Ο θάνατος ενός (συντηρητικού) δικαστή και η ιστορική ευκαιρία του Ομπάμα

Ο θάνατος ενός (συντηρητικού) δικαστή και η ιστορική ευκαιρία του Ομπάμα

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ υπήρξε ιστορικά ένας θεσμός-φετίχ για την υπερδύναμη. Ακριβώς λόγω της απόλυτης διάκρισης των εξουσιών, η δύναμή του μπορούσε να επηρεάσει τις πολιτικές εξελίξεις και τη διαμόρφωση της επικαιροποίησης του καταστατικού χάρτη των Ηνωμένων Πολιτειών, κόντρα στις επιδιώξεις του εκάστοτε Προέδρου ή της επιθυμίας των δυο Σωμάτων του Κογκρέσου, της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Γι’ αυτό άλλωστε και ο διορισμός ενός δικαστή στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, είχε πάντοτε… παρασκήνιο, με τον εκάστοτε Πρόεδρο και την πλειοψηφία των δυο Σωμάτων του Κογκρέσου, να δίνουν μάχες χαρακωμάτων, προτού καταλήξουν κάθε φορά στην αναγκαία “εγκάρδια συνεννόηση”.

Από τις πρώτες πρωινές ώρες, το συγκεκριμένο “παράθυρο ευκαιρίας” άνοιξε και πάλι στην Ουάσινγκτον, μετά τον αιφνίδιο θάνατο του 79χρονου Άντονιν Σκαλία, εκπροσώπου συντηρητικών απόψεων, που είχε κεντρικό ρόλο στη διαμόρφωση των πολιτικών και της φιλοσοφίας του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Χάρη στον Σκαλία, η πλειοψηφία ήταν συντηρητική, 5-4, και τώρα, με την απόλυτη ισορροπία του 4-4, ο διορισμός του διαδόχου του μπορεί να επηρέασει τις ΗΠΑ, και επομένως τις επόμενες γενιές της ανθρωπότητας, κατά τρόπο καταλυτικό.

Ήδη ο Μπαράκ Ομπάμα άφησε να εννοηθεί ότι θα… πάει σε πόλεμο με το Κογκρέσο, το οποί ελέγχουν πλήρως οι Ρεπουμπλικανοί, επιχειρώντας να διορίσει έναν φιλελεύθερο στη θέση του Σκαλία. Αν συμβεί αυτό, για πρώτη φορά μετά από πάρα πολλά χρόνια, το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ δεν θα ελέγχεται από συντηρητικές δυνάμεις. Με τις… αναμενόμενες παρενέργειες στη χάραξη της πολιτικής της Αμερικής.

Οι Ρεπουμπλικανοί από την άλλη, δηλώνουν έτοιμοι να σταματήσουν τον Ομπάμα, και να αφήσουν την εκλογή του διαδόχου του Σκαλία στο Ανώτατο Δικαστήριο, για τον Πρόεδρο που θα αναδειχθεί στον Λευκό Οίκο από τις εκλογές του Νοεμβρίου.

Ο “προφήτης της Αλλαγής”, που δεν κατάφερε να δικαιώσει τις μεγάλες προσδοκίες που είχε από εκείνον η ανθρωπότητα το 2008, διατηρεί μια ακόμη, από τις λίγες τελευταίες ευκαιρίες του, να αφήσει το αποτύπωμά του Ιστορία. Και μάλλον θα το κάνει…