Ο Ολάντ απένειμε χάρη σε γυναίκα που σκότωσε τον άνδρα της, επειδή την κακοποιούσε

Η απόφαση αυτή ανοίγει το δρόμο για την αποφυλάκισή της 

O πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ αποφάσισε υπέρ της απονομής χάριτος στην Ζακλίν Σοβάζ, η οποία είχε καταδικαστεί σε κάθειρξη 10 ετών για την δολοφονία του συζύγου της που την κακοποιούσε, μια απόφαση που ανοίγει το δρόμο για την αποφυλάκισή της, ενδεχομένως στα μέσα Απριλίου.

«Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας θέλησε, μπροστά σε μια σπάνια ανθρωπιστική κατάσταση να καταστήσει δυνατή, όσο πιο σύντομα γίνεται, την επιστροφή της κυρίας Σοβάζ στην οικογένειά της» επισημαίνεται στην ανακοίνωση της προεδρίας.

Βάσει της απόφασης αυτής η ποινή της 68χρονης γυναίκας θα μειωθεί κατά «2 έτη και 4 μήνες», γεγονός που θα της «επιτρέψει να υποβάλει αμέσως ένα αίτημα αποφυλάκισης υπό όρους». Αυτό σημαίνει ότι η Ζακλίν Σοβάζ θα μπορέσει να αποφυλακιστεί υπό όρους «από τα μέσα Απριλίου» δήλωσαν με ικανοποίηση οι δικηγόροι της, Ζανίν Μπονατζουντά και Ναταλί Τομαζινί.

Οι ίδιες προσέθεσαν ότι οι τρεις κόρες της Ζακλίν Σοβάζ «είναι ευτυχισμένες καθώς ο πρόεδρος τις άκουσε και δεν τις απογοήτευσε. Παρέμεινε πιστός στις δηλώσεις που έκανε την Παρασκευή».

Ο Φρανσουά Ολάντ υποδέχθηκε προχθές Παρασκευή τις τρεις κόρες της Ζακλίν Σοβάζ όπως επίσης και τις δικηγόρους τους.

«Τις άκουσε για πολλή ώρα κι αποφάσισε να εξετάσει το ζήτημα κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου (…) Έκανε εκ νέου δεκτές σήμερα στις 18.00 ώρα Γαλλίας τις δικηγόρους της Ζακλίν Σοβάζ για να τους ανακοινώσει την απόφασή του» ανέφερε νωρίτερα στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγή από το περιβάλλον του Ολάντ.

Η Ζακλίν Σοβάζ, 68 ετών, σκότωσε τον σύζυγό της τον Σεπτέμβριο του 2012, την επομένη της αυτοκτονίας του γιου τους, με τρεις πυροβολισμούς στην πλάτη, αφού η ίδια και τα τέσσερα παιδιά της υφίσταντο επί 47 χρόνια σωματική βία και σεξουαλική κακοποίηση.

Η επικύρωση, τον Δεκέμβριο, της καταδίκης της σε κάθειρξη δέκα ετών από το κακουργιοδικείο της περιφέρειας Λουάρ-ε-Σερ (κεντρική Γαλλία) έκανε τις τρεις κόρες της να εξεγερθούν.

«Η μητέρα μας υπέφερε σε όλη τη διάρκεια της συζυγικής ζωής της, θύμα του πατέρα μας, ενός βίαιου, τυραννικού, διεστραμμένου και αιμομίκτη άνδρα», ανέφεραν η Σιλβί, η Καρόλ και η Φαμπιέν.

Για την υπόθεση της Ζακλίν Σοβάζ η κινητοποίηση των Γάλλων ήταν μαζική. Οι κόρες της υπέβαλαν στον πρόεδρο το αίτημα απονομής χάριτος, το οποίο είχαν υποστηρίξει πολλοί κοινοβουλευτικοί και σημαίνουσες προσωπικότητες.

Επιπλέον περισσότερες από 400.000 υπογραφές συγκεντρώθηκαν σε ένα αίτημα απονομής χάριτος στο Διαδίκτυο. «Είμαι συγκλονισμένη, είμαι ευτυχισμένη, είμαι ευγνώμων, είμαι ανακουφισμένη» τόνισε από την πλευρά της η Έβα Νταρλάν, η γυναίκα που σύστησε την επιτροπή υποστήριξης στην Ζακλίν Σοβάζ.

«Λέω στον εαυτό μου ότι τελικά ενδεχομένως θα μπορέσουμε να εργαστούμε για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των γυναικών στη Γαλλία και η Ζακλίν Σοβάζ πλήρωσε πολύ πολύ βαριά το γεγονός ότι μπορέσαμε να εξελιχθούμε» στο θέμα αυτό προσέθεσε η ίδια.

Η πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Κριστιάν Τομπιρά, που παραιτήθηκε την περασμένη εβδομάδα από την κυβέρνηση του Μανουέλ Βαλς, εξέφρασε την χαρά της απόψε σε μήνυμα που ανήρτησε στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter όπου επισήμανε ότι: «παρά τις επιφυλάξεις, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας αναγνώρισε τα επιχειρήματα» των υποστηρικτών της απονομής χάριτος.

«Επιτέλους! Υπό την πίεση της κοινής γνώμης που κινητοποιήθηκε, ο Ολάντ υποχώρησε. Ευτυχές το γεγονός αυτό για την Ζακλίν Σοβάζ και τον αγώνα των γυναικών» έγραψε από την πλευρά της η πρώην υπουργός της Δεξιάς Ναταλί Κοσιουσκό- Μοριζέ, που είχε επισκεφθεί την καταδικασθείσα την Τρίτη στην φυλακή.

Το Σύνταγμα της Γαλλίας εξουσιοδοτεί τον πρόεδρο της χώρας να ασκήσει το δικαίωμα της απονομής χάριτος, σε προσωπικό επίπεδο από το 2008. Ωστόσο το περιβάλλον του Ολάντ είχε αναφέρει πρόσφατα ότι καταρχήν δεν διάκειται θετικά σε αυτό το ενδεχόμενο.

Ο ίδιος είχε ασκήσει το δικαίωμα αυτό μία και μοναδική φορά, τον Ιανουάριου του 2014, όταν αποφυλακίστηκε υπό όρους ο παλαιότερος κρατούμενος της Γαλλίας.