Ξεκάθαρο μήνυμα Βερολίνου στην Άγκυρα: Δεν χρειαζόμαστε καμία τουρκική άδεια

Την πληροφορία ότι η υπουργός Άμυνας της Γερμανίας,Ούρσουλα Φοντ Ντερ Λάιεν, σχεδίαζε να επισκεφθεί την ΝΑΤΟϊκή αποστολή στο Αιγαίο την Κυριακή και το αίτημά της να προσγειωθεί στη Μυτιλήνη απορρίφθηκε από την τουρκική πλευρά, διέψευσε ο εκπρόσωπός της, Γιενς Φλόσντορφ, τονίζοντας ότι δεν είχε προγραμματιστεί επίσκεψη της υπουργού γι’ αυτήν την Κυριακή, αλλά και ότι «αν η υπουργός ήθελε να επισκεφθεί το πλοίο (τη γερμανική φρεγάτα “Βόννη”), δεν θα χρειαζόταν να λάβει καμία τουρκική άδεια».
«Δεν μπορώ να επιβεβαιώσω αυτήν την αναφορά και δεν γνωρίζω πώς δημιουργείται τέτοια είδηση. Ακόμη και αν η υπουργός ήθελε να επισκεφθεί το πλοίο, δεν θα χρειαζόταν να λάβει καμία τουρκική άδεια. Ποτέ δεν υπεβλήθη αίτημα στην τουρκική πλευρά», δήλωσε ο κ. Φλόσντορφ και σημείωσε ότι «η Τουρκία είναι πολύ εποικοδομητική και προσηλωμένη στην προετοιμασία της έναρξης της αποστολής». «Και αν ερμηνεύω σωστά σημερινές αναφορές, το έχει διαψεύσει και η Τουρκία» πρόσθεσε.
Ο εκπρόσωπος της υπουργού Άμυνας υπογράμμισε ότι «δεν ακυρώθηκε καμία επίσκεψη» καθώς είχε σχεδιαστεί η υπουργός να επισκεφθεί το πλοίο όταν η αποστολή θα ξεκινούσε. «Υπήρξαν πολλές (πιθανές) ημερομηνίες. Η Κυριακή είναι μόνο μία από τις πιθανές. Αυτό ορίζεται με βάση το πρόγραμμα της υπουργού. Υπήρξαν ημερομηνίες πριν και μετά. Είναι ανεξάρτητο από οποιαδήποτε συμπεριφορά της Τουρκίας. Όλες οι ειδήσεις που υπήρξαν για αυτό, ειδικά στο εξωτερικό, δεν έχουν βάση» κατέληξε.
Πιέσεις στην Άγκυρα για περιορισμό των μεταναστών που φθάνουν στην Ελλάδα
Η Ευρωπαϊκή Ένωση ασκεί πιέσεις στην Άγκυρα να περιορίσει τον αριθμό των μεταναστών που φτάνουν στην Ελλάδα δια θαλάσσης σε λιγότερους από 1.000 ημερησίως. Αυτό δήλωσαν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, οι οποίοι διευκρίνισαν ότι σε αντάλλαγμα, η Ευρώπη θα παραλαμβάνει πρόσφυγες απευθείας από την Τουρκία.
Αντιμέτωπη με μια ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα, η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ πίεσε ώστε να συγκληθεί μια έκτακτη σύνοδος κορυφής των χωρών-μελών της ΕΕ και της Τουρκίας στις 7 Μαρτίου στις Βρυξέλλες, σε μια προσπάθεια να διασωθεί η συμφωνία που είχε επιτευχθεί στις 29 Νοεμβρίου με την Άγκυρα, ώστε να περιοριστούν οι μεταναστευτικές ροές.