Μυτιληναίος: Η ετήσια παρουσίαση στους αναλυτές είχε πολλά και ενδιαφέροντα

Μυτιληναίος: Η ετήσια παρουσίαση στους αναλυτές

Η ετήσια παρουσίαση στους αναλυτές είχε πολλά και ενδιαφέροντα νέα για το πώς έκλεισε η χρήση και πως αναμένεται να εξελιχθεί το 2016.

Συγκεκριμένα το 2015 κινήθηκε στα αναμενόμενα εφόσον εξαιρεθούν τα πιστοποιητικά διαθεσιμότητας (44 εκατ. ευρώ)  τα οποία πιθανότατα θα υπολογιστούν φέτος καθώς το σχέδιο για την ρύθμιση της αγοράς ενέργειας έχει συμφωνηθεί με τους θεσμούς.

Έτσι η χρονιά φαίνεται να κλείνει με κερδοφορία 45 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 28 εκτιμάται ότι υα αφορούν την συνεισφορά του Αλουμινίου της Ελλάδος.

Δυνατό τρίμηνο στο τέλος της περυσινής χρονιάς είχαν η ΜΕΤΚΑ αλλά και η Protergia λόγω της υψηλότερης συνεισφοράς ενέργειας στο σύστημα μετά την μείωση των τιμών του φυσικού αερίου.

Σε ότι αφορά την φετινή χρονιά το βασικό σενάριο αναμένει μεγέθη αντίστοιχα με αυτά του 2015 με ισχυρή συνεισφορά από το Αλουμίνιο της Ελλάδας και τα θερμικά εργοστάσια της Protergia και τα μεγέθη της ΜΕΤΚΑ σε υποχώρηση.

Για το Αλουμίνιο το κόστος παραγωγής έχει υποχωρήσει με τις νέες τιμές του φυσικού αερίου ακόμα και κάτω από τα 1.350 δολάρια ο τόνος καθιστώντας την παραγωγή ακόμα και στα τρέχοντα επίπεδα κερδοφόρα δεδομένων και των υπερτιμημάτων παράδοσης.

Υποσχόμενοι θετικοί καταλύτες για την χρήση του 2016 είναι η Sometra (Ρουμανία), ενδεχόμενες συμφωνίες στο Ιράν για την ΜΕΤΚΑ ή το Αλουμίνιο αλλά και το κλείσιμο μακροπρόθεσμων συμφωνιών  για την προμήθεια φυσικού αερίου σε πολύ χαμηλές τιμές.

M.Xατζ.