης, έχοντας φτάσει έως και τα 30,25 δολάρια. Πριν την ανακοίνωση των αποθεμάτων, το WTI διαπραγματευόταν στα περίπου 28,57 δολάρια και υποχώρησε προσωρινά έπειτα από την ανακοίνωση.

Παράλληλα, το brent παραδόσεως Μαρτίου σημείωσε κέρδη 4,9% και διαμορφώθηκε στα 29,25 δολάρια στο ICE του Λονδίνου.

Οι αγορές «βρήκαν στήριξη» και στα λόγια του Mario Draghi, ο οποίος κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που ακολούθησε την ανακοίνωση των επιτοκίων, ανέφερε ότι «ίσως χρειαστεί να αναθεωρήσουμε τη νομισματική πολιτική μας το Μάρτιο», ενώ προσέθεσε πως «η δυναμική του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη είναι ασθενέστερη απ’ ό,τι αναμενόταν».

Αναλυτές εκτιμούν πως η ΕΚΤ λαμβάνει τη σωστή στάση και μάλλον θα πρέπει να την ακολουθήσει και η Fed την επόμενη εβδομάδα. Η επόμενη συνεδρίαση της Fed είναι προγραμματισμένη για τις 27-28 Ιανουαρίου.

Στα οικονομικά μεγέθη, οι νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας εμφάνισαν τη μεγαλύτερη αύξηση των τελευταίων επτά μηνών την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 16 Ιανουαρίου.

Συγκεκριμένα, ο προσαρμοσμένος εποχικά αριθμός αιτήσεων αυξήθηκε κατά 10.000 και διαμορφώθηκε στις 293.000. Στον κινητό μέσο όρο τεσσάρων εβδομάδων, οι αρχικές αιτήσεις αυξήθηκαν κατά 6.500 στις 285.000.

Παράλληλα, ο μεταποιητικός δείκτης της Philadelphia Fed παρέμεινε τον Ιανουάριο σε αρνητικό επίπεδο για πέμπτο διαδοχικό μήνα. Συγκεκριμένα, ανήλθε στις -3,5 μονάδες από τις -10,2 μονάδες, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις οικονομολόγων σε δημοσκόπηση του MarketWatch για -6 μονάδες.

Στην Ασία επικράτησαν μικτά πρόσημα, ενώ τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στην πλειοψηφία τους προσπάθησαν να ανακάμψουν έπειτα από τις χθεσινές μεγάλες απώλειες.