Οι παράγοντες της αγοράς σχολιάζουν γράφοντας…

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

“Η θέση της Ελλάδας μετά το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός δεν φάνηκε να βελτιώνεται, καθώς οι Ξένοι Εταίροι επέμειναν στα συμφωνημένα, ενώ το Προσφυγικό, καίτοι μείζον θέμα, δε χρησιμοποιήθηκε προς όφελος της Χώρας (ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα η πρόταση – αναφορά των Financial Times σε αυτό για τη μείωση του χρέους της Ελλάδας)” αναφέρει ο Στρατής Πολυχρονέας.
Η αναβάθμιση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας της Χώρας από την S&P, κατά μια βαθμίδα, στο “B-“, μπορεί να αποτέλεσε θετικό στοιχείο, καθώς οι δύο έτεροι Αμερικανικοί οίκοι, Fitch και Moody’s, μας διατηρούν στο “CCC” και “Caa3” αντίστοιχα, αλλά δεν κατάφερε να προσδώσει μια νέα δυναμική στην Εγχώρια Αγορά Αξιογράφων.
Η απουσία ουσιαστικών εξελίξεων στο Ασφαλιστικό, καθώς η συζήτηση προ ημερησίας διατάξεως στη Βουλή δεν οδήγησε στο επιθυμητό αποτέλεσμα, καθιστά στην τρέχουσα φάση τουλάχιστον, την οιαδήποτε τύπου ανοδική αντίδραση, ως ανακλαστικού τύπου, κατ’ ακολουθία της κίνησης των Ξένων Αγορών.
Αυτό άλλωστε καταδεικνύει και η πορεία της Αγοράς ομολόγων, καθώς δεν φαίνεται να υπάρχει ουσιαστική αποκλιμάκωση της απόδοσης του βασικού σημείου αναφοράς που είναι το διετές Εγχώριο Κρατικό χρεόγραφο και η οποία διπλασιάσθηκε από την αρχή του έτους έως και τις 21/01/2016.
Στα άξια αναφοράς είναι οι θετικές εξελίξεις για την πώληση μη εξυπηρετούμενων δανείων από τα Πιστωτικά Ιδρύματα της Ιταλίας, καθώς το σύστημα εγγύησης του Δημοσίου δεν θα θεωρείται ως Κρατική ενίσχυση από τις Βρυξέλλες (τα NPLs έχουν αυξηθεί στο 18% από 8% το 2009).
Το ενδιαφέρον στο εσωτερικό, πλην των εξελίξεων στο Ασφαλιστικό, στρέφεται στην επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων των Θεσμών την τρέχουσα εβδομάδα και στην επιστροφή των επικεφαλής την προσεχή εβδομάδα, με ζητούμενο αφενός την επίσπευση της αξιολόγησης και αφετέρου την αποδοχή των προτάσεων της Κυβέρνησης για τις Μεταρρυθμίσεις.
Το ενδιαφέρον θα εστιασθεί επίσης και στις συναντήσεις των επικεφαλής των ξένων funds (Watsa, Ross και Paulson) με Μέλη της Κυβέρνησης για τις υφιστάμενες, ή και μελλοντικές, επενδύσεις τους στην Ελλάδα.
Στο εξωτερικό, το ενδιαφέρον εστιάζεται στις Κεντρικές Τράπεζες και ιδιαίτερα στην πολιτική της FED, η οποία όπως όλα δείχνουν δεν θα βιαστεί να προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων σήμερα, εκτιμά ο αναλυτής της Μίδας ΑΧΕΠΕΥ.