Οι σεξουαλικές ταινίες στην tv κάνουν τους εφήβους ενεργούς σε μικρότερη ηλικία

Σύμφωνα με τους ερευνητές η παρακολούθηση σεξουαλικών προγραμμάτων είναι τελικά αυτή που σχετίζεται άμεσα με την πρώιμη σεξουαλική ζωή του εφήβου

Η τηλεόραση θα μπορούσε να είναι κι ένα εκπαιδευτικό εργαλείο εάν την χρησιμοποιούσαμε σωστά. Δυστυχώς όμως κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει. Όπως έδειξε έρευνα Αμερικανών ερευνητών, τα προγράμματα σεξουαλικού περιεχομένου στην τηλεόραση οδηγούν τους εφήβους να γίνονται σεξουαλικά ενεργοί σε μικρότερη ηλικία.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, μελέτησαν 1.792 εφήβους ηλικίας από 12 έως 17 ετών. Οι ειδικοί εξέτασαν τις συνήθειες τους, δηλαδή πόσο χρόνο κατανάλωσαν μπροστά στην τηλεόραση, το περιεχόμενο το οποίο παρακολουθούσαν και φυσικά τη σεξουαλική τους δραστηριότητα. Η αξιολόγηση κάθε εφήβου έγινε σε δύο φάσεις. Μία στην αρχή της έρευνας και μία μετά από έναν χρόνο.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν πως τα παιδιά που έβλεπαν σεξουαλικά προγράμματα στην τηλεόραση γίνονταν πιο γρήγορα από τα υπόλοιπα ενεργοί σεξουαλικά έφηβοι. Μάλιστα πολύ πιο προχωρημένοι. Έκαναν δηλαδή σεξ σε μικρότερη ηλικία από αυτούς που δεν είχαν παρακολουθήσει τέτοια προγράμματων.

Από απλά χάδια, η παρακολούθηση προγραμμάτων με περιεχόμενο σεξουαλικού τύπου στην τηλεόραση, είχε σαν αποτέλεσμα να κάνει τους έφηβους να προχωρούν ακόμη και σε δραστηριότητες όπως ο στοματικός έρωτας προτού φτάσουν στη συνουσία.

Ένα στοιχείο που κέντρισε το ενδιαφέρον των ειδικών ήταν πως οι έφηβοι δεν επηρεάζονται μόνο από την εικόνα αυτών των προγραμμάτων αλλά και από τις συνομιλίες, τα υπονοούμενα ή τα αστεία. Δυστυχώς ακόμα κι αυτά επιδρούσαν ως προς σεξουαλική τους αντίληψη και συμπεριφορά.

Σύμφωνα με τους ερευνητές η παρακολούθηση σεξουαλικών προγραμμάτων είναι τελικά αυτή που σχετίζεται άμεσα με την πρώιμη σεξουαλική ζωή του εφήβου και όχι άλλοι παράγοντες όπως η ηλικία, οι φίλοι, οι βαθμοί στο σχολείο και τα προβλήματα συμπεριφοράς.

Πηγή: healthview.gr