«Πάγωσε» την ευρωπαϊκή βοήθεια προς την Τουρκία

ΙΤΑΛΙΑ

«Πάγωσε» την ευρωπαϊκή βοήθεια προς την Τουρκία

Ηταν 29 Νοεμβρίου του 2015 όταν οι «28» της ΕΕ συμφώνησαν (στη θεωρία) να παράσχουν «άμεση και συνεχή ανθρωπιστική βοήθεια στην Τουρκία» για την αντιμετώπιση του Προσφυγικού… ξεκινώντας με ένα πακέτο οικονομικής ενίσχυσης ύψους 3 δισ. ευρώ.

Πίσω στο παρόν, σχεδόν δύο μήνες μετά (και ενώ η Προσφυγική κρίση επιδεινώνεται), δεν έχει γίνει σχεδόν τίποτα. Ούτε η Τουρκία έχει κάνει πράξη τις δεσμεύσεις της (περιορίζοντας αποφασιστικά τις προσφυγικές ροές προς την Ευρώπη) ούτε η Ευρώπη έχει αρχίσει να στέλνει χρήματα στην Αγκυρα, ενώ μέχρι στιγμής δεν έχουν καν συγκεκριμενοποιηθεί τα έργα εντός της Τουρκίας τα οποία θα μπορούσαν να λάβουν ευρωπαϊκή χρηματοδότηση. Αντιθέτως, μάλιστα, στους κόλπους της ΕΕ φαίνεται να έχει ξεσπάσει μια νέα διαμάχη αναφορικά με το πώς θα βρεθούν τα συγκεκριμένα χρήματα.

Ρέντσι
Υπενθυμίζεται ότι από τα επίμαχα 3 δισ. ευρώ, το 1 δισ. θα προερχόταν από τον κοινοτικό προϋπολογισμό και τα υπόλοιπα 2 δισ. από τα μεμονωμένα κράτη, ενώ αρχικός στόχος ήταν τα πρώτα ποσά να αρχίσουν να χορηγούνται στην Τουρκία από την 1η Ιανουαρίου του 2016.

Στην πράξη, ωστόσο, η συγκεκριμένη πρωτοβουλία δείχνει να έχει μπλοκαριστεί… με ευθύνη της Ιταλίας, καθώς η κυβέρνηση Ρέντσι φέρεται να ζητάει να είναι μεγαλύτερη η συμμετοχή της ΕΕ στο πακέτο των 3 δισ. ευρώ, προκειμένου να μειωθούν οι εθνικές επιβαρύνσεις.

Κάποιοι μάλιστα υποστηρίζουν ότι τα 3 δισ. θα έπρεπε να καλυφθούν στο σύνολό τους από την ΕΕ, προκαλώντας την αντίδραση χωρών όπως είναι η Γερμανία, η Βρετανία, η Ολλανδία κ.ά. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ βγήκε ανοιχτά και κατηγόρησε την Ιταλία, ενώ σχετική δυσφορία εξέφρασε και ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Φίλιπ Χάμοντ.

Γιώργος Σκαφιδάς

ethnos.gr