Ο καλύτερος αναλυτής στον κόσμο ανάμεσα σε 470.000 είναι Έλληνας!

Ο καλύτερος αναλυτής στον κόσμο ανάμεσα σε 470.000 είναι Έλληνας!

Έφυγε από την Ελλάδα της κρίσης πριν από έξι χρόνια, έχοντας ήδη το εφόδιο ενός ανώτερου πανεπιστημίου, ξεκίνησε καριέρα στην Αγγλία ως αναλυτής – ερευνητής και επιστήμονας δεδομένων, και πρόσφατα κατέκτησε την πρώτη θέση ανάμεσα σε 465.000 αναλυτές παγκοσμίως!

Ο λόγος για τον μόλις 29 ετών Μάριο Μιχαηλίδη από τον Βόλο, ο οποίος κατέκτησε την πρώτη θέση σαν ο καλύτερος Αναλυτής / επιστήμονας δεδομένων (DATA SCIENTIST) ανάμεσα σε 465.000 συνάδελφους του από όλο τον κόσμο! Ο διαγωνισμός που περιλαμβάνει εκτός από την αναγνώριση, χρηματικά έπαθλα, γίνεται από την διάσημη πλατφόρμα Αναλυτικής Kaggle.com.

Το περιβάλλον στο Kaggle είναι εξαιρετικά ανταγωνιστικό γιατί όσοι διακρίνονται γίνονται περιζήτητοι από αναγνωρισμένες εταιρείες με παγκόσμια εμβέλεια. Δεν είναι τυχαίο που σήμερα ο τομέας του θεωρείται ο πιο hot επιστημονικός/επαγγελματικός τομέας στον κόσμο. Και τούτο διότι από τις μελέτες αυτές «κατευθύνονται» τεράστια ποσά επενδύσεων, διαμορφώνουν τάσεις αγοράς, οριοθετούν ή διαβλέπουν εξελίξεις στην κατανάλωση κ.ο.κ.

Οι διαγωνισμοί αυτοί αφορούν μοντέλα πρόβλεψης για διάφορα ζητήματα που απασχολούν μεγάλες εταιρείες ή οργανισμούς, όπως Microsoft, Expedia, General Electric, ford, Tesco κ.α.

Για παράδειγμα, πως μπορεί μια αλυσίδα σουπερμάρκετ να βρει ποια προϊόντα πρέπει να διαφημίσει και σε ποιες τιμές, για να προσελκύσει περισσότερους πελάτες από τους ανταγωνιστές της. Πως μπορεί μια κτηματομεσιτική εταιρεία να προβλέψει ποιοι από τους υποψηφίους πελάτες τελικά θα είναι αγοραστές, έτσι ώστε να επικεντρωθεί σε αυτούς αυξάνοντας την παραγωγικότητα των προωθητικών ενεργειών της.

Μια τράπεζα να θέλει να μάθει ποιοι υποψήφιοι πελάτες τελικά θα πάρουν δάνεια, η ποιοι απ’ όσους χρωστάνε τελικά θα πληρώσουν. Και πολλές άλλες έρευνες με ιδιαίτερες απαιτήσεις, σύνθετες και πολυσχιδείς.

Ο Μάριος τελείωσε χρηματοοικονομικά και λογιστική στο Πανεπιστήμιο Μακεδονία. Στη συνεχεία έκανε μεταπτυχιακό στο πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον στην Αγγλία πάνω στο Risk management, με ειδικότητα στα μοντέλα πρόβλεψης.

Η επιτυχία στην ζωή, κατά κανόνα δεν έρχεται εύκολα. Για τον Μάριο δεν υπήρξε εξαίρεση. Τελειώνοντας το μεταπτυχιακό με την κρίση στην Ελλάδα να δείχνει τα δόντια της, αναζήτησε δουλειά στο Λονδίνο. Στην αρχή δούλεψε χωρίς πληρωμή για να αποκτήσει εμπειρία, σε μια εταιρεία που παρείχε δάνεια. Ασχολήθηκε με την δημιουργία αυτοματοποιημένων μοντέλων που ξεχώριζαν ποιοι πελάτες ήταν φερέγγυοι και άρα αξιόπιστοι για να λάβουν το δάνειο που ζητούσαν.

Στην συνεχεία πήγε σε μια μεγάλη εισπρακτική εταιρεία που συνεργαζόταν με το BBC, και γρήγορα ο διευθυντής του τμήματος τον προσέλαβε για βοηθό του. Σήμερα, μετά το «αγροτικό» του, είναι μάνατζερ στο τμήμα Επιστήμης Δεδομένων στην unnhumby (θυγατρική Αναλυτικής της μεγάλης αλυσίδας Σούπερ Μάρκετ της Αγγλίας  Tesco). Η πρώτη θέση είναι μεγάλη τιμή για τον ίδιο άλλα και για την Ελλάδα. Παρ’ όλο που μένει πλέον μόνιμα στο Λονδίνο, δηλώνει πάντα ως χώρα προέλευσης την Ελλάδα, γράφει το όνομα του στο Kaggle.com στα ελληνικά.

Τι δηλώνει στο liberal.gr ο Μάριος Μιχαηλίδης

Το liberal.gr βρήκε το Μάριο στο Λονδίνο και τον κάλεσε να μας μιλήσει για τη διάκρισή του, αλλά και το αντικείμενο της δουλειάς του…

Μίλησέ μας για το Kaggle.com. Στην Ελλάδα δεν είναι ευρέως γνωστό…

Το Kaggle.com είναι ένας ιστότοπος που αναρτά διαγωνισμούς αναλυτικής οι οποίοι συνδέονται με χρηματικά έπαθλα η θέσεις για πρόσληψη σε μεγάλες εταιρείες για τους καλύτερους και που σε αυτόν συμμετέχουν οι περισσότεροι αναλυτές απ’ όλο τον κόσμο. Αυτή την στιγμή έχει 465.000 μέλη. Αυτό που επιτεύχθηκε είναι ότι, μέσα από πολλούς διαγωνισμούς που πήρα καλές θέσεις, μετά τον τελευταίο διαγωνισμό που κερδίσαμε με την ομάδα μου έγινα πρώτος στην γενική κατάταξη…

Δηλαδή είναι μια παγκόσμια πρωτιά. Το σημαντικό δηλαδή δεν είναι που κερδίσαμε τον συγκεκριμένο (τελευταίο) διαγωνισμό άλλα η Παγκόσμια πρωτιά!

Σήμερα, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο Harvard, ο τομέας τη Επιστήμης Δεδομένων θεωρείται ο πιο hot επιστημονικός/επαγγελματικός τομέας στον κόσμο και όσοι ασχολούνται σε αυτόν τον χώρο βρίσκουν σχετικά εύκολα δουλειά σε μεγάλες εταιρείες/τράπεζες/διάφορες επαγγελματικές αλυσίδες κ.λπ.

Δηλαδή το βραβείο ήρθε μέσα από ένα σύνολο μελετών όπου είχες μέσο όρο υψηλό; Κάτι σαν… πρωτάθλημα δηλαδή; Και όχι μια και μόνο έρευνα;

Σωστά. Λειτουργεί αρκετά σαν το πρωτάθλημα tennis. Όπου παίρνεις μέρος σε πολλά τουρνουά και κερδίζεις πόντους και χρήματα από το καθένα, ανάλογα με το πως τα έχεις πάει. Σε αυτό το χρονικό σημείο κέρδισα ένα διαγωνισμό για μια ασφαλιστική εταιρεία (με μια ομάδα άλλων δύο ατόμων) και μάζεψα αρκετούς πόντους για να γίνω νούμερο 1 στην γενική κατάταξη.

Κάτι πού πρέπει να τονίσω είναι ότι το σύστημα πόντων λαμβάνει υπόψιν τον παράγοντα χρόνο. Αν κερδίσεις ένα τουρνουά, οι πόντοι (γενικής κατάταξης) που σου δίνει δεν κρατάνε πάνω από δύο χρόνια. Σιγά σιγά πέφτουν. Για να διατηρείς τη θέση σου πρέπει να παίρνεις συνέχεια μέρος σε διαγωνισμούς, να είσαι δηλαδή δραστήριος και ενεργός. Διαφορετικά, αν δεν παίξεις σε κανένα για 2 χρόνια σχεδόν μηδενίζεις.

Προφανώς και είναι πολύ σημαντικό να κερδίζεις την πρώτη θέση ανάμεσα σε 465.000 αναλυτές (η επιστήμονες δεδομένων όπως πλέον συνηθίζεται) απ’ όλο τον κόσμο.

Σε ποιους τομείς εξειδικεύεσαι στις μελέτες σου;

Το κύριο αντικείμενο μου είναι τα προτασιακά (δηλαδή τι προϊόν να προτείνω σε ένα πελάτη για να αυξήσω το κέρδος προς την πωλήτρια εταιρεία). Παρόλα αυτά έχω πάρει καλές θέσεις και σε πολλά άλλα προβλήματα/διαγωνισμούς όπως κατηγοριοποίηση εικόνων, κατηγοριοποίηση ήχων (δηλαδή να βρεις με μηχανιστικό/αναλυτικό τρόπο ποιο είδος πτηνού ακούγεται σε clip ήχου).

Επίσης, ανάλυση κειμένου (παράδειγμα να βρεις σε ποιον συγγραφέα ανήκει ένα κείμενο έχοντας μόνο μια παράγραφο γραμμένη από αυτόν), πρόβλεψη πιστωτικού κινδύνου (δηλαδή αν κάποιος θα πληρώσει το δάνειο του) και πολλούς άλλους τομείς. Η επιστήμη δεδομένων έχει προχωρήσει σε τέτοιο σημείο που τα δεδομένα μπορούν να χρησιμοποιηθούν με διαφόρους τρόπους για να προβλέψεις διαφόρων ειδών προβλήματα.

Πόσες έρευνες έχεις κάνει έως τώρα;

Έχω πάρει μέρος γύρω σε 70 έρευνες περίπου, εκ των οποίων οι 67 έχουν ολοκληρωθεί έως τώρα και εκκρεμούν οι υπόλοιπες.

Η ομάδα σου από πόσα μέλη αποτελείται;

Η ομάδα δεν είναι σταθερή, μπορείς να αλλάζεις κάθε φορά, η να παίρνεις μέρος και μόνος. Ο τρόπος αξιολόγησης της γενικής κατάταξης λαμβάνει υπόψη τον αριθμό τον μελών της ομάδας. Δηλαδή το να κερδίσεις ένα διαγωνισμό μόνος σου είναι πιο σημαντικό στη γενική κατάταξη απ ότι αν το καταφέρεις με ομάδα τριών ατόμων.

Πόσα χρόνια ασχολείσαι με το αντικείμενο;

Έξι χρόνια με το αντικείμενο, όσα είμαι στην Αγγλία. Έφτιαξα και λογισμικό αναλυτικής που διαθέτω δωρεάν http://www.kazanovaforanalytics.com/

Με τους διαγωνισμούς ασχολούμαι τα τελευταία 2,5 χρόνια.

 

Ο CEO του Kaggle.com Antony Goldbloom έγραψε ένα εξαιρετικά τιμητικό σχόλιο στο twitterγια τον Μάριο:

“Ο Μάριος Μιχαηλίδης είναι ο νέος Νο 1 στο Kaggle αναμεσα σε 465.000 αναλυτές. Είναι ταλαντούχος, ταπεινός, βοηθητικός και αποτελεί ένα εξαιρετικό παράδειγμα προς μίμηση”.
Υ.Γ.: Περισσότερα για την περίπτωση του Μάριου Μιχαηλίδη στο παρακάτω link:

http://blog.kaggle.com/2016/02/10/profiling-top-kagglers-kazanova-new-1-in-the-world/