Πάσχος Μανδραβέλης: Εγκληματική ενέργεια χωρίς εγκληματίες;

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι δεν υπάρχει ανάμειξη από τα σαΐνια της Πρώτης Φοράς στην «Πορεία ελπίδας» των προσφύγων και μεταναστών προς την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας. Αν βρεθεί, παρακρατική έστω, ανάμειξη σε αυτή την οργανωμένη επιχείρηση, δεν θα αποκαλυφθεί μόνο ο α λα τούρκα κυνισμός, που παίζει με τον πόνο των απελπισμένων, αφού χρησιμοποιούνται δυστυχείς για πολιτικά παίγνια της κυβέρνησης. Θα υπάρξουν και τεράστιες επιπτώσεις στις διεθνείς και ενδοευρωπαϊκές σχέσεις της χώρας.

Ελπίζουμε, λοιπόν, ότι τα παλικάρια της Υπατίας δεν έχουν ανάμειξη σε αυτή τη θλιβερή υπόθεση, αλλά όπως και να έχει το πράγμα, η γενικότερη κατάσταση (και) στην Ειδομένη αναδεικνύει την ανυπαρξία κυβέρνησης στη χώρα. Οι καβγατζήδες των παραθύρων ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ το μόνο που ξέρουν να κάνουν είναι να παρακολουθούν τα τεκταινόμενα στα σύνορα (και κατά καιρούς προσάγουν δημοσιογράφους για να μην μπορούν να τα παρακολουθήσουν και οι πολίτες) και να καταγγέλλουν όλους τους άλλους για τη δική τους ανικανότητα.

Πέρα από το ανθρωπιστικό αίσχος της Ειδομένης, υπάρχει και το κρατικό. Μπορεί ο νέος εκπρόσωπος Τύπου της κυβέρνησης για το προσφυγικό, Γιώργος Κυρίτσης, να λέει την αλήθεια όταν ισχυρίζεται ότι «η Ειδομένη δεν είναι κρατική δομή», αλλά πρέπει να μας εξηγήσει τι ακριβώς είναι. Ανήκει στην ελληνική επικράτεια ή όχι; Μπορεί κάποιος από την κυβέρνηση να μας πει αν η κυριαρχία του κράτους φτάνει ώς εκεί; Ποιος ευθύνεται γι’ αυτό το χάλι και για κάποιο δυστύχημα; Εχουμε κυβέρνηση που νοιάζεται και ευθύνεται μόνο για τις «κρατικές δομές», ενώ στην υπόλοιπη χώρα μπορεί να επικρατεί χάος; Ας μην ξεχνάμε ότι μπορεί μεν κάποιοι από τους δυστυχείς στα αντίσκηνα να είναι πρόσφυγες πολέμου, αλλά αυτό δεν τους δίνει κανένα δικαίωμα εγκατάστασης όπου θέλουν. Το κράτος οργανώνει και ορίζει τους χώρους φιλοξενίας. Αλλά αυτά γίνονται μόνο εκεί όπου, τέλος πάντων, υπάρχει κράτος και κυβέρνηση για να το κουμαντάρει.

Το δεύτερο που πρέπει να μας ανησυχήσει είναι πιο σοβαρό. Εγινε τέτοια επιχείρηση, διανομή φυλλαδίων με οδηγίες για περάσματα στα σύνορα της χώρας, προσυγκεντρώσεις των απελπισμένων και η κυβέρνηση δεν πήρε τίποτε χαμπάρι; Δηλαδή τι άλλο μπορεί να συμβεί στα σύνορα και να το μάθουν από την τηλεόραση τα σαΐνια της Πρώτης Φοράς; Δεν γνωρίζουμε αν το καταλαβαίνουν, αλλά η επιχείρηση που έστησαν κάποιοι –παρακρατικοί ή συλλογικότητες– υπονομεύει, εκτός από τις διεθνείς σχέσεις της χώρας, και την πολιτική της κυβέρνησης, ακόμη και στην πιο κυνική εκδοχή της. Μπορούν κάποιοι ανενόχλητοι να κάνουν παιγνίδια στα σύνορα της χώρας με τον πόνο των ανθρώπων και η κυβέρνηση να νίπτει τας χείρας της επειδή η Ειδομένη δεν είναι «κρατική δομή»;

Ο πρωθυπουργός είπε χθες ότι η επιχείρηση της Ειδομένης είναι εγκληματική ενέργεια. Αν είναι, τότε εγκληματίες δεν υπάρχουν; Τους ξέρουν και τους κρύβουν; Επικίνδυνο. Δεν τους γνωρίζουν; Διπλά επικίνδυνο.

Δυστυχώς η χώρα διολισθαίνει στην ακυβερνησία, την οποία το κατά Βαρουφάκη «αριστερό τσούρμο» προσπαθεί να καλύψει διά της μπουρδολογίας, τύπου Μπαλτά. Το επόμενο που μένει να ακούσουμε είναι ότι είναι τιμητική η εικόνα της Ελλάδας στα Εξάρχεια, επειδή δεν υποχρεώνονται κάποιοι να κρύβουν τα όπλα τους στις διαδηλώσεις.

Έντυπη K