«Πληρώνει» ο ένας στους δύο της λίστας Μπόργιανς

Του Κωστή Πλάντζου

Πρόθυμοι να πληρώσουν επιπλέον φόρους εμφανίζονται, σύμφωνα με πληροφορίες, οι μισοί τουλάχιστον από τους 30 καταθέτες της λίστας Μπόργιανς, οι οποίοι ειδοποιήθηκαν πρώτοι ότι καλούνται «δι’ υπόθεσίν τους» στην εφορία.

Οι προσκλήσεις για τους περίπου 10.500 που φιγουράρουν στην λίστα που ήρθε από τη Γερμανία με τους καταθέτες της ελβετικής UBS μόλις ξεκίνησαν. Από τους 30 όμως, ήδη οι 14 έδειξαν διάθεση να καταθέσουν συμπληρωματικές δηλώσεις, με σκοπό να πληρώσουν πρόσθετους φόρους και να μην ελεγχθούν για εισοδήματα που τυχόν απέκρυψαν στο παρελθόν.

Αντιθέτως, σε περιπέτειες φαίνεται πως μπαίνουν άλλα επτά άτομα που αγνόησαν την πρόσκληση της εφορίας, θα κληθούν σύντομα από τους οικονομικούς εισαγγελείς.

Οι υπόλοιποι εννέα, όπως έλεγαν καλά πληροφορημένες πηγές, ζήτησαν χρόνο για να προετοιμάσουν τις απαντήσεις τους και είτε θα επιχειρήσουν να δικαιολογήσουν τις καταθέσεις τους ως αποταμίευση από φορολογημένα εισοδήματα, είτε ενδεχομένως να δεχτούν και αυτοί να καταθέσουν συμπληρωματικές δηλώσεις για να αποκαλύψουν κρυφά εισοδήματα του παρελθόντος.

Ωσ​στόσο δεν έχει διευκρινιστεί ακόμα αν θα εφαρμοστεί και σε αυτές τις περιπτώσεις το νέο πλαίσιο για την εθελοντική αποκάλυψη αδήλωτων εισοδημάτων, που θα έρθει στη Βουλή εντός των ημερών, ή αν θα φορολογηθούν με τις πάγιες ισχύουσες διατάξεις.

newsmoney.gr