“Μπλόκο” ΣτΕ σε προσφυγές για ΟΛΠ και ΟΛΘ- Απορρίφθηκαν οι προσφυγές φορέων κατά της πώλησης των λιμανιών

“Μπλόκο” ΣτΕ σε προσφυγές για ΟΛΠ-ΟΛΘ

Απορρίφθηκαν οι προσφυγές φορέων κατά της πώλησης των λιμανιών 

Απορρίφθηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες, από το Συμβούλιο της Επικρατείας, οι προσφυγές που είχαν καταθέσει φορείς του Πειραιά για την ιδιωτικοποίηση των ΟΛΠ και ΟΛΘ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το Δ΄ Τμήμα του ΣτΕ με πέντε αποφάσεις απέρριψε όλες τις προσφυγές των φορέων για τυπικούς λόγους, χωρίς να μπουν στην ουσία τις υπόθεσης.

Συγκεκριμένα, με βάση το σκεπτικό, οι προσφυγές ήταν εκπρόθεσμες, ενώ όπως επισημαίνεται δεν μπορεί να ακυρωθεί από το ΣτΕ η πρόσκληση του ΤΑΙΠΕΔ για εκδήλωση ενδιαφέροντος προς απόκτηση πλειοψηφικής συμμετοχής στο μετοχικό κεφάλαιο του ΟΛΠ και του OΛΘ, καθώς η πρόσκληση αυτή, «δεν έχει χαρακτήρα εκτελεστής διοικητικής πράξεως υποκειμένης στον ακυρωτικό έλεγχο του ΣτΕ».

Οι δικαστές έκριναν ότι οι φορείς που προσέφυγαν στον ΣτΕ εφόσον δεν ενδιαφέρονται να συνάψουν οι ίδιοι με το ΤΑΙΠΕΔ συμβάσεις πρέπει να προσφύγουν στα πολιτικά δικαστήρια, σύμφωνα με το νόμο 3886/2010 για την δικαστική προστασία κατά τη σύναψη δημοσίων συμβάσεων.

Σημειώνεται πως η προσφυγή ήταν κατά της απόφασης της διυπουργικής που περνούσε τις μετοχές των ΟΛΠ και OΛΘ στην κυριότητα του ΤΑΙΠΕΔ για ιδιωτικοποίηση.

OLTH

Στο ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο είχαν προσφύγει οι Δικηγορικοί Σύλλογοι Πειραιά και Θεσσαλονίκης, το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Πειραιά, το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Πειραιά, η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμένων Ελλάδος και η Ένωση Μονίμων και Δοκίμων Λιμενεργατών του Δημοσίου και στρεφόντουσαν κατά του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Ελληνικού Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ).

Οι φορείς ζητούν να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική και αντίθετη στην εθνική και Ευρωπαϊκή νομοθεσία, η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος των επενδυτών του έτους 2014 για την απόκτηση των μετοχών των εταιρειών ΟΛΠ και OΛΘ.

Εν τω μεταξύ, χθες με ανακοίνωσή της η ΟΚΔΕ (Οργάνωση Κομμουνιστών Διεθνιστών Ελλάδος) καλεί στη διαδήλωση την Τετάρτη 17/2 στην Πλατεία Κλαυθμώνος κατά της ιδιωτικοποίησης των ΟΛΠ και ΟΛΘ.