Παράγοντες της αγοράς καταθέτουν εγγράφως τις απόψεις τους- σήμερα ο Β. Σιούτης της Guardian

“Ανοδική η τρέχουσα εβδομάδα για το Ελληνικό Χρηματιστήριο, που αντέδρασε μετά τις οκτώ συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις που προηγήθηκαν και είχαν οδηγήσει τον Δείκτη και τις επιμέρους μετοχές σε υπερπουλημένα επίπεδα” αναφέρει ο Βαγγέλης Σιούτης.

Η ανοδική αυτή αντίδραση έχει όλα τα χαρακτηριστικά μιας τεχνικής αντίδρασης, με κύριο χαρακτηριστικό την παραμονή του τζίρου σε στάσιμα επίπεδα, παρά την έντονη κίνηση.

Αντιστάσεις σε αυτή την κίνηση οι 503,59 μονάδες που υπάρχει και ένα μικρό πτωτικό “gap” και στη συνέχεια οι περιοχές των 520 και 560 μονάδων.

Για να αναμετρηθεί όμως με επιτυχία με αυτές τις περιοχές ο Γενικός Δείκτης χρειάζονται θετικές εξελίξεις στα δύο ακανθώδη ζητήματα που έχει να αντιμετωπίσει η Κυβέρνηση. Την Αξιολόγηση και το Προσφυγικό. 

Εξελίξεις χειροπιαστές που θα ανοίγουν το δρόμο για επίλυση και όχι απλώς δηλώσεις αισιόδοξες ότι σύντομα θα επιστρέψουν οι Θεσμοί και θα υπάρξει συμφωνία.

Οι διαφορές ανάμεσα στις δύο Πλευρές φαίνεται ότι ακόμη είναι αρκετές και οι αισιόδοξοι υποστηρίζουν ότι θα κλείσει η αξιολόγηση ως το Πάσχα των Καθολικών, ενώ οι πιο συντηρητικοί θεωρούν ότι θα φτάσουμε ως το δικό μας Πάσχα.

Η Οικονομία χρειάζεται όσο γίνεται πιο σύντομα μια συμφωνία, για να επανέλθει η κανονικότητα και να ξεκινήσουν οι θετικές εξελίξεις από την πλευρά της ΕΚΤ και των Οίκων Αξιολόγησης.

guardian

Το χρονικό διάστημα ως το τέλος Μαρτίου, στην καλύτερη περίπτωση, είναι μεγάλο με αποτέλεσμα οι αναταράξεις και η έντονη μεταβλητότητα να παραμείνουν κυρίαρχες στις συνεδριάσεις που ακολουθούν.

Μια νέα πτωτική κίνηση που θα τεστάρει την περιοχή των 450 μονάδων φαίνεται αρκετά πιθανή, ενώ η δημιουργία διπλής βάσης γύρω από τα προηγούμενα χαμηλά των 420 μονάδων θα έθετε τις προϋποθέσεις για ένα πιο ουσιαστικό θετικό γύρισμα της Αγοράς. 

Όλα αυτά βέβαια προϋποθέτουν το κλείσιμο της αξιολόγησης και την ύπαρξη σταθερότητας στο πολιτικό σκηνικό.

“Σήμερα ανακοινώνει αποτελέσματα έτους η ΕΕΕ, ενώ στις 25/2 ο ΟΤΕ και τα ΕΛΠΕ. Στις 26/2 αναμένουμε την αξιολόγηση από την Moody’s, ενώ σήμερα έχουμε λήξη για τα συμβόλαια Φεβρουαρίου του FTSE Large Cap” υπενθυμίζει ο υπεύθυνος της Guardian Trust ΑΧΕΠΕΥ.