Παράγοντες της αγοράς καταθέτουν εγγράφως τις απόψεις τους (σήμερα ο Bαγγ. Σιούτης της Guardian Trust AXEΠΕΥ)

“Για την τρίτη συνεχόμενη ανοδική εβδομάδα βαδίζει το Ελληνικό Χρηματιστήριο, έχοντας την στήριξη και των Διεθνών Αγορών που έχουν αντιδράσει από τα χαμηλά τους” επισημαίνει ο Βαγγέλης Σιούτης.

Με την διάσπαση, ανοδικά, της συσσώρευσης των 470 με 500 μονάδων, που διήρκεσε οκτώ συνεδριάσεις, ο ΓΔ επιτάχυνε την άνοδο και με πρωταγωνίστριες τις μετοχές των Τραπεζών βαδίζει για να αναμετρηθεί με την επόμενη σοβαρή αντίσταση των 560 μονάδων.

Τι άλλαξε όμως και από την απαισιοδοξία και τον προβληματισμό έχει επανέλθει η αγοραστική διάθεση στους επενδυτές;

Στα δύο βασικά ζητήματα που μας απασχολούν (Αξιολόγηση και Προσφυγικό) δεν έχει υπάρξει κάποια σημαντική πρόοδος και μάλιστα στο Προσφυγικό έχουν οξυνθεί τα προβλήματα.

Όμως η στιγμή που θα υπάρχουν εξελίξεις έχει πλησιάσει και οι πιο “ριψοκίνδυνοι” επενδυτές τοποθετούνται περιμένοντας την θετική έκβαση αυτών.

Η αισιοδοξία τους ενισχύεται και από την διάθεση συμβιβασμού που φαίνεται να χαρακτηρίζει και την πλευρά των Ευρωπαϊκών Θεσμών.

Η επόμενη εβδομάδα είναι η πιο καθοριστική για την πορεία της Αξιολόγησης και για την προσπάθεια επίλυσης του Προσφυγικού.

Την Δευτέρα έχουμε την Σύνοδο Κορυφής για το Προσφυγικό και Eurogroup με κύριο θέμα την Χώρα μας και υπάρχουν ελπίδες για απόφαση επιστροφής των Θεσμών που θα είναι η αφετηρία για την πρόοδο στην Αξιολόγηση.

Επίσης την επόμενη Πέμπτη έχουμε την συνεδρίαση της ΕΚΤ και την συνέντευξη τύπου του κ. Ντράγκι και οι Αγορές περιμένουν νέα μέτρα για την τόνωση της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Τα χρονικά περιθώρια έχουν στενέψει και από τα πιο επίσημα χείλη έχει ειπωθεί ότι δεν πρέπει να υπάρχει άλλη καθυστέρηση…

Η παράταση αυτής της αβεβαιότητας θα κάνει ζημιά στην Οικονομία και θα θέσει σε κίνδυνο τους στόχους του προγράμματος. Η επόμενη εβδομάδα θα αποκαταστήσει την ορατότητα στους επενδυτές.

ΓΕΓΟΝΟΤΑ: Στις 9/3 ανακοινώνει αποτελέσματα η Πειραιώς ενώ στις 10/3 η Εθνική και ο Τιτάνας. Στις 11/3 αναμένουμε την αξιολόγηση από τον Οίκο Fitch…

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ: Είναι άγνωστο πάντως αν η ανοδική τάση, τόσο στο ΧΑ όσο και στις διεθνείς αγορές, θα συνεχιστεί ή θα αποτελέσει αφορμή για ρευστοποιήσεις από funds βραχυπρόθεσμου χαρακτήρα.