Νέα δεδομένα στο εγχώριο τηλεοπτικό τοπίο βάζει ο ΑΝΤ1 προκαλώντας προβλήματα σε τηλεοπτικούς σταθμούς

Νέα δεδομένα στο εγχώριο τηλεοπτικό τοπίο βάζει ο ΑΝΤ1 προκαλώντας προβλήματα σε ορισμένους τηλεοπτικούς σταθμούς που θα πρέπει να βρουν άλλο τρόπο πλέον για να… γεμίζουν τις εκπομπές τους.

Το κανάλι του Αμαρουσίου ζητά επίσημα να μην χρησιμοποιείται πρόγραμμά του χωρίς την άδειά του και μάλιστα έστειλε επιστολή στους τηλεοπτικούς σταθμούς εθνικής εμβέλειας ενημερώνοντάς τους… φιλικά, ενώ είναι ξεκάθαρο πως αν δεν το σεβαστούν θα ακολουθηθεί κάθε νόμιμη διαδικασία.

Aυτό είναι κάτι το αυτονόητο διεθνώς, αφού για να χρησιμοποιήσεις υλικό από άλλο τηλεοπτικό κανάλι πρέπει να πάρεις άδεια και τις περισσότερες φορές να πληρώσεις, αλλά στη χώρα μας έχει γίνει… συνήθεια να βγαίνουν εκπομπές… σχολιάζοντας και προβάλλοντας άλλες εκπομπές, άλλων τηλεοπτικών σταθμών.

Αυτό λοιπόν φαίνεται ότι θα σταματήσει, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τον ΑΝΤ1 που με την επιστολή του σήμερα σε ALPHA, MEGA, STAR, EPSILON, ΣΚΑΪ και TV ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ τους ενημερώνει ότι από τις 16 Μαΐου 2016 θα επιλέγονται κάποια αποσπάσματα που θα δίνονται στα κανάλια και για επιπλέον υλικό θα υπάρχει χρέωση.

Συγκεκριμένα η επιστολή που υπογράφει ο Antenna Group Managing Director Pete Smith ενημερώνει ότι θα δίνεται από τον ίδιο τον ΑΝΤ1 κάποιο υλικό αναφέροντας συγκεκριμένα ότι «Η πρόσβαση θα συνίσταται σε προωθητικά αποσπάσματα που θα επιλέγονται κατά περιόδους καθώς και σε είδος και διάρκεια αποκλειστικά από εμάς κατά τη διακριτική μας ευχέρεια.

Δεν θα χρεώνεστε κάποιο ποσό για την παροχή της άδειάς μας για τη χρήση αυτών των Προωθητικών Αποσπασμάτων, εκτός από τυχόν κόστος παράδοσης. Αν για οποιοδήποτε άλλο λόγο επιθυμείτε υλικό πρόσθετο ή διαφορετικό από αυτό των Προωθητικών Αποσπασμάτων από το εκπεμπόμενο πρόγραμμά μας του προηγούμενοι 48ωρου από τη ζήτησή σας (τα «Πρόσθετα Επίκαιρα Αποσπάσματα») τότε θα εξετάσουμε το αίτημά σας κι εφόσον κατά τη διακριτική μας ευχέρεια το κάνουμε δεκτό, κάθε λεπτό καθαρής διάρκειας τέτοιων Πρόσθετων Επίκαιρων Αποσπασμάτων θα χρεώνεται με ποσό δύο χιλιάδων (2.000 ευρώ)».

Επίσης, στην ίδια επιστολή αναφέρεται ότι ο ΑΝΤ1 διατηρεί το «αυτονόητο δικαίωμα να μην επιτρέπουμε καθόλου την πρόσβαση σε οποιοδήποτε ανταγωνιστή μας σε οποιαδήποτε εκπομπή ή οποιουδήποτε μέρος του προγράμματός μας κρίνουμε σκόπιμο ή επιθυμητό», ξεκαθαρίζοντας μάλιστα ότι ακόμα και «το υλικό που εμείς αναρτούμε στον επίσημο ιστότοπό μας, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στο YouTube κλπ προορίζεται ξεκάθαρα για ιδιωτική χρήση και όχι ασφαλώς για επαγγελματική εκμετάλλευση».

Με την επιστολή του λοιπόν ο ΑΝΤ1 ξεκαθαρίζει στους υπόλοιπους τηλεοπτικούς σταθμούς εθνικής εμβέλειας ότι μπορούν να χρησιμοποιούν σε εκπομπές τους μόνο ό,τι υλικό τους δίνεται κι ότι για επιπλέον θα πρέπει να πληρώσουν.

Να σημειώσω ότι αυτό το μέτρο (που όπως προανέφερα ισχύει και στις περισσότερες χώρες) αναμένεται να προκαλέσει προβλήματα σε εκπομπές που έχουν… μάθει να χρησιμοποιούν υλικό από τον ΑΝΤ1 –κι όχι μόνο- για να βγάζουν το πρόγραμμά τους, αφού τώρα θα πρέπει να βρουν δικό τους, πρωτότυπο υλικό, κάτι που θα ανεβάσει το κόστος παραγωγής τους…!

newsit.gr