22.8 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Πρώτα μας «απασφάλισαν»,τώρα καταγγέλλουν… Ζητούν τα ρέστα, το πάρτι φταίει

Πρώτα μας «απασφάλισαν», τώρα καταγγέλλουν…

 «Λιμοί, λοιμοί και καταποντισμοί έρχονται με τα σχέδια νόμου της… σοβιετικής / νεοφιλελεύθερης κυβέρνησης της Αριστεράς». Αυτά ακούμε από το πρωί ώς το βράδυ από τα ιδιωτικά μέσα «ενημέρωσης» και τους εντεταλμένους τους, δηλαδή Χ.Α., Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ, Ε.Κ., Ποτάμι με την επικούρηση των «πολύ αριστερών» συνιστωσών τους.

Έχουμε «απεργίες» επαγγελματιών με γραβάτες (για να μην τους μπερδεύουμε με το πόπολο) και ψέματα επί ψεμάτων τα οποία εκστομίζουν τα φερέφωνα των παρατάξεων που κατέστρεψαν το ασφαλιστικό σύστημα. Έτσι αντιπολιτεύονται, όταν δεν βάζουν (οι υπερεπαναστάτες) την ηλικιωμένη κυρία να πετάει μια κότα στο προαύλιο του Μεγάρου Μαξίμου, μπροστά στα τηλεοπτικά συνεργεία, και να τη φωνάζει Αλέξη. Πολιτικός λόγος…

Ένα απλό πρόβλημα μετατρέπεται σε μείζον, όλες οι συντεχνίες είναι στο πόδι, ακόμη κι αυτές που ευνοούνται από την ομογενοποίηση του ασφαλιστικού συστήματος, διότι έτσι θέλουν Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ (ξέχασαν το PSI τους) που ακόμη ελέγχουν συνομοσπονδίες εργαζομένων και επαγγελματικά σωματεία.

Ζητούν τα ρέστα

Οι άνθρωποι που καταντήσανε φτωχούς τους σημερινούς και αυριανούς συνταξιούχους, καταγγέλλουν τον ΣΥΡΙΖΑ διότι προσπαθεί να σώσει τους μελλοντικούς.

Λοιπόν: όταν έχω μισθό 1.000 ευρώ, οι ασφαλιστικές εισφορές που καταβάλλουμε εγώ (6,7%, 67 ευρώ) και ο εργοδότης μου (13,3%) για να πάρω κύρια σύνταξη είναι περίπου 200 ευρώ. Αφήνω στην άκρη την επικούρηση (3%+3%) και την περίθαλψη (13,5% εργαζόμενος και εργοδότης). Με την εισφορά αυτήν θα πάρω κύρια σύνταξη, ανάλογα και με τα χρόνια ασφάλισης, γύρω στα 650 ευρώ και επικουρική ανάλογη με τη δυνατότητα του ταμείου μου.

Έρχονται τώρα και αρνούνται να ενταχθούν στην ίδια λογική οι ασφαλισμένοι στα κάποτε ευγενή και νυν χρεοκοπημένα ταμεία. Ξεσηκώνονται οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι που χάρη στις προνομιακές τους σχέσεις με τις κυβερνήσεις της Δεξιάς (γαλάζιας και πράσινης) ελάμβαναν συντάξεις δυσανάλογες με τις εισφορές τους (6, 7, 8%). Ζητούν να μείνουν στα παλιά, διότι «δεν έχουν», όπως λένε. Προτιμούν την κατ’ αποκοπήν, ανεξαρτήτως εισοδημάτων, ένταξη σε μια κλίμακα. Σήμερα, λένε, η πλειοψηφία τους έχει (δηλαδή, δηλώνει) κάτω από 10.000 ετήσιο εισόδημα και αν πληρώνουν με ποσοστά για την ασφάλισή τους, δεν θα τους μένει φράγκο, διότι δίνουν και την αναλογούσα εργοδοτική εισφορά. Μήπως έμεναν στάσιμοι στην Αριθμητική;

Αδυνατώ να πιστέψω, πάντως, ότι ο γείτονάς μου που συντηρεί διαμέρισμα στο κέντρο, βίλα στη Χαλκιδική, σκάφος και τρία (θηριώδη) αυτοκίνητα βγάζει 830 ευρώ τον μήνα. Αλλά και έτσι να είναι για κάποιον νέο επαγγελματία που δεν φοροδιαφεύγει, η εισφορά του για την κύρια σύνταξή του θα είναι 165 ευρώ. Λιγότερα δίνει τώρα; Μα λένε ότι έχουν να πληρώσουν και φόρο επί των 10.000. Ο μισθωτός δεν πληρώνει και μάλιστα εκών άκων;

Το πάρτι φταίει

Τα πράγματα είναι -επιμένω- απλά: ο φόβος ότι το πάρτι της φοροδιαφυγής εξασθενεί με τη χρήση πλαστικού χρήματος οδηγεί σε αυτές τις παρανοϊκές απόψεις τις οποίες εκστομίζουν και κορυφαία στελέχη της αντιπολίτευσης. Ακούω όμως και ανθρώπους της Αριστεράς να λένε ότι αν δεν έχουν οι άνθρωποι, πώς θα πληρώσουν; Απαντώ κυνικά: Οι άνεργοι ασφαλίζονται; Θα έχουν σύνταξη; Ποια η διαφορά ανάμεσα στον σερβιτόρο και τον μηχανικό που δουλεύουν και καλούνται να πληρώνουν το ίδιο ποσό για ασφάλιση όταν δηλώνουν το ίδιο εισόδημα και τους άνεργους των δυο κατηγοριών; «Ο ένας σπούδασε», θα πουν οι νεοφιλελεύθεροι. Ολοι σχεδόν οι σερβιτόροι που γνωρίζω είναι πτυχιούχοι μαθηματικοί, φιλόλογοι, μηχανικοί, αρχιτέκτονες. Γιατί δεν ζητούν να διαχειρίζονται οι ίδιοι τα ταμεία τους χωρίς κρατική επιδότηση;

Άφησα απ’ έξω τους αγρότες, διότι εκεί πια απελπίζεσαι με τον λαϊκισμό. Μα πλήρωναν 6%, λέει ο διαμαρτυρόμενος. Τώρα 13%, έστω και μετά από 4 χρόνια; Μάλιστα. Πόσοι καλούνται να πληρώσουν παραπάνω; Γύρω στους 4.500 λέει η δική τους στατιστική υπηρεσία. Δηλαδή όλοι αυτοί που κάθε χρόνο αγοράζουν και νέο όχημα, που έχουν σκάφη, σπίτια στην πόλη και στο χωριό και που προφανώς μόνον εγώ γνωρίζω είναι λιγότεροι από 4.500; Για να μην πιάσω τους «αγρότες» του Κολωνακίου Αθηνών και του Πανοράματος Θεσσαλονίκης.

Την απάντηση δίνουν τα εγκυρότατα στοιχεία της Oxfam: μεταξύ 2010 και 2015 η περιουσία των 62 πλουσιότερων ανθρώπων στον κόσμο έχει αυξηθεί κατά 44%, ενώ 3,5 δισεκατομμύρια ανθρώπων είχαν μείωση των εσόδων τους κατά 41%! Αυτό λέγεται τάση… Στην Ελλάδα, υπέρταση!

http://www.avgi.gr/article/6203007/prota-mas-%C2%ABapasfalisan%C2%BB-tora-kataggelloun-#st_refDomain=m.facebook.com&st_refQuery=