Παγκόσμια Ημέρα Υγείας: Υποχρηματοδότηση, ΕΣΥ που καταρρέει, μετανάστευση «μυαλών», προσφυγικό: Αλήθεια η Ελλάδα γιορτάζει;

Σε μία μάλλον μουδιασμένη κατάσταση, βρίσκει την χώρα μας η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας που γιορτάζεται σήμερα, παρά τα στοιχεία της Eurostat.

Συγκεκριμένα, στοιχεία της Eurostat για το 2014 αναφέρουν, ότι τα ¾ περίπου των Ευρωπαίων πολιτών μεταξύ 25 έως 64 ετών, αξιολογούν την υγεία τους ως πολύ καλή και μόνο ένα 7% την αξιολογεί ως πολύ άσχημη.

Μάλιστα η Ελλάδα και η Ιρλανδία, βρίσκονται πολύ ψηλά όσον αφορά την καλή τους υγεία. Ειδικότερα, μεταξύ των χωρών της ΕΕ το 2014 ποσοστό 84,6% από την Ελλάδα δήλωσε ότι αισθάνεται πολύ καλά με την υγεία του ή έχει καλές συνθήκες υγείας, και ακολουθεί η Ιρλανδία με 84,2%, η Σουηδία με 82,9% η Κύπρος με 82,7% και η Ολλανδία με 80,1%.AdTech Ad

Αυτά το 2014. Οι οικονομολόγοι συνηθίζουν να λένε ότι οι αριθμοί αποτυπώνουν πάντα την αλήθεια, όμως η πραγματικότητα στην Ελλάδα τους διαψεύδει πανηγυρικά.

45a5014ee29edcaa977d4764bc015b84 L

Προτού καλά καλά επουλώσει τις πληγές της από την μεγαλύτερη οικονομική και κοινωνική κρίση που βίωσε ποτέ ο τόπος μετά την μεταπολίτευση, η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με μία δεύτερη ανθρωπιστική κρίση, αυτή του προσφυγικού, η οποία χρειάζεται ιδιαίτερη διαχείριση και αντιμετώπιση. Και λέμε ιδιαίτερη, προκειμένου να μην εξελιχθεί σε υγειονομική βόμβα η οποία θα παρασύρει την ελληνική κοινωνία και μάλιστα την ευάλωτη δημόσια υγεία. Το προσφυγικό μάλιστα, θα αποδείξει εν πολλοίς, κατά πόσο έχει αντοχές το σύστημα, ή θα αναγκάσει την κυβέρνηση να ασχοληθεί σοβαρά με εκκρεμότητες ετών. Διότι μπορεί σήμερα οι πρόσφυγες να ανέρχονται στην χώρα μας σε 52.000 περίπου, ωστόσο είναι πολύ πιθανό, ο αριθμός αυτός να αυξηθεί, φθάνοντας ακόμη και τις 150.000 όπως έχει τονίσει μεταξύ άλλων, και ο υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Κοτζιάς.

Το προσφυγικό λοιπόν, μας αναγκάζει να δούμε με ρεαλιστικούς όρους την κατάσταση στο σύστημα υγείας, τις ελλείψεις μας και τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα, και όπως τόνισε πριν από δύο ημέρες ο ΓΓ Δημόσιας υγείας κ. Γιάννης Μπασκόζος σε ημερίδα για το ΕΣΠΑ, «το προσφυγικό θα πρέπει να το δούμε ως ευκαιρία και όχι ως πρόβλημα». 

17c9a3e6648aece3396be54167d640e5 L

Στην ίδια εκδήλωση επίσης, ο υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Ξανθός, παραδέχθηκε ότι η συνεχιζόμενη κρίση παράγει αρρώστια και υγειονομικές ανισότητες τις οποίες πρέπει να πατάξουμε και η στρατηγική μας πρέπει να είναι η άμβλυνση των ανισοτήτων. Αναφέρθηκε δε στην εφαρμοστική ΚΥΑ για τους ανασφάλιστους – οι οποίοι αποτελούν το 25% του πληθυσμού- μία απόφαση, η οποία στέλνει το μήνυμα όπως σημείωσε ότι υπάρχει και το κοινωνικό πρόσωπο της Ελλάδας. Παράλληλα, όπως σημείωσε ο υπουργός, στέλνουμε σήμα και στην Ευρώπη, ότι η Ελλάδα νομοθετεί και μπορεί να βάλει και άλλες προτεραιότητες πέρα από τα συμφέροντα των δανειστών, ευελπιστώντας ότι μπορούμε τελικά να απεγκλωβιστούμε από την κατάσταση αυτή.

Οξύμωρο σχήμα επίσης για την σημερινή ημέρα, αποτελεί και η καθολική απεργία σε όλο το Δημόσιο, μη εξαιρουμένων των δομών υγείας.

Συγκεκριμένα, Νοσοκομεία, κέντρα υγείας, προνοιακές δομές και ΕΚΑΒ θα λειτουργήσουν με προσωπικό ασφαλείας, καθώς γιατροί και νοσηλευτές συμμετέχουν στην 24ωρη απεργία που έχει κηρύξει η ΑΔΕΔΥ, με αφορμή την επικείμενη ψήφιση του ασφαλιστικού, για το οποίο έχουν ταχθεί εναντίον όλοι οι εργαζόμενοι και οι επιστημονικοί κλάδοι και φορείς, υποστηρίζοντας, ότι το συγκεκριμένο σχέδιο δεν είναι βιώσιμο, διαλύει την κοινωνική ασφάλιση της χώρας και όλες τις επόμενες γενιές.

Εν τω μεταξύ χθες, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθήνας χτύπησε για ακόμη μία φορά, με αφορμή την δραματική κατάσταση που βίωσε εφέτος το σύστημα και ιδιαίτερα οι ΜΕΘ με αφορμή την επιδημία γρίπης. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, εφέτος είχαμε ρεκόρ θανάτων και εισαγωγών σε ΜΕΘ, καθώς 185 άτομα έχασαν την ζωή τους από επιπλοκές της γρίπης, την ώρα που πέρυσι ο αριθμός είχε φθάσει τους 111.

0da9b73d78e34ab8e98e5fe1df038525 L

Την ίδια ώρα δε που το σύστημα υγείας (ΕΣΥ κυρίως) ασφυκτιά – γιατί η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας ακόμη παραπαίει και δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με μία άνευ προηγουμένη αιμορραγία, την μετανάστευση λαμπρών μυαλών που έχουν διαλέξει τον δρόμο της «σύγχρονης και μοντέρνας προσφυγιάς», γιατί η χώρα μοιάζει πλέον με τον Κρόνο που τρώει τα παιδιά του. Εκατοντάδες επιστήμονες με περγαμηνές, προτίμησαν τις χώρες του εξωτερικού, γιατί η Ελλάδα τους πλήγωσε και δεν τους έδωσε αυτά που όφειλε να τους προσφέρει. Το ερώτημα βέβαια είναι όταν θα ξανακάνει το γύρισμα η ελληνική οικονομία, ποιος θα έχει απομείνει για να τραβήξει το άρμα.

Μέχρι τότε, το ΕΣΥ θα ασφυκτιά αναμένοντας τις προσλήψεις που δεν έρχονται, οι γιατροί και οι νοσηλευτές θα καίγονται καθημερινά (από την επαγγελματική εξουθένωση), οι ΜΕΘ θα βρίσκονται στα όριά τους και θα κινδυνεύουν οι ασθενείς, η υποχρηματοδότηση θα χτυπάει κόκκινο, η προαγωγή και πρόληψη υγείας θα είναι το πιο σύντομο  ανέκδοτο της Ελλάδας της κρίσης, οι ανασφάλιστοι θα απολαμβάνουν υπηρεσίες υγείας με…κριτήρια, οι πρόσφυγες θα πολλαπλασιάζονται, οι αξονικοί και οι μαγνητικοί δεν θα λειτουργούν στα δημόσια νοσοκομεία, οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες θα στοχοποιούνται διαρκώς, οι Έλληνες επιστήμονες θα μεταναστεύουν για το εξωτερικό και ο υπόλοιπος κόσμος θα γιορτάζει αμέριμνος, την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας.

Πηγή: http://www.onmed.gr/ygeia-politiki/item/342117-pagkosmia-imera-ygeias-ypoxrimatodotisi–esy-pou-katarreei–metanastefsi-myalon–prosfygiko-alitheia-i-ellada-giortazei#ixzz458gzKMFt