Ξεκλείδωσε το πακέτο Γιούνκερ – Η πρώτη ελληνική εταιρία που παίρνει τα χρήματα

Εγκαινιάζεται το Γιούνκερ plan είπε ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης κατά τη διάρκεια της υπογραφής της πρώτης χρηματοδότησης με το επενδυτικό σχέδιο Γιούνκερ, στην Creta Farms. Η χρηματοδότηση είναι ύψους 15 εκατ. ευρώ και ο χρόνος αποπληρωμής του δανείου θα γίνει σε βάθος πενταετίας.

Η Creta Farms θα λάβει το ποσό των 15 εκατ. ευρώ σε δύο δόσεις. Το πακέτο θα αφορά τα έξοδα για έρευνα και ανάπτυξη, τις επενδύσεις σε γραμμές παραγωγής καινοτόμων προϊόντων και μέσω αυτής της επένδυσης θα δημιουργηθούν περίπου 100 νέες θέσεις εργασίας, κατά κύριο λόγο στο κομμάτι της έρευνας.

“Η χώρα φιλοδοξεί να υπάρξουν τεράστια οφέλη”, είπε ο κ. Σταθάκης και συμπλήρωσε: “Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) αποτελεί στρατηγικό εταίρο στην προσπάθεια ανάκαμψης της χώρας. Η έμφαση που δίνει στην Ελλάδα επικυρώνεται με την εν λόγω συμφωνία”.
Ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Jyrki Katainen, αρμόδιος για την Απασχόληση, την Ανάπτυξη, τις Επενδύσεις και την Ανταγωνιστικότητα, δήλωσε: «Η σημερινή μέρα είναι πολύ σημαντική για την Ελλάδα όσον αφορά το Επενδυτικό Σχέδιο για την Ευρώπη: υπογράφεται το πρώτο έργο της ΕΤΕπ που θα χρηματοδοτηθεί από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων (EFSI). Η Creta Farms θα χρησιμοποιήσει τη νέα χρηματοδότηση για να επενδύσει στην έρευνα, την ανάπτυξη και την καινοτομία (ΕΑΚ) και για να αναπτύξει την καινοτόμο επιχείρησή της που δραστηριοποιείται στον τομέα των αγροτικών διατροφικών προϊόντων.
Ευελπιστώ ότι από το Επενδυτικό Σχέδιο θα επωφεληθούν σύντομα πολλές ακόμη ελληνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς της διατροφής, της βιομηχανίας και του τουρισμού. Ενθαρρύνω τις επιχειρήσεις στην Ελλάδα να αξιοποιήσουν την εμπειρογνωμοσύνη της ΕΤΕπ, η οποία διαθέτει διευρυμένη ομάδα στην Ελλάδα, καθώς και τον Ευρωπαϊκό Επενδυτικό Συμβουλευτικό Κόμβο (European Investment Advisory Hub)».
Η χρηματοδότηση της Creta Farms που υπογράφηκε σήμερα αφορά δάνειο ύψους 15 εκατ. ευρώ με πενταετής διάρκεια αποπληρωμής. Οι όροι της χρηματοδότησης έχουν προσαρμοστεί κατάλληλα ώστε να ανταποκρίνονται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στα αναπτυξιακά σχέδια της εταιρείας.
Πραγματικά, η ΕΤΕπ, έχοντας την υποστήριξη του EFSI, «βασίζεται» στην ανάπτυξη της εταιρείας. Η εταιρική στρατηγική περιλαμβάνει την ανάπτυξη νέων σειρών προϊόντων στη βιομηχανία αλλαντικών και γαλακτομικών. H επένδυση που θα χρηματοδοτηθεί θα βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα της εταιρείας, τόσο εγχώρια όσο και στις εξαγωγικές αγορές. Αυτό θα συμβάλει στη δημιουργία πάνω από 100 νέων ποιοτικών θέσεων εργασίας στην Ελλάδα.
Ο πρόεδρος της Creta Farms, Μάνος Δομαζάκης τόνισε, από τη μεριά του, πως η βασική καινοτομία της εταιρίας είναι το παρθένο ελαιόλαδο της Κρήτης. “Έχουμε βιώσει την κρίση, ωστόσο αυτό μας βοήθησε να γίνουμε περισσότερο παραγωγικοί και να μείνουμε σταθεροί στις αξίες μας, δηλαδή την ποιότητα και την καινοτομία. Η προσπάθειά μας ξεκίνησε από πέρυσι”. Ο κ. Δομαζάκης πρόσθεσε πως η εταιρία θα αντεπεξέλθει πλήρως, ενώ αναφερόμενος στην ΕΤΕπ δήλωσε: “Ευχαριστούμε για την βοήθεια, νιώθουμε πιο σίγουροι που έχουμε τη στήριξη της ΕΤΕπ”.
Ο πρόεδρος της Creta Farms, Μάνος Δομαζάκης
Ο CEO της Creta Farm, Κωνσταντίνος Δομαζάκης υπογράμμισε: “Προχωράμε σε νέα φάση στην εταιρία. Η Creta Farms μετατρέπεται από εταιρία αλλαντικών σε εταιρία τροφίμων. Ο τομέας ανάπτυξης για την εταιρία είναι το ελαιόλαδο και απαρτίζεται από πέντε πατέντες. Έχουμε DNA βαθιάς γνώσης του αντικειμένου και με την τεχνογνωσία που διαθέτουμε μπορούμε να κοιτάμε την ανάπτυξη σε παγκόσμιο επίπεδο. Η ΕΤΕπ μας δίνει τη δύναμη να προχωρήσουμε και να επεκταθούμε στην παγκόσμια αγορά”.
Ο CEO της Creta Farm, Κωνσταντίνος Δομαζάκης
Ο General Manager, Κωνσταντίνος Φρουζής επεσήμανε πως η σημερινή ημέρα είναι ημερομηνία σταθμός για την εταιρία. “Η χρηματοδότηση συνιστά σφραγίδα αναγνώρισης και εμπιστοσύνης για την εταιρία. Πρόκειται για μία εταιρία με ισχυρή παραγωγική βάση, με ισχυρό RND με 5 εκατ. ετησίως επενδύσεις σε έρευνα και καινοτομία.
Μια εταιρία με έμφαση στην ποιότητα, την ασφάλεια και την εξωστρέφεια. Η μόνη διέξοδος από την κρίση για τη βιομηχανία είναι η έμφαση στην καινοτομία, το branding και την παραγωγή. Στόχος της εταιρίας είναι η διεθνοποίηση του oiliving. Έχουμε αντικαταστήσει το ζωικό λίπος από το αγνό λάδι. Η εταιρία διαπραγματεύεται και άλλες αδειοδοτήσεις για εξαγωγές προϊόντων και στόχος είναι να γίνει διεθνώς τεχνοκρατικά δομημένη”.