Ρεύμα στην Κρήτη από την ηπειρωτική Ελλάδα με δύο υποβρύχια καλώδια

ΔΥΟ ΥΠΟΒΡΥΧΙΑ ΚΑΛΩΔΙΑ

Ρεύμα στην Κρήτη από την ηπειρωτική Ελλάδα

To «πράσινο» φως για την ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με την ηπειρωτική Ελλάδα και μάλιστα μέσω και των δύο υποβρυχίων καλωδίων, του «μικρού» και του «μεγάλου» έδωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης, όπως ανακοινώθηκε μετά από συνάντηση που είχε χθες με τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη. Στη συνάντηση συμμετείχαν και οι διοικήσεις του ΑΔΜΗΕ, του ΔΕΔΔΗΕ και της ΡΑΕ.

«Συζητήσαμε σήμερα για ένα έργο που θα έπρεπε να είχε γίνει χθες» δήλωσε μετά τη συνάντηση ο κ. Σκουρλέτης, ο οποίος έδωσε εντολή να προχωρήσουν και οι δύο διασυνδέσεις, εκτιμώντας ότι το έργο θα δώσει ώθηση στην ανάπτυξη του νησιού, θα εξοικονομήσει χρήματα και ταυτόχρονα θα είναι περιβαλλοντικά επωφελές για την Κρήτη. «Με τη συνεργασία όλων των αρμόδιων φορέων μπορεί σύντομα να ξεκινήσει η μικρή διασύνδεση», δήλωσε ο κ. Αρναουτάκης.

Η πρώτη και μεγαλύτερη διασύνδεση, σύμφωνα με το τελευταίο δεκαετές πρόγραμμα ανάπτυξης του ΑΔΜΗΕ, προβλέπει την πόντιση δύο καλωδίων των 350 MW το καθένα, συνεχούς τάσης, που θα συνδέουν την Κρήτη με την Αττική. Το συνολικό κόστος εκτιμάται από 730 εκατ. ευρώ ως 1 δισ. ευρώ και θα μπορεί να εξυπηρετεί τη μεταφορά πράσινης ενέργειας και ενδεχομένως το πρότζεκτ διασύνδεσης Ισραήλ – Κύπρου – Κρήτης – ηπειρωτικής Ελλάδας (Eurasia Interconnector).

To «μικρό» καλώδιο, η «λύση εξοικονόμησης» στη μελέτη του ΑΔΜΗΕ, αφορά στην κατασκευή fast track διασύνδεσης, ισχύος 200 MW με εναλλασσόμενη τάση. Το έργο αυτό εκτιμάται ότι θα μπορούσε να κοστίσει περί τα 180 εκατ. ευρώ και να ολοκληρωθεί σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα, ως το 2020.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη σημασία της διασύνδεσης της Κρήτης αναφέρθηκε πρόσφατα και ο πρόεδρος του Συνδέσμου των Ανεξάρτητων Παραγωγών Ηλεκτρισμού (ΕΣΑΗ) Αναστάσιος Καλλιντσάντσης στην ομιλία του στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών. Όπως είπε είναι έργο που θα έπρεπε να είχε υλοποιηθεί εδώ και 20 χρόνια και θα πρέπει να κατασκευαστούν δύο καλώδια ώστε η επένδυση να έχει προοπτική ζωής. «Η ορθή και άμεση ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης μπορεί να αποφέρει εξοικονόμηση 400 εκατ. ευρώ τον χρόνο», τόνισε.