Ο ιός Ζίκα «έφτασε» στην Βρετανία – Μολύνθηκαν τρεις γυναίκες

ΜΕΤΡΑ ΕΝΟΨΕΙ ΤΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΣΤΟ ΡΙΟ

Ο ιός Ζίκα «έφτασε» στην Βρετανία – Μολύνθηκαν τρεις γυναίκες

Τρεις Βρετανίδες τουρίστριες έχουν μολυνθεί με τον ιό Ζίκα, που σπέρνει τον φόβο στις εγκύους γυναίκες στην Λατινική Αμερική, προκαλώντας μικροκεφαλία, μια σπάνια εκ γενετής ανωμαλία, αποκάλυψαν αυτή την εβδομάδα οι αξιωματικοί υγείας της χώρας.

«Από τον Ιανουάριο του 2016, τρεις περιπτώσεις μόλυνσης με τον ιό Ζίκα, που σχετίζονται με ταξίδια σε Κολομβία, Σουρινά και Γουιάνα έχουν διαγνωστείς σε ταξιδιώτες από το Ηνωμένο Βασίλειο» αναφέρει στην ιστοσελίδα του ο Οργανισμός Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας.

Η κυβερνητική υπηρεσία δεν παρέχει περαιτέρω λεπτομέρειες σχετικά με τις περιπτώσεις αλλά προσθέτει ότι ο ιός «δεν εμφανίζεται φυσικά στο Ηνωμένο Βασίλειο» και πως «δεν μεταδίδεται απευθείας από άνθρωπο σε άνθρωπο».

Η ανακοίνωση αυτή ήρθε μόλις λίγες ημέρες μετά την ταξιδιωτική προειδοποίηση από το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) που συνιστά στις έγκυες γυναίκες την αναβολή τυχόν ταξιδιών τους σε Βραζιλία, Κολομβία, Αλ Σαλβαδόρ, Γαλλική Γουιάνα, Γουατεμάλα, Αϊτή, Ονδούρα, Μαρτινίκα, Μεξικό, Παναμά, Παραγουάη, Σουρινάμ, Βενεζουέλα και Πουέρτο Ρίκο.

Ο ιός Ζίκα «έφτασε» στην Βρετανία - Μολύνθηκαν τρεις γυναίκες

Την Παρασκευή, το CDC επέκτεινε την προειδοποίηση για να περιλάβει τις χώρες Μπαρμπέιντος, Βολιβία, Ισημερινό, τη Γουαδελούπη, Saint Martin, Γουιάνα, το Πράσινο Ακρωτήριο και τη Σαμόα.

Οι συστάσεις καλούν επίσης τις γυναίκες που ταξίδεψαν σε αυτές τις χώρες κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης τους, να ελέγχονται και να παρακολουθούνται για τον ιό αν η επίσκεψή τους πραγματοποιήθηκε ενώ ο ιός εξαπλωνόταν στην χώρα που επισκέφτηκαν.

Λήψη μέτρων ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων στο Ρίο ντε Τζανέιρο
Τα σχέδιά τους για την πρόληψη της εξάπλωσης του ιού Ζίκα ανακοίνωσαν οι αρχές του Ρίο ντε Τζανέιρο, κατά την διάρκεια τον Ολυμπιακών Αγώνων φέτος το καλοκαίρι.

Οι επιθεωρήσεις των ολυμπιακών εγκαταστάσεων θα ξεκινήσουν τέσσερις μήνες πριν από τους Αγώνες προκειμένου να απαλλαγούν από τα αναπαραγωγή των κουνουπιών.

Κατά την διάρκεια των αγώνων θα γίνονται καθημερινοί ψεκασμοί ενώ ο υποκαπνισμός θα πρέπει να γίνεται σε κάθε περίπτωση χωριστά, λόγω των ανησυχιών για την υγεία των αθλητών και των επισκεπτών.

Το Υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας αναφέρει επίσης πως βασίζεται στο γεγονός ότι οι Αγώνες θα πραγματοποιηθούν κατά τη διάρκεια του πιο ψυχρού και στεγνού (σε σχέση με τους άλλους καλοκαιρινούς μήνες) Αύγουστο, όπου εμφανίζονται πολύ λιγότερα κουνούπια.

Πηγή: BBC, CNN