Παράγοντες της αγοράς καταθέτουν εγγράφως τις απόψεις τους…

Είχαμε αναφέρει στην προηγούμενη εβδομαδιαία τεχνική ανάλυση ότι αλλαγή ρότας στην υπάρχουσα πτωτική τάση του Γενικού Δείκτη θα μπορούσε να προκληθεί μόνο με την ανοδική καταστρατήγηση της ζώνης αντίστασης των 550 με 560 μονάδων, στοιχείο που θα έδινε σημαντικούς πόντους στην προσέγγιση των 580 μονάδων, ενώ είχαμε τοποθετήσει σαν άνω όριο ενός βραχυχρόνιου σχηματισμού (ανοδικό Flag) το σημείο των 557 μονάδων.

Δυστυχώς η αδυναμία διάσπασης με αυξημένο τζίρο συναλλαγών τόσο των 557 μονάδων όσο φυσικά και των 560 μονάδων έφερε καθοδική εκτόνωση σπρώχνοντας το δείκτη σε νέα χαμηλά 43 μηνών ανοίγοντας μέτωπο με το ψυχολογικό όριο των 500 μονάδων. Επόμενο ισχυρό σημείο στήριξης μετά τις 550 μονάδες είναι το χαμηλό του Ιουνίου του 2012 στις 471,35 μονάδες.

manthos

Η καθοδική έλευση όμως του δείκτη σε αυτά τα επίπεδα τιμών θα προσθέσει στο διαγραμματικό καμβά μεσοπρόθεσμα επίπεδα στήριξης που ξεκινάνε από τις 450 μονάδες και φτάνουν έως και χαμηλότερα των 340 μονάδων, προκαλώντας ρίγη σε όσους τοποθετήθηκαν τους τελευταίους μήνες του 2015 πέριξ των 640 με 680 μονάδων.

Σε πολύ βραχυχρόνιο πεδίο η δίνη των πωλητών έφερε τους γρήγορους τεχνικούς ταλαντωτές σε oversold κατάσταση αλλά η δυναμικότητα της σπείρας του ελατηρίου σε αρκετούς δείκτες αφήνει περιθώρια περαιτέρω πίεσης και πτώσης μέχρι που να βγει ισχυρή ανοδική εκτόνωση. Στην αντίπερα όχθη η οποιαδήποτε επαναφορά του δείκτη με ανοδικά εχέγγυα πάνω από τις 535 μονάδες θα ανησυχήσει τους short sellers, καθώς μπορεί να αφήσει την υπόνοια μιας κίβδηλης καθοδική εκτόνωσης.

dynamikh

Άρνηση ανοδικής συνέχειας είχαμε και στο δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE 25 με την εμφανή διστακτικότητα διείσδυσης μέσα στη ζώνη αντίστασης των 164 με 156 μονάδων, διαγραμματικό γεγονός που επέβαλε άμεση καθοδική στροφή προς το κάτω μέρος του υπάρχοντος πτωτικού καναλιού, στις 130 μονάδες περίπου. Ως μερική νίκη των Bulls θα θεωρηθεί μόνο ένα ανοδικό πάτημα των 150 μονάδων.

Στατιστικά πάντως όταν ένας ή παραπάνω βασικοί δείκτες πραγματοποιούν νέα χαμηλά ακολουθούν στη πορεία και οι εναπομείναντες. Έτσι όταν στην παρούσα φάση έχουμε το δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE 25 να πραγματοποιεί όχι απλώς νέα χαμηλά αλλά νέα ιστορικά χαμηλά είναι πολύ φυσικό σε κάποιο χρονικό σημείο να σύρει στην καθοδική περιδίνηση και το Γενικό Δείκτη.