Μόνο ένα πράγμα φοβίζει τον Τσίπρα

της Ισιδώρας Μαρτίνου

usay.gr

Η κυβέρνηση θεωρείται και από το Μαξίμου και από τον ΣΥΡΙΖΑ «μπετόν αρμέ», όπως έλεγαν κυβερνητικά στελέχη, πράγμα που διαπιστώθηκε και στη χθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας υπό τον Τσίπρα. Τα μέτρα που θα έρθουν σταδιακά στη Βουλή, μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, εκτιμούν στο κυβερνητικό επιτελείο ότι θα περάσουν χωρίς προβλήματα, καθώς –όπως επισημαίνουν αρμόδιες πηγές- «η κυβέρνηση έχεισυνοχή και σταθερότητα».

Ωστόσο, ένας είναι ο φόβος που σκεπάζει το Μέγαρο Μαξίμου. Και αυτός δεν είναι άλλος από την κοινωνία. Οι αγρότες αποδείχθηκαν «σκληρά καρύδια» και, πέρα από μεμονωμένες ομάδες που η κυβέρνηση τοποθετεί στο φασιστικό χώρο, είναι άνθρωποι της αγροτιάς που πιέζονται αφόρητα από τα μέτρα των τελευταίων έξι ετών.

Επιπλέον, η προωθούμενη ασφαλιστική μεταρρύθμιση θίγει και τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής κοινωνίας, δηλαδή τη μεσαία παραγωγική τάξη των ελεύθερων επαγγελματιών και του ιδιωτικού τομέα. Έχοντας απέναντί του τις κοινωνικές τάξεις που στήριξαν τον Αλέξη Τσίπρα και ψήφισαν τον ΣΥΡΙΖΑ στις τρεις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις του 2015, ο Πρωθυπουργός έχει αντιληφθεί ότι τα στελέχη της Κουμουνδούρου και κάθε ένας υπουργός ξεχωριστά, θα πρέπει να επαναπροσεγγίσουν την κοινωνία.

Όπως έλεγαν το βράδυ της Τρίτης μέλη της ΠΓ, «μόνο από την κοινωνία μπορεί να πέσει η κυβέρνηση» και γι’ αυτό έχει δοθεί ρητή γραμμή να αρχίσουν οι ζυμώσεις στην επαρχία, σε επαγγελματικές συνελεύσεις και γενικά να κινηθεί ο κομματικός μηχανισμός προκειμένου να πείσει τους πολίτες ότι η κυβέρνηση δεν θα κάνει πίσω από τις «κόκκινες» γραμμές της, αν και γίνεται όλο και πιο φανερό ότι οι γραμμές αυτές έχουν λειανθεί κατά πολύ.

Κρας τεστ θα είναι η εξέλιξη που θα έχει το αγροτικό, με το υπουργικό συμβούλιο να εκτιμά ότι η διάρρηξη που έχει ήδη υποστεί το μέτωπο των αγροτών και οι αντικρουόμενες απόψεις που ακούγονται στο κίνημα, θα οδηγήσουν τελικά στον πολυπόθητο διάλογο με τον Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα. Άλλωστε, μπορεί ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου, να είναι «κόκκινο πανί» για τους αγρότες, ωστόσο ο κ. Τσίπρας έχει μείνει «αλώβητος» ακόμα στη συνείδηση του κόσμου.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, η Πρωθυπουργός θα αναλάβει νέες πρωτοβουλίες από την επόμενη εβδομάδα και θα εντείνει το κάλεσμα διαλόγου στους αγρότες και τους ελεύθερους επαγγελματίες, αν και όλα θα εξαρτηθούν από την πορεία των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, κυρίως όσον αφορά την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών. Αν οι δανειστές επιμείνουν στις αντιρρήσεις ως προς αυτό το μέτρο, τότε η κυβέρνηση θα έχει άλλο έναν πονοκέφαλο, καθώς θα πρέπει να βρει από άλλες πηγές του ασφαλιστικού συστήματος τα περίπου 500 εκατ. ευρώ που θα λείπουν από την κοστολόγηση της μεταρρύθμισης.