Παράγοντες της αγοράς καταθέτουν εγγράφως τις απόψεις τους- σήμερα ο Ηλίας Ζαχαράκης της FFS

Greek Market WEEKLY Overview

Η διάσπαση των παλαιών χαμηλών του 471 έδωσαν άμεσα κίνηση στις 420 μονάδες του ΓΔ επίπεδο που είναι και κάτω μεριά του πτωτικού καναλιού που ακολουθούμε την τελευταία διετία κλείνοντας στις 454 μονάδες..

Αντίστοιχα το f25 έγραψε 107 μονάδες κλείνοντας στις 120 μονάδες την εβδομάδα. Το πιο πιθανό είναι τα επίπεδα που δοκιμάστηκαν να είναι χαμηλά περιόδου μιας και είναι ιδιαίτερα δύσκολο να χαθούν οι εν λόγω στηρίξεις στο κανάλι.

Ακόμα και αν έχουμε συνέχιση της κίνησης θα δούμε πρώτα μία χρονική αντίδραση ή και σε τιμές. Οι 495 μονάδες είναι κοντινή μας αντίσταση που σε πρώτη φάση πρέπει να κατοχυρώσουμε. Η κυβέρνηση πλέον έχει έρθει αντιμέτωπη με το μεγαλύτερο μέρος του κόσμου μιας και πρέπει να βρει λύση σε ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό άμεσα.

Καλώς ή κακώς δεν έχουμε ιδιαίτερες εναλλακτικές λύσεις οπότε όσο πιο γρήγορα βρεθεί λύση τόσο καλύτερο για την οικονομία που περιμένει. Η κυβέρνηση κάνει προσπάθεια να έρθει σε συμφωνία με τους θεσμούς πριν επιστρέψουν για να δοκιμάσει να φέρει το νομοσχέδιο στην βουλή. Όλα δείχνουν πως οι θεσμοί επιμένουν σε μείωση κόστους του κράτους δηλαδή συντάξεων και όχι αύξηση φόρων και εισφορών.

ff

Οι δηλώσεις του Τόμσεν πλέον βγαίνουν στον αέρα και όχι μέσα από διαρροές και πλέον όλο και περισσότεροι καταλαβαίνουν ότι είναι πιο σωστή σαν λογική μιας και η αύξηση φόρων δεν θα φέρουν αποτέλεσμα αντιθέτως θα διώξουν εταιρίες και φυσικά πρόσωπα και θα ενισχύσουν κατακόρυφα την φοροδιαφυγή.

Αν η κυβέρνηση δεν μπορέσει να δώσει λύσεις και να περάσει από την βουλή τα νομοσχέδια το πιο πιθανό είναι να προσφύγει σε παραίτηση. Και στις δύο περιπτώσεις θα έχουμε το ίδιο αποτέλεσμα. Το πρόβλημα μας είναι ο χρόνος μιας και δεν έχουμε πολυτέλεια με την οικονομία να καταγράφει συνεχώς χαμηλότερα νούμερα.

Από την άλλη έχουμε μπροστά μας να λύσουμε και το προσφυγικό μιας και το τρίμηνο dead line για έξοδο από την Σένγκεν μπορεί να μας απομονώσει να μας δημιουργήσει τόσο οικονομικά όσο και μεγαλύτερα γεωπολιτικά προβλήματα που σε κάθε περίπτωση πρέπει να αποφύγουμε με την τουριστική περίοδο μπροστά μας που είναι και ο μόνος κλάδος που ουσιαστικά μας κρατάει στην ζωή.

Greek Market WEEKLY Overview 

Στα στατιστικά για να καταλάβουμε τι έχει ήδη συμβεί το 2016 ο ΓΔ χάνει ήδη 28% από αρχές έτους με τον f25 35% και τον τραπεζικό 64%!!! Οι επιλογές μας σαφώς πιο αμυντικές με απώλειες 20% έχοντας καταγράψει ίσως από τα χειρότερα ξεκινήματα έτους στην ιστορία του Ελληνικού χρηματιστηρίου.

Η κατάσταση μπορεί να φαίνεται μαύρη παρόλα αυτά αυτός είναι και ο τρόπος που συνήθως τελειώνει μία μεγάλη bear περίοδος πριν ξημερώσει. Για να αλλάξει μεσοπρόθεσμα η πτωτική μας τάση χρειαζόμαστε μία κατοχύρωση των 650 μονάδων. Η ζώνη των 420 μονάδων είναι πιθανόν ένα σοβαρό χαμηλό που μπορεί να μας δώσει σοβαρές ανοδικές ανάσες και να δοκιμάσει και πάλι την περιοχή των 500 μονάδων.

Τόσα μαζεμένα αρνητικά νέα έχουμε να δούμε χρόνια με την διέξοδο παρόλα αυτά να είναι μία και πολύ συγκεκριμένη. Ο λαός σιγά σιγά έστω αρχίζει και καταλαβαίνει την κατάσταση μιας και διαλύθηκαν οι όποιες ελπίδες για μαγικές λύσεις παρόλα αυτά καλό θα ήταν οι πολιτικοί μας να βγουν να πουν με ακρίβεια πως έχει η κατάσταση.

ΗΛΙΑΣ ΖΑΧΑΡΑΚΗΣ

FAST FINANCE