S&P 500: Απώλειες 1,20% στις 2.041,91 μονάδες –

Οι ανησυχίες για την παγκόσμια οικονομία επέστρεψαν στο αμερικανικό ταμπλό, υποχρεώνοντας τους επενδυτές να κοιτάξουν πιο ασφαλή “καταφύγια”. Η επιφυλακτικότητα ήταν διάχυτη στη Wall Street, με τη “διολίσθηση” του πετρελαίου να επιβαρύνει σημαντικά το κλίμα, παρασύροντας τον Dow Jones σε τριψήφια πτώση και παίρνοντας πίσω το θετικό πρόσημο που είχε εξασφαλίσει για το 2016 ο S&P 500.

Οι επενδυτές βρέθηκαν ενώπιον διττών μηνυμάτων, καθώς από τη μία, “διάβαζαν” τα τελευταία μάκρο που παραπέμπουν σε ολοένα και πιο βελτιωμένες συνθήκες στην αγορά εργασίας και από την άλλη, αφομοίωναν τα πρακτικά από τη συνεδρίαση Μαρτίου της Federal Reserve που ήλθαν, την Τετάρτη, στο “φως” της δημοσιότητας και τα οποία υποδεικνύουν την αβεβαιότητα των αξιωματούχων για την επόμενη κίνησή τους.

Στη συνεδρίαση της Πέμπτης, οι αμερικανικοί δείκτες γνώρισαν απώλειες άνω του 1%, καθώς, μεταξύ άλλων,  η ενίσχυση του γιεν έναντι του δολαρίου αναζωπύρωσε τις ανησυχίες για την παγκόσμια ανάπτυξη, αλλά και την αποτελεσματικότητα της πολιτικής της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ.

Ειδικότερα, ο βιομηχανικός Dow Jones έκλεισε με τη μεγαλύτερη πτώση (σε μονάδες) του τελευταίου ενάμιση μήνα, υποχωρώντας κατά 174,09 ή 0,98%, στις 17.541,96 μονάδες, ενώ στη διάρκεια της συνεδρίασης, η πτώση ξεπέρασε τις 200 μονάδες.

Ο S&P 500 κατέγραψε απώλειες 24,75 μονάδων ή 1,20% και διαμορφώθηκε στις 2.041,91 μονάδες, γυρίζοντας σε αρνητικό έδαφος για το 2016.

Ο τεχνολογικός Nasdaq “κατρακύλησε” στις 4.848,37 μονάδες, ύστερα από πτώση 72,35 μονάδων ή 1,47%.

Σε χαμηλότερα επίπεδα διαμορφώθηκαν, εν τω μεταξύ, οι τιμές του πετρελαίου, εγκαταλείποντας το ράλι 5% της Τετάρτης, καθώς η αισιοδοξία λόγω και της χθεσινής απροσδόκητης πτώσης στα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ ξεθώριασε, εν μέσω αμφιβολιών για το ενδεχόμενο συμφωνίας παγώματος μεταξύ των παραγωγών, αυτόν τον μήνα, στη Ντόχα.

Οι επενδυτές προσέφυγαν στην ασφάλεια του χρυσού, στον “απόηχο” και της επιφυλακτικότητας των αξιωματούχων της Fed που “μαρτυρούν” τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης σε ό,τι αφορά στην αύξηση των επιτοκίων, τα οποία και οδήγησαν το δολάριο κοντά σε χαμηλά 18 μηνών, έναντι του γιεν.