Παράγοντες της αγοράς καταθέτουν εγγράφως τις απόψεις τους

“Μετά την απόλυτη αναίρεση του παραδοσιακού ‘January effect’, τόσο στις Διεθνείς Αγορές όσο και στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, υπό την επήρεια της απειλής συνθηκών αποπληθωρισμού για την Παγκόσμια Οικονομία, ο Φεβρουάριος εισάγει το σκεπτικισμό στην επενδυτική φυσιογνωμία των Αγορών” επισημαίνει ο Δημήτρης Τζάνας.
Αυτό είναι το αποτέλεσμα τόσο των εξελίξεων στο εσωτερικό μέτωπο, όσο και των διεθνών δεδομένων, οδηγώντας το Ελληνικό χρηματιστήριο σε συναλλακτική απραξία και κίνηση του Γενικού Δείκτη σε μικρό σχετικά εύρος γύρω από τις 550 μονάδες.
Ειδικότερα, στο εσωτερικό μέτωπο η έναρξη των διαπραγματεύσεων της Ελληνικής Κυβέρνησης με τους Δανειστές της εγείρει ένα κεντρικό ερώτημα: πόσος χρόνος θα απαιτηθεί ώστε να κλείσει η αξιολόγηση. Επί του παρόντος, δεν υπάρχει ασφαλής απάντηση καθώς το διάστημα κυμαίνεται ανάμεσα στο αισιόδοξο σενάριο των 4 εβδομάδων, που συνιστά την Ελληνική στόχευση και των 8-10 εβδομάδων που πιθανολογούν οι Δανειστές.
Είναι πάντως σαφές ότι η όξυνση του Προσφυγικού συνιστά πρόσθετο λόγο για καθυστέρηση στις διαπραγματεύσεις. Αναπόφευκτα, το Ελληνικό Χρηματιστήριο βιώνει συνθήκες ομηρείας, οδηγούμενο σε συναλλακτική απομείωση, καθώς θα ήταν τουλάχιστον παρακινδυνευμένο να προεξοφληθεί στην παρούσα φάση, ακόμη και η χρονική στιγμή εισαγωγής των Νομοσχεδίων για το Ασφαλιστικό και το Φορολογικό, για ψήφιση στο Κοινοβούλιο.
Από την άλλη πλευρά, ιδιαίτερου ενδιαφέροντος είναι και οι εξελίξεις στο εξωτερικό περιβάλλον. Η κίνηση της Κεντρικής Τράπεζας της Ιαπωνίας για συνέχιση της πολιτικής ποσοτικής χαλάρωσης με αρνητικά επιτόκια, επιδιώκοντας την καταπολέμηση του αποπληθωρισμού, είχε διττό αποτέλεσμα: πρώτον, ευφορία, έστω και πρόσκαιρα, στις Αγορές ενόψει του προγράμματος αγορών τίτλων. Δεύτερον, την προοπτική ανασχεδιασμού του προγραμματισμού ανοδικής κίνησης των παρεμβατικών επιτοκίων από την Αμερικανική Κεντρική Τράπεζα που είναι πιθανό πλέον να μην υλοποιηθεί εντός του 2016.
Το ενδεχόμενο αυτό ισχυροποιείται και από την 6η συνεχόμενη υποχώρηση του δείκτη (PMI) κατά τον Ιανουάριο που απεικονίζει έμμεσα τη βιομηχανική δραστηριότητα στην Κίνα, πιστοποιώντας ότι η επιβράδυνση της οικονομικής μεγέθυνσης συνιστά τη νέα πραγματικότητα για τον Ασιατικό Γίγαντα.
Ενόψει των παραπάνω, η μέσω των Δεικτοβαρών μετοχών μόχλευση του Γενικού Δείκτη σε ελεγχόμενη ζώνη, θα αποτελέσει το πιθανότερο σενάριο των επόμενων ημερών, στο βαθμό που εξελίξεις με αισιόδοξο, ή απαισιόδοξο, περιεχόμενο δεν λάβουν χώρα.
“Καλούμαστε επομένως να οπλιστούμε με υπομονή, ενόψει των εξελίξεων στο εσωτερικό μέτωπο, προσβλέποντας ότι θα έχουν και μεταρρυθμιστικό περιεχόμενο, όπως άλλωστε ζήτησε και η ομάδα των Ξένων Επενδυτών που τις προηγούμενες ημέρες συναντήθηκε με τον Έλληνα Πρωθυπουργό” τονίζει ο Δ/ντης Επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.