Παράγοντες της αγοράς καταθέτουν εγγράφως τις απόψεις τους – σήμερα ο Στρατής Πολυχρονέας.

“Η υποχώρηση της συναλλακτικής δραστηριότητας στο Χρηματιστήριο Αθηνών, καταδεικνύει τη στάση αναμονής των Επενδυτών ενόψει των μεταρρυθμίσεων στο Ασφαλιστικό, οι οποίες θα δοκιμάσουν τη συνοχή του Κυβερνητικού Συνασπισμού των 153 Βουλευτών” επισημαίνει ο Στρατής Πολυχρονέας.

Καίτοι οι Ξένοι Επενδυτές που συναντήθηκαν με Μέλη της Κυβέρνησης και της Αντιπολίτευσης, στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας, εμφανίσθηκαν ικανοποιημένοι με αυτά που άκουσαν (αυτό άλλωστε αποτυπώθηκε στην Εγχώρια Αγορά Κρατικών χρεογράφων, με την απόδοση της διετίας να υποχωρεί κατά 2% στο 11,64%), ο Γενικός Δείκτης στη συνέχεια κινήθηκε σε χαμηλότερα επίπεδα, καθώς η αβεβαιότητα ενισχύθηκε από τις επαναλαμβανόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις και από τις υψηλές απαιτήσεις των Θεσμών.

Ερωτηματικό αποτελούν οι κινήσεις της Κυβέρνησης στις περιπτώσεις εκείνες που δεν μπορέσει να υπερασπισθεί τις “κόκκινες” γραμμές της, ή που κλιμακωθούν επικίνδυνα οι Κοινωνικές αντιδράσεις (ακόμα και ύπαρξη κάποιου είδους ατυχήματος), καθώς δε μπορεί να αποκλειστεί η πιθανότητα προσφυγής στη λαϊκή ετυμηγορία.

Σε κάθε περίπτωση αυτό που μπορεί να διαγνωσθεί με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, είναι ότι οι Θεσμοί δεν επιθυμούν να διευκολύνουν την Κυβέρνηση, είτε στην κόντρα της με τους Ασφαλισμένους, ή στο σχεδιασμό που έχει κάνει, απαιτώντας να προχωρήσουν οι Μεταρρυθμίσεις πριν την αξιολόγηση της Ελληνικής Οικονομίας.

 

Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί η συμπεριφορά των Θεσμών το 2014, όπου ενώ επιτεύχθηκε το προαπαιτούμενο του πρωτογενούς πλεονάσματος, δεν υπήρξε διαπραγμάτευση για τη μείωση, ή αναδιάρθρωση, του Ελληνικού χρέους.


Κατά συνέπεια, στην περίπτωση εκείνη που περάσουν οι Μεταρρυθμίσεις και υπάρξει θετική αξιολόγηση της Ελλάδας, που λογικά θα οδηγήσει σε αναβάθμιση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας και από τους δύο άλλους οίκους αξιολόγησης, δε μπορεί να προεξοφληθεί μια αναδιάρθρωση του Ελληνικού χρέους.

Οι Ξένοι Εταίροι μπορούν κάλλιστα να επιλέξουν στη συνέχεια να συνδέσουν τις προσφυγικές ροές με την αναδιάρθρωση του Ελληνικού χρέους.

“Άλλωστε ας μην ξεχνάει κανείς ότι το ‘Brexit’ πολύ σύντομα θα μονοπωλήσει το προσκήνιο (η ψηφοφορία θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο) και ότι το 2017 θα πραγματοποιηθούν οι Εθνικές εκλογές σε Γαλλία και Γερμανία” υπενθυμίζει ο αναλυτής της Μίδας ΑΧΕΠΕΥ.