Πασχαλινή απόδραση στην Κέρκυρα

30.04.2016 18:03
283
SHARES
FacebookTwitterGoogle+PinterestΕκτύπωσηE-mail

Προικισμένη από τη φύση με ομορφιές απίστευτες και χαρακτήρα κοσμοπολίτικο, η Κέρκυρα είναι μια γνήσια αρχόντισσα του Ιονίου και κάθε γωνιά της έχει να σου πει μια νόστιμη ιστορία. Στα ελληνικά, στα αγγλικά, στα γαλλικά, στα ιταλικά. Όσο πλησιάζει το Πάσχα δε, γίνεται όλο και πιο δελεαστικός προορισμός, με τα ξεχωριστά πασχαλινά έθιμα της να κερδίζουν τις εντυπώσεις.

IMG_4685
Περπατώντας στο Λιστόν

Η Κέρκυρα είναι ένα νησί διαφορετικό από τα άλλα. Μεγαλοπρεπής και αρχοντική, αντλεί την αίγλη της από μια ιστορία γεμάτη ευρωπαϊκές επιρροές, αφού υπήρξε πάντα σταυροδρόμι πολλών πολιτισμών. Η πολιτισμική ταυτότητά της αποτελείται από μια δημιουργική σύνθεση χαρακτηριστικών, που ξεφεύγουν από το παραδοσιακό χρώμα της υπόλοιπης Ελλάδας, μαγεύουν τον επισκέπτη και τον μεταφέρουν σε μια άλλη διάσταση.

IMG_4670

Περιήγηση στην παλιά πόλη
Η πόλη της Κέρκυρας είναι μια από τις ομορφότερες της Μεσογείου. Χαρακτηρίζεται από έντονο βενετσιάνικο στοιχείο, αλλά φέρει πολλές αγγλικές και γαλλικές επιρροές. Είναι μια κοσμοπολίτισσα που αποπνέει μια αίσθηση αρχοντιάς. Ξεκίνησε την περιήγησή σου στην πόλη από την κεντρική πλατεία Σπιανάδα. Φτιαγμένη στα πρότυπα των βασιλικών κήπων της Ευρώπης, είναι η μεγαλύτερη πλατεία των Βαλκανίων και από τις πιο εντυπωσιακές της Γηραιάς Ηπείρου, αφού διαθέτει βενετσιάνικα σιντριβάνια, ένα αρχαίο υδραγωγείο και το πανέμορφο κιόσκι που φιλοξενεί τις εκδηλώσεις των Φιλαρμονικών Εταιρειών το καλοκαίρι. Στα βορειοδυτικά της πλατείας βρίσκεται το επιβλητικό κτιριακό σύμπλεγμα του Λιστόν. Οικοδομήθηκε κατά τη γαλλική περίοδο και συνδυάζει τη γαλλική και την ενετική αρχιτεκτονική. Το Παλαιό Φρούριο χτισμένο περίπου 100 μέτρα ανατολικά της Σπιανάδας, πάνω σε χερσόνησο, οικοδομήθηκε επί ενετοκρατίας στα μέσα του 16ου αιώνα και αποκόπηκε από την ξηρά με τεχνητή τάφρο, την Contra Fossa. Το Νέο Φρούριο, πάλι, δεσπόζει στα δυτικά του παλιού λιμανιού της πόλης και είναι χτισμένο μεταξύ 1586 και 1589 από τους Eνετούς.

IMG_4694
Στο ανάκτορο των Αγίων Μιχαήλ και Γεωργίου.

Tο πιο φημισμένο αξιοθέατο είναι μάλλον το νησάκι μπροστά από το Κανόνι, που συνδέεται με αυτό μέσω μιας μικρής λωρίδας στεριάς, πάνω στο οποίο βρίσκεται η εκκλησία της Παναγίας των Βλαχερνών και το ξακουστό Ποντικονήσι, απέναντι. Πάνω στο μικρό αυτό νησάκι βρίσκεται η εκκλησία του Παντοκράτορα, που χρονολογείται από τον 11ο ή 12ο αιώνα. Είναι τόσα πολλά αυτά που αξίζουν να δείτε στην πόλη της Κέρκυρας που θα πρέπει να έρθετε ξανά και ξανά: το Ανάκτορο των Αγίων Μιχαήλ και Γεωργίου, που χρησίμευε ως έδρα του Mοναστηριακού Tάγματος, η εκκλησία της Παναγίας της Mανδρακίνας, το πάρκο Boshcetto, ένα πραγματικό καταπράσινο στολίδι, πλημμυρισμένο με λουλούδια και σιντριβάνια, το κτίριο της Ιονίου Ακαδημίας, η Πλατεία του Δημαρχείου και πολλά άλλα.

kerkyra1

Πάσχα στην Κέρκυρα
Οι εκδηλώσεις ξεκινούν την Κυριακή των Βαΐων, με την πρωινή μεγάλη λιτανεία του Σκηνώματος του Αγίου Σπυρίδωνος, όπου συμμετέχουν όλες οι Φιλαρμονικές του νησιού. Από τη Μ. Δευτέρα η Κέρκυρα μοσχοβολά φογάτσα (ένα είδος τσουρεκιού βενετσιάνικης προέλευσης), ενώ το βράδυ της Μ. Τετάρτης το Δημοτικό Θέατρο γεμίζει με κόσμο, που θα ακούσει τη Δημοτική Χορωδία στην καθιερωμένη συναυλία Εκκλησιαστικής Μουσικής και Μεγαλοβδομαδιάτικων Μελωδιών. Από νωρίς το απόγευμα της Μ. Παρασκευής πάλι, αρχίζει η περιφορά των επιταφίων στα γραφικά δρομάκια και τις πλατείες της πόλης, ενώ τα προάστια ακολουθούν τη δική τους περιφορά γύρω από τις συνοικίες. Πρώτος βγαίνει ο Επιτάφιος της Παναγίας της Σπηλιώτισσας από το Νέο Φρούριο και του Παντοκράτορα στο Καμπιέλλο για να ακολουθήσουν οι υπόλοιποι, μέχρι τις 10:00 το βράδυ που βγαίνει επιβλητικός ο Επιτάφιος της Μητροπόλεως. Κάθε Επιτάφιος συνοδεύεται από το “κόρο” (χορωδία), μια Φιλαρμονική, “τόρτσες” (μεγάλα κεριά), “μανουάλια” (βενετσιάνικα φανάρια), “σκόλες” (λάβαρα) και φλάμπουρα.

kerkyra

Το πρωί του Μ. Σαββάτου, στις 6:00, πραγματοποιείται το έθιμο του τεχνητού σεισμού στην Παναγία των Ξένων, που αποτελεί αναπαράσταση του σεισμού που περιγράφεται στο Ιερό Ευαγγέλιο, σαν επακόλουθο θριαμβικό γεγονός της Αναστάσεως του Κυρίου. Ακολουθεί η περιφορά του Επιταφίου της εκκλησίας του Αγίου Σπυρίδωνος. Στις 11.00 το πρωί ο κόσμος περιμένει την Πρώτη Ανάσταση και όταν τελειώσει η ακολουθία στη Μητρόπολη χτυπούν χαρμόσυνα οι καμπάνες και από τα παράθυρα των σπιτιών πέφτουν κατά χιλιάδες οι “μπότηδες” (πήλινα κανάτια) στους δρόμους, γεμάτα νερό, για να κάνουν μεγαλύτερο κρότο.

shutterstock_131533691

Το βράδυ του Μ. Σαββάτου γίνεται και η Καθολική Ακολουθία της Αναστάσεως στον Καθολικό Duomo με συνοδεία εκκλησιαστικού οργάνου, η οποία ολοκληρώνεται στις 11:00 μ.μ., για να προλάβει το εκκλησίασμα να παραστεί και στην Ορθόδοξη Ανάσταση. Η αναστάσιμη ακολουθία τελείται στο πάλκο της Πάνω Πλατείας. Η πομπή έρχεται από την γειτονική εκκλησία της Αγίας Παρασκευής με τη συμμετοχή των Φιλαρμονικών και πλήθος κόσμου. Φαντασμαγορικό και μοναδικό θέαμα, όλα τα παράθυρα και τα μπαλκόνια των γύρω σπιτιών ανοιχτά με κεράκια αναμμένα, ενώ η πλατεία φωτίζεται από τις χιλιάδες λαμπάδες των πιστών, που παρακολουθούν την τελετή της Αναστάσεως. Η Ανάσταση γίνεται με τυμπανοκρουσίες, βεγγαλικά και πυροτεχνήματα και οι μπάντες, μόλις τελειώσει η Ανάσταση, τριγυρνούν την πόλη παίζοντας εύθυμα εμβατήρια. Το γλέντι έχει μόλις αρχίσει και θα διαρκέσει μέχρι το πρωί, με τσιλίχουρδα (τοπική μαγειρίτσα), κόκκινα αβγά, φογάτσες, κολομπίνες (βενετσιάνικης προέλευσης χριστόψωμα σε σχήμα περιστεριού) και πολύ κρασί.


IMG_4932
Οι λεπτομέρειες κάνουν τη διακόσμηση στις ταβέρνες πιο ατμοσφαιρική.

Η κερκυραϊκή κουζίνα
Ό,τι και να πει κανείς για τις τοπικές γεύσεις θα είναι λίγο. Ας μην ξεχνάμε ότι το νησί έμεινε κάτω από τη διοίκηση και την επιρροή των Ενετών για 411 χρόνια! Έτσι, η κουζίνα -κυρίως της πόλης- παραμένει καθαρά βενετσιάνικη, με προσθήκες ιταλικών, αγγλικών και γαλλικών στοιχείων. Είναι αξιοθαύμαστο ότι ακόμα και σήμερα τα ονόματα των φαγητών και ο τρόπος παρασκευής τους παραμένει ίδιος με την εποχή της Ενετοκρατίας. Ας δούμε λοιπόν μερικές από τις πιο χαρακτηριστικές συνταγές:

kerkyra6
Τσιγαριαστά χόρτα με ντομάτα και καλό κρασί.

* Στραπατσάδα: χτυπητά αβγά με ζωμό από κόκαλα, βούτυρο και κονιάκ.
* Μανέστρα Κολοπίμπιρι: κριθαράκι με κόκκινη σάλτσα από φρέσκια ντομάτα, κρεμμύδια, καρότα και σέλινο, κανέλα, γαρίφαλο και μπόλικο κόκκινο πιπέρι.
* Μανέστρα μπούρου-μπρούρου: σπαγγέτι κομμένο σε μικρά κομμάτια με σάλτσα φρέσκιας ντομάτας και πατάτες.
* Φασούπα με πετσαλίνα: βενετσιάνικη πηχτή σούπα από ξερά φασόλια, χοιρομέρι και δεντρολίβανο.
* Τσιγαρέλι: αγριόχορτα τσιγαριστά με ψιλοκομμένο κρεμμύδι και σκόρδο.
* Μελιτζάνες Παστρόκιο: φέτες μελιτζάνας, πασπαλισμένες με τυρί και στρώσεις από αβγά βραστά, πανσέτα, σαλάδο (το τοπικό σαλάμι), σάλτσα ντομάτας και βασιλικό.
* Ρύζι – μπίζι: παραδοσιακό βενετσιάνικο ριζότο με αρακά, κρεμμύδι και χοιρομέρι.
* Παστίτσιο τσι νόνας: διασκευή παστίτσιου με φύλλα στο φούρνο. Τα μακαρόνια ανακατεύονται με βούτυρο, ντομάτα, ζάχαρη, τυρί, βραστά αβγά, κομμάτια χοιρομέρι, σαλάδο και ψιλοκομμένα κομμάτια κοτόπουλο και κρέας αρνίσιο ή μοσχαρίσιο, τυλίγονται σε φύλλα σαν πίτα και ψήνονται στο φούρνο.

IMG_4941

* Σαβόρο: κλασικό φαγητό των ναυτικών. Σε πήλινο τσουκάλι στρώνονται μικρά ψάρια, συνήθως σαρδέλες, γόπες ή μεγάλες μαρίδες, και μαγειρεύονται με ψιλοκομμένο σκόρδο, δεντρολίβανο, ξίδι και μαύρες σταφίδες.
* Μπουρδέτο: ιδανικά βραστός σκορπιός και εναλλακτικά γαλέος ή μπακαλιάρος, με κόκκινη καυτερή σάλτσα ντομάτας και χυμό φρέσκου λεμονιού.
* Μπακαλιάρος με αγιάδα: ξαλμυρισμένος παστός μπακαλιάρος σε χοντρά κομμάτια με αγιάδα, δηλαδή σκορδαλιά που γίνεται από αποφλοιωμένα αμύγδαλα, σκόρδο, ψωμί, λάδι και ξίδι.
* Μπακαλιάρος μπιάνκο: μπακαλιάρος ή γαλέος με πατάτες στην κατσαρόλα με άσπρη σάλτσα από ψιλοκομμένο σκόρδο, μαϊντανό, χυμό λεμονιού και μαύρο χοντροκομμένο πιπέρι.
* Παστιτσάδα: είναι το πιο δημοφιλές φαγητό στην Κέρκυρα και προσφέρεται σε επίσημα γεύματα και γιορτές. Γίνεται με μοσχαρίσιο κρέας και σάλτσα ντομάτας στην οποία προστίθεται ένα μίγμα μπαχαρικών, το σπετσιερικό, που περιέχει κανέλα, γαρίφαλο, μοσχοκάρυδο, μπαχάρι, κύμινο και φύλλα δάφνης. Σε πολλά σπίτια φτιάχνουν το δικό τους μίγμα, αλλά πολλοί το προμηθεύονται έτοιμο από το φαρμακείο της Καρμέλας -στη Γεωργίου Θεοτόκη, ακριβώς δίπλα από το Δημοτικό θέατρο- την τελευταία που το φτιάχνει ακόμα με την παραδοσιακή συνταγή και τις μυστικές αναλογίες. Η χωριάτικη παστιτσάδα γίνεται με κόκορα. Οι ντόπιοι λένε ότι η παστιτσάδα είναι καλομαγειρεμένη μόνο όταν η σάλτσα είναι τόσο πηχτή που να βάφει τα μουστάκια.

kerkyra5
Το σοφρίτο είναι ένα από τα πιο παραδοσιακά πιάτα της Κέρκυρας.

* Σοφρίτο: λεπτές φέτες τηγανισμένου μοσχαρίσιου κρέατος, με άσπρη σάλτσα από ψιλοκομμένο σκόρδο, μαϊντανό, άσπρο πιπέρι, άσπρο κρασί, αλάτι και ξίδι.
* Στουφάδο: φαγητό κατσαρόλας μαγειρεμένο για πολλές ώρες στην άκρη του τζακιού. Πρόκειται για κομμάτια μοσχαρίσιου κρέατος μαριναρισμένα με κρασί, κρεμμύδι, ψιλοκομμένο σκόρδο, καρότο, σέλινο, δεντρολίβανο, φασκόμηλο, θυμάρι, μαντζουράνα, δάφνη και αλατοπίπερο. Τσιγαρίζονται με λάδι και ψιλοκομμένη πανσέτα και μετά βράζουν με όλη τη μαρινάδα και λίγη έξτρα ζάχαρη.
* Τίνγκολα: συκώτι τηγανητό με κρεμμύδια ροδέλες, σβησμένο με κρασί, περιχυμένο με χυμό ντομάτας και μπόλικο ψιλοκομμένο μαϊντανό.
* Φιγαδέλια: κομμάτια μοσχαρίσιου συκωτιού με ρίγανη και κανέλα, περιτυλιγμένα σε μπόλια αρνίσια, που ψήνονται στο τηγάνι ή στα κάρβουνα.
* Μπουρντούνι: ένα ιδιαίτερο και βαρύ λουκάνικο από πηγμένο μοσχαρίσιο αίμα και χοιρινό λίπος περασμένα σε μεγάλα έντερα με ψιλοκομμένο κρεμμύδι, σκόρδο, κανέλα, γαρίφαλο, μοσχοκάρυδο και πιπέρι. Τηγανίζεται και σβήνεται με ξίδι.

kerkyra2
Καρυδόπιτα με καϊμάκι και στο βάθος σπιτικό παγωτό λεμόνι, το πιο γλυκό τέλος ενός γεύματος.

Στα γλυκά και τα επιδόρπια η Κέρκυρα ίσως υστερεί λίγο σε σχέση με τη μαγειρική, αλλά παρ’ όλα αυτά έχει μερικές αγαπημένες συνταγές:
* Συκομαΐδα ή συκόπιτα: πίτα φτιαγμένη από μούστο και αποξηραμένα σύκα, αρωματισμένη με γλυκάνισο, πιπέρι και ούζο.
* Μάντολες: καβουρδισμένα και καραμελωμένα αμύγδαλα.
* Πασταφρόλλες: και όχι πασταφλόρες, όπως λέμε εμείς, είναι το γνωστό γλύκισμα με ζύμη και μαρμελάδα.
* Κουτσούλοι πιπεράτοι: μικρά ζυμαράκια από ζάχαρη, νερό, αλεύρι, μέλι και πιπέρι που ψήνονται στο φούρνο.
* Φογάτσα: ένα είδος τσουρεκιού βενετσιάνικης προέλευσης.
* Τζαλέτια: ζυμώνονται με βούτυρο και καλαμποκάλευρο και ψήνονται στο φούρνο. Κατόπιν ραντίζονται με νερό ανακατεμένο με χυμό πορτοκαλιού και πασπαλίζονται με ζάχαρη.
* Μουσταστόνια: αμύγδαλα αλεσμένα με ζάχαρη, αβγά και βανίλια, πλασμένα σε μπάλες και ψημένα στο φούρνο.

5 νόστιμες στάσεις στην Κέρκυρα

ETRUSCO

Etrusco
Tο εστιατόριο του Εκτορα Μποτρίνι στεγάζεται σε ένα κόκκινο νεοκλασικό κτίριο και αποπνέει αρχοντιά και κομψότητα. Φέτος βραβεύτηκε για 4η συνεχή χρονιά, στην τελετή απονομής των Χρυσών Σκούφων, ως το καλύτερο στη χώρα. Δεν θα τον πω «βραβευμένο σεφ», θα πω όμως πόσο δουλευταράς και ταλαντούχος είναι και πως το φαγητό του κρατά σταθερή την ποιότητά του όσες φορές το έχω δοκιμάσει. Στο a la carte μενού προτείνει πιάτα εξαιρετικής γεύσης και αισθητικής, που παντρεύουν την ελληνική κουζίνα με υψηλές τεχνικές. Τα αλλαντικά του «Εtrusco» είναι από τα must, αφού τα παρασκευάζουν οι ίδιοι με τη συνταγή του μπαμπά και μέντορα του Έκτορα, Ετρούσκο. Δοκίμασε επίσης το σοφρίτο με έναν αέρα μαϊντανού και ζελέ από ξίδι -στην Κέρκυρα βρισκόμαστε-, αλλά και το ριζότο με εκχύλισμα ντομάτας, λεμόνια κονφί, γόνο καλαμαριού και μετσοβόνε.

info
Κάτω Κορακιάνα, τηλ. 26610 93342, www.etrusco.gr

POMODORO-1

Pomo d’Oro
«Κρυμμένο» στο ιστορικό κέντρο της πόλης σε εντυπωσιάζει με την εκλεπτυσμένη διακόσμηση και το φιλικό και πάντα ενημερωμένο σέρβις του. Η Μαρία και η Φρέντα σε ξεναγούν στο μενού και σου προτείνουν κρασιά από μια ψαγμένη και αντιπροσωπευτική λίστα με Έλληνες οινοποιούς. Την κουζίνα επιμελείται ο Αριστοτέλης Μέγκουλας και βασίζεται στα ελληνικά εποχικά προϊόντα. Είναι προφανές πως είναι επηρεασμένη από τις διαφορετικές κουλτούρες του νησιού, ένα παιχνίδι γεύσεων και αντιθέσεων, όπου η γη συναντά τη θάλασσα, η Μεσόγειος την Κέρκυρα και η δυτική τεχνική τα ελληνικά προϊόντα. Όλα όμως ξεκινούν από την ελληνικότητα και εποχικότητα των προϊόντων που πρωταγωνιστούν σε κάθε πιάτο, με τα υλικά να δίνουν χώρο στη δημιουργικότητα, την πρωτοτυπία και την ιδιαιτερότητα. Η φιλοσοφία και η φιλοδοξία της ομάδας του εστιατορίου είναι να συνεισφέρει στις γαστρονομικές συνήθειες του τόπου και τα πιάτα του να γίνουν ενθύμια στους κατοίκους αλλά και στους επισκέπτες του νησιού.

info
Πλατεία Πολυμνίας, Σκαραμαγκά 13, τηλ. 26610 28680, 6974273560.

Fisherman
Στην παραλία του Αϊ-Γιώργη, βρίσκεις το Fisherman με ψαγμένους ψαρομεζέδες σε μια υπέροχη αυλή, στην οποία θα φτάσεις ακολουθώντας το μονοπατάκι στο τέρμα της παραλίας. Πολλοί τη θεωρούν την καλύτερη ψαροταβέρνα της Κέρκυρας, αν και είναι πολύ δύσκολο να δώσεις έναν τέτοιο τίτλο σ’ ένα νησί με τόσες υπέροχες επιλογές. Φρέσκα και σωστά ψημένα ψάρια και θαλασσινά τόσο στα κάρβουνα όσο και σε αυθεντικές κερκυραϊκές σπεσιαλιτέ, όπως μπιάνκο, σαβόρο, μπουρδέτο και τηγανητό μπακαλιάρο αγιάδα, σ’ ένα μαγευτικό σκηνικό πάνω στα βράχια.
Παραλία Aϊ-Γιώργης των Πάγων, τηλ. 26630 49375 & 6942 585550.

IMG_4774
Στο Ρεξ θα δοκιμάσετε αυθεντική, αστική κουζίνα, μιας άλλης εποχής.

Ρεξ
Για μια γεύση από την παλιά, αστική κουζίνα της Κέρκυρας πρέπει να περάσεις από το Ρεξ, το ιστορικό αυτό εστιατόριο στο Λιστόν. Κορυφαίο σοφρίτο, παστιτσάδα που δε θέλεις να τελειώσει η μερίδα και ολόφρεσκα ψάρια σε μπιάνκο και μπουρδέτο edition. Απόλαυσε κάθε στιγμή του γεύματός σου σ’ αυτό το αριστοκρατικό μαγαζί βλέποντας τον κόσμο να περνάει εκεί όπου ο χρόνος έχει σταματήσει.
Καποδιστρίου 66, τηλ. 26610 39649.

Βενετσιάνικο Πηγάδι
Ίσως το πιο ρομαντικό εστιατόριο της Κέρκυρας, το Βενετσιάνικο Πηγάδι διαθέτει ένα μενού γεμάτο ευφάνταστα πιάτα με έθνικ διάθεση, στο περιβάλλον μιας ρομαντικής σκηνογραφίας με φόντο τα ενετικά σπίτια και το παλιό βενετσιάνικο πηγάδι στο κέντρο. Δοκιμάστε τις αγαπημένες γεμιστές πιπεριές με μάνγκο και κοτόπουλο.
Λ. Δεσύλλα 1, πλατεία Κρεμαστής, τηλ. 26610 44761.

Τι θα πάρεις για το σπίτι
* Ελαιόλαδο: το κερκυραϊκό ελαιόλαδο παράγεται από τον καρπό μιας ποικιλίας ελιάς που ονομάζεται Λιανολιά και χαρακτηρίζεται από λεπτή γεύση και πλούσιο άρωμα.
* Κουμ κουάτ: ο καρπός του δέντρου citrus-japonica, που ήρθε στην Ευρώπη από την Ιαπωνία μόλις το 1846 και φυτεύτηκε πειραματικά στην Κέρκυρα από τους Άγγλους. Πολύ γρήγορα η καλλιέργειά του διαδόθηκε κυρίως στις περιοχές της βόρειας Κέρκυρας, όπου οι ιδιαίτερες κλιματολογικές συνθήκες ευνόησαν την ανάπτυξή του. Συγκεκριμένα, ο κάμπος των Νυμφών αποδείχθηκε ιδανικός τόπος. Αξίζει να αναφέρουμε ότι το κουμ κουάτ καλλιεργείται μόνο στην Κέρκυρα και είναι αναγνωρισμένο ως προϊόν Π. Γ. Έ. Λικέρ κουμ κουάτ, φρουί γλασέ και γλυκά του κουταλιού πωλούνται σε όλο το νησί.
* Κερκυραϊκές φράουλες: ποικιλία από μικροσκοπικές φράουλες που θυμίζουν αγριοφράουλες κι έχουν υπέροχο άρωμα. Πωλούνται μόνο την εποχή τους, γύρω στον Μάιο, είναι σπάνιες αλλά πεντανόστιμες.

IMG_4736
Η παγωμένη τσιτσιμπίρα θα σάς δροσίσει τις ζεστές μέρες του Καλοκαιριού.

* Τσιτσιμπίρα: κάποτε αγαπημένο αναψυκτικό σε όλα τα Επτάνησα από την εποχή των Άγγλων, σήμερα φτιάχνεται μόνο στην Κέρκυρα. Παρασκευάζεται από μια μικρή βιοτεχνία με χυμό λεμονιού, φυσικό λεμονέλαιο, τριμμένο τζίντζερ άριστης ποιότητας, άσπρες σταφίδες, νερό και ζάχαρη. Νοστιμότατη και δροσιστική, είναι έτοιμη ύστερα από τρεις εβδομάδες ζύμωσης και σερβίρεται στα καφενεία από το Πάσχα ως το φθινόπωρο.
* Νούμπουλο: ένα τοπικό αλλαντικό άριστης ποιότητας που αποτελείται από χοιρινό κόντρα φιλέτο ολόκληρο, αλατισμένο και πασπαλισμένο παντού με πιπέρι, περασμένο σε έντερο και καπνισμένο σε φωτιά με λεπτά ξύλα και πολλά αρωματικά κλαδιά: φασκόμηλο, φλισκούνι ξερό, σχοίνο, δάφνη, μυρτιά, μολόχες, ρίγανη και φλούδα από αμύγδαλα. Η διακριτική και ταυτόχρονα πικάντικη νότα του καπνού χαρίζει την ιδιαίτερη γευστική νότα σ’ αυτό το σκεύασμα. Έχει ελαφρώς ροζέ χρώμα στο εσωτερικό του και σερβίρεται κομμένο σε πολύ λεπτές φέτες.
* Γαλακτοκομικά: Η Κέρκυρα παράγει και μεγάλη ποικιλία από γαλακτοκομικά προϊόντα. Το αγελαδινό βούτυρο Κερκύρας με την αψιά γεύση και το πλούσιο άρωμα είναι μοναδικό στο είδος του. Υπάρχουν πολλά είδη βουτύρου τύπου Κερκύρας, αλλά το αυθεντικό γίνεται από ελάχιστους παραγωγούς στο νησί. Η κερκυραϊκή γραβιέρα είναι νόστιμη και αρκετά πικάντικη, ενώ το τυρί Corfu προέρχεται από το ιταλικό τυρί Grana και ξεχωρίζει για την ιδιαίτερη γεύση του.





Shortlink:

Contact us | About us | Terms & conditions | Privacy policy
Mikrometoxos 2014