Οι 7 που έφτασαν κοντά στην απόλυτη δόξα και τους ξέχασε η ιστορία! [photos]

 
Οι 7 που έφτασαν κοντά στην απόλυτη δόξα και τους ξέχασε η ιστορία! [photos]

Ολοι τους έφτασαν μία ανάσα πριν από την απόλυτη δόξα, όμως από μια λανθασμένη επιλογή ή από ένα παιχνίδι της τύχης βρέθηκαν τελικά στα ψιλά γράμματα της Ιστορίας. Σπουδαίοι εφευρέτες, επιστήμονες ή άνθρωποι των επιχειρήσεων, τα ονόματα των οποίων θα μπορούσαν να είναι σήμερα γραμμένα με χρυσά γράμματα, είδαν λίγο πριν απογειωθεί η καριέρα τους κάποιον άλλον να λάμπει στη θέση τους στερώντας τους τη φήμη, τα χρήματα ή σε ορισμένες περιπτώσεις και τα δύο.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Jacob Davis, που εργαζόταν τη δεκαετία του 1870 ως ράφτης στο Ρένο της Νεβάδα φτιάχνοντας αξεσουάρ για καουμπόηδες. Οταν μια μέρα ένας υπέρβαρος πελάτης τού ζήτησε να του φτιάξει ένα παντελόνι πιο ανθεκτικό, οι ραφές του οποίου να μη σκίζονται, ο Davis επινόησε κάτι που έμελλε να αλλάξει τη μόδα για αιώνες: ένα παντελόνι ενισχυμένο με χάλκινους πίρους, το γνωστό μας τζιν.

Jacob Davis: Ο αληθινός δημιουργός του τζιν, ένας ράφτης από τη Νεβάδα, αδυνατούσε να πληρώσει το ποσό των 68 δολαρίων για να κατοχυρώσει την πατέντα του. Ο προμηθευτής του Levi Strauss τον βοήθησε, αλλά πήρε όλη τη δόξα.

Ωστόσο, ο φτωχός ράφτης από τη Νεβάδα δεν διέθετε τότε τα 68 δολάρια που απαιτούνταν για την κατοχύρωση της πατέντας του και αποφάσισε να ζητήσει τη βοήθεια του προμηθευτή υφασμάτων του Levi Strauss, ο οποίος πήρε το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας το 1873 και μαζί με αυτό όλη τη δόξα δημιουργώντας την πρώτη εταιρεία παραγωγής blue jeans.

Elisha Gray: Για μόλις… δύο ώρες ο Gray δεν πρόλαβε να κατοχυρώσει την πατέντα για την εξελιγμένη τηλεφωνική συσκευή που εφηύρε και έτσι ο Alexander Graham Bell έμεινε στην Iστορία ως ο «πατέρας του τηλεφώνου».

Δεν πρόλαβε για δύο ώρες

Τρία χρόνια αργότερα ο Αμερικανός Elisha Gray, δάσκαλος στο επάγγελμα, ζήτησε να κατοχυρώσει πατέντα για μια τηλεφωνική συσκευή που είχε εφεύρει, όμως έλαβε αρνητική απάντηση, αφού ο Alexander Graham Bell είχε καταθέσει τη δική του εφεύρεση μόλις… δύο ώρες νωρίτερα! Και τελικά στην Iστορία έμεινε ο Bell, παρόλο που η συσκευή μετάδοσης ήχου του Gray ήταν πολύ πιο εξελιγμένη.

Μάλιστα αποκαλύφθηκε ότι στα πιο εξελιγμένα τηλέφωνα που κατασκεύασε αργότερα ο Bell χρησιμοποίησε μεθόδους που περιέχονταν στην αίτηση ευρεσιτεχνίας που είχε καταθέσει τότε ο «ανταγωνιστής» του. Και παρόλο που ο Gray κατάφερε στη διάρκεια της ζωής του να κατοχυρώσει πάνω από 70 πατέντες για τις εφευρέσεις του, μεταξύ των οποίων το μουσικό συνθεσάιζερ, εκείνη η καθυστέρηση δύο ωρών του στέρησε την απόλυτη φήμη που έχει σήμερα ο Bell ως ο εφευρέτης του τηλεφώνου.

Michael Collins: Εμεινε στην Ιστορία ως ο «ξεχασμένος αστροναύτης», αφού βρισκόταν σε τροχιά στο όχημα διακυβέρνησης του Apollo 11 την ώρα που οι δύο συνάδελφοί του, Armstrong και Aldrin, γίνονταν οι πρώτοι άνθρωποι που περπάτησαν στη Σελήνη.

Μισό δισεκατομμύριο άνθρωποι παρακολουθούσαν στις 21 Ιουλίου 1969 από τους τηλεοπτικούς τους δέκτες τους δύο πρώτους ανθρώπους που περπάτησαν στη Σελήνη, τον Neil Armstrong και τον Buzz Aldrin.

Αυτό που πολλοί δεν γνωρίζουν ήταν ότι μέλος της αποστολής Apollo 11 ήταν και ένας τρίτος άντρας, ο Michael Collins, που τελικά έγινε γνωστός ως ο «ξεχασμένος αστροναύτης». Ηταν εκείνος που την ώρα που ο Armstrong και ο Aldrin βρίσκονταν στη Σελήνη, βρισκόταν μόνος του σε τροχιά μέσα στο όχημα διακυβέρνησης της αποστολής. Κανείς δεν τον είδε τότε, κανείς δεν άκουσε τη φωνή του και ο ίδιος δεν γνώρισε ποτέ τη φήμη των δύο συναδέλφων του. «Ξέρω ότι θα ήμουν ανόητος ή ψεύτης αν έλεγα ότι είχα την καλύτερη θέση από όλους στο Apollo 11, αλλά μπορώ να πω ειλικρινά ότι ήμουν ικανοποιημένος με αυτά που έκανα», είχε πει κάποτε ο ίδιος.

Dick Rowe: Ηταν ο άνθρωπος που για λογαριασμό της Decca Records αρνήθηκε να υπογράψει συμβόλαιο με το συγκρότημα που έμελλε να αλλάξει τα δεδομένα της μουσικής βιομηχανίας, τους Beatles.

To 1962 η δισκογραφική εταιρεία Decca Records αρνήθηκε να υπογράψει συμβόλαιο με το συγκρότημα που θα άλλαζε τα δεδομένα στη μουσική βιομηχανία και θα χαρακτηριζόταν ως «το καλύτερο όλων των εποχών»: τους Beatles. Οι ευθύνες γι’ αυτό το τραγικό λάθος αποδόθηκαν στον Dick Rowe, έναν από τους διευθυντές της εταιρείας, ο οποίος προτιμούσε τότε την αγγλική μπάντα The Tremeloes. Μάλιστα ο αποδιοπομπαίος τράγος της Decca φέρεται να είπε τότε ότι «τα συγκροτήματα με κιθάρες σημειώνουν πτώση» και ότι «δεν μας αρέσει η μουσική αυτών των νεαρών» αναφερόμενος στα «Σκαθάρια».

Ron Wayne: Ενας εκ των τριών συνιδρυτών της Apple, ο Wayne πούλησε λίγες ημέρες μετά την ίδρυση της εταιρείας το μερίδιο 10% που είχε για μόλις 800 δολάρια. Μερικές δεκαετίες αργότερα αυτό θα άξιζε 15 δισεκατομμύρια δολάρια!

Μεγάλα λάθη, δισεκατομμυρίων δολαρίων, έχουν γίνει και στον επιχειρηματικό κόσμο. Η πιο τρανταχτή ιστορία είναι αυτή του Ron Wayne, του ενός από τους τρεις συνιδρυτές της Apple, μαζί με τους Steve Jobs και και Steve Wozniak, που ήταν συνάδελφοί του στην Atari. Ο 49χρονος τότε Wayne όμως αποφάσισε 12 ημέρες μετά την ίδρυση της εταιρείας, το 1976, να πουλήσει το 10% που του αντιστοιχούσε, επειδή πίστευε ότι το ρίσκο ήταν μεγάλο και ότι η εταιρεία δεν του προσέφερε όσα θα ήθελε. Οταν έφυγε πούλησε για 800 δολάρια το μερίδιό του, το οποίο το 2011 άξιζε σχεδόν… 15 δισεκατομμύρια δολάρια!

Ο Wayne, ο οποίος σχεδίασε το πρώτο λογότυπο της Apple, επέστρεψε στην Atari και δεν αγόρασε ποτέ προϊόν της Apple (πρώτη φορά χρησιμοποίησε το 2011 ένα iPad 2 που του χάρισαν). Δεν μετανιώνω που έφυγα. Ηξερα ότι το σχέδιο του Wozniak για έναν προσωπικό υπολογιστή θα είχε επιτυχία, αλλά ποιος περίμενε ότι θα γινόταν αυτό που είναι σήμερα;», είπε πριν από μερικά χρόνια σε μια συνέντευξη ο συνταξιούχος πλέον Wayne και παραδέχτηκε: Το πάθος μου δεν ήταν οι υπολογιστές, αλλά ήμουν “ανάπηρος” που δεν καταλάβαινα ότι δεν έχω επιχειρηματικό πνεύμα. Το κατάλαβα αργότερα όταν ασχολήθηκα με άλλες επιχειρήσεις».

Joe Green: Ο συμφοιτητής και συγκάτοικος του Mark Zuckerberg αποφάσισε να ακολουθήσει τη συμβουλή του πατέρα του να συνεχίσει τις σπουδές του και να μη συνεργαστεί με τον φίλο του για τη δημιουργία του Facebook.

Παρόμοια είναι η ιστορία του Joe Green, συμφοιτητή και συγκατοίκου του Mark Zuckerberg στο Harvard, με τον οποίον είχε δημιουργήσει την ιστοσελίδα-κοινωνικό δίκτυο Facemash. Οταν ο Zuckerberg αποφάσισε να προχωρήσει ένα βήμα παραπέρα δημιουργώντας το Facebook, ο Green αποφάσισε να μην τον ακολουθήσει.

Αυτός που τον επηρέασε πολύ ήταν ο πατέρας του που τον προέτρεψε να συνεχίσει τις σπουδές του και να μην ακολουθήσει επιχειρηματικά τον φίλο του, που λίγα χρόνια αργότερα έγινε δισεκατομμυριούχος. Αν και οι δυο τους είναι φίλοι μέχρι σήμερα, ο Green αποχαιρέτησε ένα εταιρικό μερίδιο που σήμερα θα άξιζε πολλά δισεκατομμύρια δολάρια.

Richard και Maurice McDonald: Οι εμπνευστές του γρήγορου φαγητού και δημιουργοί των McDonald’s πούλησαν το 1961 τα καταστήματά τους σε έναν επιχειρηματία, ο οποίος τα μετέτρεψε στη μεγαλύτερη αλυσίδα φαστ φουντ στον κόσμο.

«Χάρισαν» τα McDonald’s

Οι Richard («Dick») και Maurice («Mac») McDonald ήταν τα δύο αδέρφια που εμπνεύστηκαν την ιδέα του γρήγορου φαγητού και έδωσαν το όνομά τους στη μεγαλύτερη αλυσίδα φαστ φουντ στον κόσμο, όμως δεν ήταν εκείνοι που πλούτισαν. Δεν επέδειξαν ιδιαίτερες επιχειρηματικές ικανότητες, αφού χρέωναν πολύ φθηνά το franchise και εξομολογούνταν πολύ εύκολα τα μυστικά του φαγητού τους.

Ετσι τα McDonald’s, την επιχείρηση που είχαν ξεκινήσει οι δυο τους, αγόρασε τo 1961 ο Ray Kroc, ένας έξυπνος πωλητής εξελιγμένου τύπου μίξερ, έναντι 2,7 εκατομμυρίων δολαρίων. Μετά την τεράστια επιτυχία που σύντομα έκανε η εταιρεία χάρη στο επιχειρηματικό δαιμόνιο του Kroc, ο Richard δήλωνε ότι ποτέ του δεν μετάνιωσε που δεν κέρδισε και εκείνος μερικά δισεκατομμύρια κρατώντας μερικές μετοχές.

ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ

ΟΛΕΣ ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Οι 7 που έφτασαν κοντά στην απόλυτη δόξα και τους ξέχασε η ιστορία! [photos]
  • Jacob Davis: Ο αληθινός δημιουργός του τζιν, ένας ράφτης από τη Νεβάδα, αδυνατούσε να πληρώσει το ποσό των 68 δολαρίων για να κατοχυρώσει την πατέντα του. Ο προμηθευτής του Levi Strauss τον βοήθησε, α
  • Elisha Gray: Για μόλις... δύο ώρες ο Gray δεν πρόλαβε να κατοχυρώσει την πατέντα για την εξελιγμένη τηλεφωνική συσκευή που εφηύρε και έτσι ο Alexander Graham Bell έμεινε στην Iστορία ως ο «πατέρας του
  • Michael Collins: Εμεινε στην Ιστορία ως ο «ξεχασμένος αστροναύτης», αφού βρισκόταν σε τροχιά στο όχημα διακυβέρνησης του Apollo 11 την ώρα που οι δύο συνάδελφοί του, Armstrong και Aldrin, γίνονταν οι
  • Dick Rowe: Ηταν ο άνθρωπος που για λογαριασμό της Decca Records αρνήθηκε να υπογράψει συμβόλαιο με το συγκρότημα που έμελλε να αλλάξει τα δεδομένα της μουσικής βιομηχανίας, τους Beatles.
  • Ron Wayne: Ενας εκ των τριών συνιδρυτών της Apple, ο Wayne πούλησε λίγες ημέρες μετά την ίδρυση της εταιρείας το μερίδιο 10% που είχε για μόλις 800 δολάρια. Μερικές δεκαετίες αργότερα αυτό θα άξιζε 15
  • Joe Green: Ο συμφοιτητής και συγκάτοικος του Mark Zuckerberg αποφάσισε να ακολουθήσει τη συμβουλή του πατέρα του να συνεχίσει τις σπουδές του και να μη συνεργαστεί με τον φίλο του για τη δημιουργία το
  • Richard και Maurice McDonald: Οι εμπνευστές του γρήγορου φαγητού και δημιουργοί των McDonald's πούλησαν το 1961 τα καταστήματά τους σε έναν επιχειρηματία, ο οποίος τα μετέτρεψε στη μεγαλύτερη αλυσίδα

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ