ΟΤΕ: Αρχίζει να ξανακοιτάζει προς ο μέτωπο των νέων επενδύσεων πιθανόν και εξαγορών

  • ΟΤΕ. Η αντεπίθεση της σταθερής τηλεφωνίας το 2015 (πέμπτο συνεχόμενο τρίμηνο αύξησης εσόδων)ήταν τέτοια που απορρόφησε τους κραδασμούς από την υποχώρηση των λειτουργικών κερδών της Cosmote λόγω και της μείωσης του μέσου εσόδου ανά σύνδεση. Μπορεί η τελική γραμμή του δ’ τριμήνου να ήταν αδύναμη ωστόσο αυτό αποδίδεται και σε μια σειρά από έκτακτους παράγοντες:
  • Τα αυξημένα έξοδα διάθεσης για το rebranding της Cosmote, το χρηματοοικονομικό κόστος για την ανανέωση των ομολόγων, η αντιστροφή φορολογικής απαλλαγής για το κομμάτι της σταθερής τηλεφωνίας στην Ρουμανία κατέβασαν τα δημοσιευμένα αποτελέσματα στα 151,9 εκατ. ευρώ ενώ σε προσαρμοσμένη βάση τα καθαρά κέρδη του ομίλου διαμορφώθηκαν σε 240,3 εκατ. ευρώ.
  • Η σταθερή τηλεφωνία «έφερε» το 2015 περί τις 143 χιλιάδες νέους συνδρομητές (+10%) στις ευρυζωνικές υπηρεσίες (+48.000 στο τέταρτο τρίμηνο) και 000 νέους πελάτες (+26%) στην συνδρομητική τηλεόραση (+33.000 στο τέταρτο τρίμηνο) διατηρώντας παράλληλα υψηλά μερίδια αγοράς στην σταθερή τηλεφωνία (56,6%) και στις ευρυζωνικές συνδέσεις (44,8%).
  • Σε ένα περιβάλλον ισχυρού ανταγωνισμού και μείωσης εσόδων η διατήρηση των λειτουργικών περιθωρίων σε υγιή επίπεδα είναι αποτέλεσμα της αυστηρής πειθαρχίας στο λειτουργικό κόστος. Ενδεικτικά μόνο επισημαίνεται ότι την περίοδο 2009 – 2015 από την μείωση του προσωπικού με διάφορα σχήματα εθελούσιας εξόδου το κόστος λειτουργίας της σταθερής τηλεφωνίας είναι μειωμένο κατά 43%.
  • Οι ελεύθερες ταμειακές ροές έφθασαν τα 500 εκατ. ευρώ και ο καθαρός δανεισμός ως προς τα λειτουργικά κέρδη είναι πλέον στο 0,60. Αυτό σημαίνει ότι ο ΟΤΕ αρχίζει να ξανακοιτάζει προς ο μέτωπο των νέων επενδύσεων πιθανόν και εξαγορών καθώς η διοίκηση έχει δώσει σαν επιθυμητό όριο το λόγο Καθαρού Δανεισμού /EBITDA 0,8x – 0,9xφορές. Στα υπόψη για την μετοχή και η μεταφορά του 10% που κατέχει το ελληνικό δημόσιο στο ταμείο αποκρατικοποιήσεων ενέργεια που αποτελεί και προαπαιτούμενο για το κλείσιμο της αξιολόγησης.
  • Το μέρισμα που θα μοιραστεί είναι 10 σεντς ανά μετοχή και οι δικαιούχοι θα είναι όσοι είναι μέτοχοι του ΟΤΕ μέχρι την λήξη της συνεδρίασης της 28ης Ιουνίου. Σε σχέση με τις αντίστοιχες εταιρίες τηλεπικοινωνιών ο ΟΤΕ διαπραγματεύεται με έκπτωση 30% με βάση τον δείκτη EV/EBITDA ενώ το ΡΕ για την χρήση του 2016 εκτιμάται σε 11 φορές

 

Πηγή: Beta Χρηματιστηριακή