Προσφυγικό: Σχέδιο-ανάσα για την Ελλάδα ετοιμάζουν οι Βρυξέλλες

Έτοιμες να καταργήσουν και επίσημα Συνθήκη του Δουβλίνου εμφανίζονται οι Βρυξέλλες

-μια κίνηση που θα μεταθέσει το προσφυγικό βάρος από τις φτωχότερες χώρες του νότου στις πιο οικονομικά εύρωστες οικονομίες του Βορρά και θα αποτελέσει μεγάλη «ανάσα» για τη χώρα μας.

Το Δουβλίνο II προβλέπει ότι η χώρα στην οποία εισέρχονται οι μετανάστες είναι και υπεύθυνη για την αξιολόγηση της αίτησης ασύλου.

«Το τελευταίο διάστημα, όμως, το σύστημα αυτό έχει γίνει πολιτικά τοξικό για τους Ευρωπαίους ηγέτες, καθώς η Γερμανία αλλά και άλλα κράτη μέλη ασκούν έντονη κριτική σε χώρες όπως η Ελλάδα και η Ιταλία επειδή παραλείπουν να καταγράφουν και να προσφέρουν άσυλο στα 1,1 εκατομμύρια προσφύγων που έχουν φτάσει από στην Ευρώπη από τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική» αναφέρει η βρετανική εφημερίδα Financial Times.

Ουσιαστικά, η πολιτική αυτή έχει παύσει να ισχύει από πέρσι, όταν η Γερμανία παραιτήθηκε του δικαιώματός της να απελάσει από τη χώρα εκατοντάδες αιτούντες άσυλο αλλά πίεσε τους Ευρωπαίους να αναλάβουν μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης. 

Προσφυγικό: Σχέδιο-ανάσα για την Ελλάδα ετοιμάζουν οι Βρυξέλλες

Σύμφωνα με όσα αναφέρει το άρθρο της Βρετανικής εφημερίδας, η Κομισιόν έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η εν λόγω συνθήκη είναι «αναχρονιστική» και «άδικη» ενώ τονίζεται ότι θα καταργηθεί και επίσημα τον Μάρτιο. 

«Η κίνηση αυτή πιθανώς να αναγκάσει ορισμένα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως η Βρετανία, να δεχτούν περισσότερους μετανάστες, καθώς θα ήταν δύσκολο να τους στείλουν πίσω σε γειτονικές χώρες. Την ίδια ώρα, θα πίεζε τα κράτη-μέλη να συμφωνήσουν στην υιοθέτηση ενός επίσημου συστήματος ποσοστώσεων αλλά και διαδικασιών, που θα επιτρέψουν το βάρος να εξαπλωθεί σε ολόκληρη την Ένωση» γράφει χαρακτηριστικά.

Η κατάργηση θα φέρει εντάσεις 

Παρόλα αυτά, η αντικατάσταση της συνθήκης αυτής με κάποια νέα πολιτική αναμένεται να πυροδοτήσει εντάσεις στους κόλπους της ΕΕ.Και αυτό γιατί μέχρι σήμερα οι χώρες της βόρειας Ευρώπης μπορούσαν να στείλουν πρόσφυγες και μετανάστες πίσω στις χώρες απ΄ όπου εισήλθαν στην Γηραιά Ήπειρο –κάτι το οποίο πλέον δεν θα είναι δυνατό. Αυτό αναμένεται να ενοχλήσει ιδιαίτερα τη Βρετανία, που έχει στηρίζει την Συνθήκη του Δουβλίνου ακριβώς για αυτό το λόγο.

Εκτός από την Ελλάδα, η απόφαση αυτή αναμένεται να δώσει «ανάσα» και στη γειτονική Ιταλία, που επίσης αποτελεί πύλη εισόδου προσφύγων και μεταναστών στην Ε.Ε. Θα αποτελέσει, ταυτόχρονα, και μια μεγάλη πολιτική νίκη για τον πρωθυπουργό της χώρας Ματέο Ρέντσι, ο οποίος έχει επανειλημμένως τονίσει ότι ο νόμος αυτός είναι άδικος και πως ευθύνες για το προσφυγικό θα πρέπει να αναλάβουν και άλλες χώρες της Ένωσης.

«Οι μεταφορές προσφύγων προς την Ελλάδα έχουν, ουσιαστικά, απαγορευτεί από το 2011 μετά από απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ότι το σύστημα ασύλου στη χώρα ήταν ακατάλληλο ακόμα και πριν από την πρόσφατες μεταναστευτικές ροές» αναφέρει χαρακτηριστικά η εφημερίδα.

Στην πραγματικότητα, η Συνθήκη του Δουβλίνου έχει παύσει να λειτουργεί εδώ και αρκετά χρόνια. Παρότι επιτρέπει την απέλαση προσφύγων και μεταναστών εντός των συνόρων της ΕΕ, στην πραγματικότητα ελάχιστες από αυτές εκτελούνται. Το 2013 ολοκληρώθηκαν μόλις 16.000 από τις 76.000 απελάσεις.