Πρώτο Όσκαρ για τον Λεονάρντο Ντι Κάπριο

Στο “Spotlight” του Τομ Μακάρθι απονεμήθηκε το φετινό Όσκαρ καλύτερης ταινίας, ενώ το πρώτο χρυσό αγαλματίδιο στην καριέρα του, μετά από τέσσερις υποψηφιότητες, κατάφερε τελικά να κερδίσει ο Λεονάρντο Ντι Κάπριο.

Η ταινία “Spotlight: Όλα στο φως”, η έρευνα για την οποία χρειάστηκε χρόνια για να ολοκληρωθεί, ακολουθεί τους δημοσιογράφους που είχαν προχωρήσει το 2002 στην αποκάλυψη ότι στελέχη της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας συγκάλυπταν τις σεξουαλικές κακοποιήσεις παιδιών από ιερωμένους. Στην εφημερίδα Boston Globe είχε απονεμηθεί βραβείο Πούλιτζερ για τις αποκαλύψεις της σχετικά με το σκάνδαλο.

Ο Λεονάρντο Ντι Κάπριο έφυγε από την τελετή με το Όσκαρ πρώτου ανδρικού ρόλου για την ερμηνεία του στην ταινία “Η επιστροφή” (The Revenant), για το οποίο ήταν και φαβορί.

Για την ίδια ταινία ο Μεξικανός Αλεχάντρο Ινιάριτου τιμήθηκε με το το Όσκαρ καλύτερης σκηνοθεσίαςκαι έγινε ο πρώτος κινηματογραφιστής που κερδίζει το συγκεκριμένο Όσκαρ δύο συνεχόμενες χρονιές, καθώς η ταινία του Birdman ήταν πέρυσι η νικήτρια στην κατηγορία. Είναι μάλιστα το τέταρτο Όσκαρ που κερδίζει ο Μεξικανός σκηνοθέτης στην καριέρα του.

Νικήτρια του Όσκαρ Α’ γυναικείου ρόλου ήταν η Μπρι Λάρσον για την ερμηνεία της στην ταινία “Δωμάτιο”.

Το Όσκαρ Β’ Ανδρικού Ρόλου κέρδισε ο 56χρονος Μαρκ Ράιλανς για το φιλμ Η γέφυρα των κατασκόπων του Στίβεν Σπίλμπεργκ, στο οποίο ενσαρκώνει έναν Ρώσο πράκτορα, ενώ το Όσκαρ Β’ γυναικείου ρόλου πήγε στην 27χρονη Αλίσια Βικάντερ για την ερμηνεία της ως σύζυγος ενός διαφυλικού καλλιτέχνη στο φιλμ Το Κορίτσι από τη Δανία (The Danish Girl). Και για τους δύο ηθοποιούς είναι η πρώτη φορά που κερδίζουν Όσκαρ.