Πετρέλαιο, τράπεζες και ΕΚΤ μπορεί να αποσταθεροποιήσουν την κατάσταση προειδοποιεί η Goldman Sachs

.
Το bail in στις καταθέσεις στην Ευρώπη και η πολιτική των κεντρικών τραπεζών βρίσκονται πίσω από την αποσταθεροποίηση των μετοχών των τραπεζών στην ευρωζώνη και διεθνώς αναφέρει σε έκθεση του ο αμερικανικός επενδυτικός οίκος Goldman Sachs. 
.
«Οι επενδυτές αρχίζουν να βλέπουν το ποτήρι μισογεμάτο. Συνεχίζουμε να αξιολογούμε την οικονομική προοπτική ως πιο σταθερή σε σχέση με το παρελθόν. Ωστόσο υπάρχουν τρεις κύριοι κίνδυνοι που θα μπορούσαν να αλλάξουν τις εκτιμήσεις προειδοποιεί η Goldman Sachs.
.
1)Οι τιμές του αργού πετρελαίου:
.
Όπως φάνηκε την περασμένη εβδομάδα, το ρίσκο εξακολουθεί να διατηρείται αμείωτο όσον αφορά το πετρέλαιο.
Οι χαμηλότερες τιμές του αργού πετρελαίου έχουν αυξήσει τον  πιστωτικό κίνδυνο, ενισχύουν την πίεση στον πληθωρισμό καθιστώντας δύσκολο τον στόχο των κεντρικών τραπεζών να ανταποκριθούν μέσω αντισυμβατικών πολιτικών
Όπου καταγράφονται αρνητικοί ρυθμοί, η κερδοφορία των εμπορικών τραπεζών επηρεάζεται αρνητικά.2)Οι ευρωπαϊκές τράπεζες και το κόστος  κεφαλαίου.
.
Οι τράπεζες έχουν υποαποδώσει παγκοσμίως κατά μέσο όρο έχουν χάσει το -13% της αξίας τους από τις αρχές του 2016. Ο κοινός παρανομαστής είναι η διαφορική πολιτική επιτοκίων των κεντρικών τραπεζών.
Η Fed ακολουθεί στρατηγική αύξησης των επιτοκίων και η BoJ εισάγει αρνητικά επιτόκια στην νομισματική της πολιτική
.
Η πολιτική των κεντρικών τραπεζών αποσταθεροποίησε ενώ και οι  ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν πληγεί σημαντικά λόγω των αβεβαιοτήτων που σχετίζονται με τη οδηγία BRRD την οδηγία για το bail in.
Είτε θα υπάρξει  χαλάρωση στην εφαρμογή της οδηγίας BRRD ή θα υπάρξουν κοινές πρωτοβουλίες μεταξύ των κυβερνήσεων και των εθνικών κεντρικών τραπεζών για την αντιμετώπιση του προβλήματος.3) Πολιτική απάντηση της ΕΚΤ
.
Η Goldman Sachs αναμένει περαιτέρω μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ στις 10 Μαρτίου. Θα μειωθεί κατά 0,10% το επιτόκιο καταθέσεων από το -0,30% στο -0,40%, ενώ θα υπάρξει και επέκταση της ποσοτικής χαλάρωσης μετά τον Σεπτέμβριο του 2017. Ωστόσο όλα αυτά θα αυξήσουν τη μεταβλητότητα και ενδεχομένως να αποτύχουν εξαιτίας των αυστηρότερων χρηματοπιστωτικών συνθηκών.
.
Οι επενδυτές θεωρούν τα αρνητικά επιτόκια ως επιζήμια για τις τράπεζες και η επέκταση της ποσοτικής χαλάρωσης θα πυροδοτήσει ανησυχίες για την έλλειψη γερμανικών ομολόγων  – εγείροντας ερωτήματα για την μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα της παρούσης πολιτικής. Δεν αποκλείεται να υπάρξουν αλλαγές στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
.
Ο διοικητής της ΕΚΤ M. Draghi, ανέφερε στη συνέντευξη Τύπου στις 3 Δεκεμβρίου ότι η κεντρική τράπεζα θα «επανεξετάσει ή θα αναθεωρήσει κάποιες από τις τεχνικές παραμέτρους του προγράμματος την Άνοιξη του 2016».