Ολοκληρώθηκε η Σύνοδος Κορυφής- Αναμένονται ανακοινώσεις

Με την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των “28” ολοκληρώθηκε η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές οι “28” συμφώνησαν να λάβουν τις οριστικές αποφάσεις σε νέα Σύνοδο που θα λάβει χώρα στις 17-18 Μαρτίου.

Λίγο πριν τις 00:30 η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες, έπειτα από πολύωρη διακοπή για διαβουλεύσεις, μετά το βέτο που άσκησε η Ουγγαρία.

Στο τραπέζι δεν κλήθηκε να καθίσει και ο Τούρκος πρωθυπουργός, Αhmet Dvutoglu, καθώς το χάσμα μεταξύ των Ευρωπαίων παραμένει και θα πρέπει πρώτα να τα βρουν μεταξύ τους και μετά να συζητήσουν με την Τουρκία. Ευνόητο είναι, δε, ότι το δείπνο μεταξύ των επικεφαλής των κυβερνήσεων της ΕΕ και του Τούρκου ηγέτη, ακυρώθηκε.

Όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές από τις Βρυξέλλες, υπάρχει ένα προσχέδιο συμφωνίας που προέκυψε από τη σειρά διμερών επαφών τις τελευταίες ώρες και πάνω σε αυτό θα βασιστεί η συζήτηση. «Μπαίνουν οι τελευταίες πινελιές» έγραψε στο Twitter ο επικεφαλής του γραφείου του Jean Claude Juncker, Martin Selmayr.

Διεθνή πρακτορεία, ωστόσο, όπως το Reuters, υποστηρίζουν, με επικλήσεις αξιωματούχων της ΕΕ, ότι οι ηγέτες της ΕΕ δεν θα συμφωνήσυν απόψε επί των αιτημάτων της Τουρκίας και οι αποφάσεις θα παραπεμφθούν στην επόμενη, προγραμματισμένη Σύνοδο Κορυφής της 17ης-18ης Μαρτίου.

Βέτο από την Ουγγαρία

Εμπλοκή προέκυψε, νωρίτερα, από τα κράτη της ομάδας του Visengrad στις διαβουλεύσεις που συνεχίζονται πυρετωδώς στη Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό, με τους αρχηγούς να καθυστερούν την έναρξη του δείπνου εργασίας με την Τουρκία, για να γίνουν συναντήσεις συντονισμού, με σκοπό την επίτευξη μιας συμφωνίας.

Με ανάρτησή του στο Twitter, ο εκπρόσωπος της ουγγρικής κυβέρνησης, Ζόλταν Κόβατς, αποκάλυψε ότι ο πρωθυπουργός της χώρας, Βίκτορ Ορμπάν, άσκησε βέτο στο πλάνο επανεγκατάστασης των αιτούντων ασύλου απευθείας από την Τουρκία.