Σερί έξι πτωτικών συνεδριάσεων με απώλειες 46% στις τράπεζες – “Το φθηνότερο είναι εχθρός του φθηνού”

Θανάσης Σταυρόπουλος
[email protected]
Θανάσης Σταυρόπουλος
Σερί έξι πτωτικών συνεδριάσεων με απώλειες 46% στις τράπεζες τρέχει η εγχώρια αγορά. Με μεγάλα σκαμπανευάσματα η σημερινή συνεδρίαση διαμόρφωσε νέα δεδομένα. Οι τελικές δημοπρασίες ακύρωσαν την τραπεζική αντίδραση. Η προσοχή σε Eurogroup και MSCI.

Στο μετασυνεδριακό σχόλιο της Παρασκευής, που αναπαράχθηκε και την Δευτέρα, μεταξύ άλλων, η στήλη ανέφερε πως “απόλυτα ψύχραιμοι συνεχίζουν να δείχνουν όσοι διατηρούν θέσεις ‘short’ και οι οποίοι υποστηρίζουν ότι η ταλαιπωρία των αποτιμήσεων δεν έχει τελειώσει και πως θα ‘έλθει η ώρα’ και του μη Τραπεζικού 25αρη, αλλά και αρκετών τίτλων μεσαίας κεφαλαιοποίησης, όπου διατηρούν αξιοπρεπή όγκο συναλλαγών.

Μία πρώτη γεύση, “παράπλευρων απωλειών” πήραμε χθεςκαι η οποία εντάθηκε σήμερα, ενώ “πληρώθηκαν” με χαρακτηριστική ευκολία τόσο η τελευταία “short” θέση στον ΟΤΕ, με τιμή εξάσκησης τα 7,20 ευρώ (ενδοσυνεδριακά βρέθηκε να υποχωρεί έως τα 6,76 ευρώ, -10,46%), όσο και αυτή στην Εθνική με τιμή εξάσκησης τα 0,14 ευρώ (χαμηλό ημέρας στα 0,12 ευρώ, με απώλειες 16,67%).

Στα χαμηλά ημέρας ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε μέχρι τις 439,08 μονάδες (-5,42%), ο FTSE25 μέχρι τις 112,97 (-7,04%), ο Τραπεζικός δείκτης μέχρι τις 20,63 μονάδες (-13,83%), ενώ μη διψήφιες ενδοσυνεδριακές απώλειες, πλην των ΟΤΕ και ΕΤΕ, βρέθηκαν οι Alpha Bank (έως 0,99 ευρώ, -11,61%), Eurobank (έως 0,315 ευρώ, -18,81%), Πειραιώς (μέχρι τα 0,087 ευρώ, -12,12%), Ελ. Πετρέλαια (έως 2,94 ευρώ, -10,09%) και ΟΠΑΠ (έως 5,16 ευρώ, -12,54%).
Εννοείται ότι οι “θαρραλέοι” που τοποθετήθηκαν στα χαμηλά ημέρας, έβγαλαν ένα αξιοπρόσεκτο “μεροκάματο του τρόμου”.

Από εκεί και πέρα, θα ήταν παράλειψη να μην τύχει υποσημείωσης η Τραπεζική αντίδραση που ξεκίνησε στις 15.05, ενώ οι δείκτες ήταν στα χαμηλά ημέρας και η οποία κατέληξε σε “ΑΜΕΜ” (Αυτόματος Μηχανισμός Ελέγχου Μεταβλητότητας), κατά τις τελικές δημοπρασίες, για τις μετοχές των Eurobank, Εθνικής και Πειραιώς (αλλά και στον τίτλο της Folli Follie Group) με το “project price” για τις Τραπεζικές μετοχές να δείχνει κλείσιμο στα υψηλά ημέρας και με σημαντικά ημερήσια κέρδη, όμως για “ατυχία” των “όψιμων” αγοραστών ενεργοποιήθηκε, εκ νέου, η διάταξη που θέλει “σε περίπτωση που η τιμή κλεισίματος που προκύπτει από τις τελικές δημοπρασίες έχει διαφορά μεγαλύτερη του 3% από την τελευταία πράξη και μετά την ενεργοποίηση του δεύτερου ‘ΑΜΕΜ’, η τιμή κλεισίματος διαμορφώνεται μεσοσταθμικά, εκτός και αν ο όγκος των δημοπρασιών είναι μεγαλύτερος του 30% του ημερήσιου όγκου.

Έτσι και οι τρεις Δεικτοβαρείς, Τραπεζικές, μετοχές έκλεισαν στο “κόκκινο” και με βαριές απώλειες, αλλά και σημαντικό ανεκτέλεστο αγορών, αφήνοντας πιθανότητες, αυριανής, ανοδικής εκκίνησης, αν το επιτρέψει το διεθνές κλίμα και η τρέχουσα ειδησεογραφία.

Από εκεί και πέρα και σήμερα εν δυνάμει πωλητές κατέδειξαν με τον πλέον εμφατικό τρόπο, ότι έχουν πλουραλισμό και πολλές επιλογές στις κινήσεις τους, όπως και τον απόλυτο έλεγχο του εγχώριου χρηματιστηριακού ταμπλώ.

Αν δεν υπάρξει ο απόλυτα θετικός καταλύτης, ή η άρδην αλλαγή του διεθνούς σκηνικού, κάθε ανοδική αντίδραση, τεχνικού χαρακτήρα, μόνο σαν ευκαιρία ρευστοποιήσεων σε σχετικά καλύτερες τιμές θα πρέπει να εκλαμβάνεται, λένε οι περισσότεροι.

Από την άλλη και με βάση, έστω και τις απόλυτα θεωρητικές στηρίξεις που υπάρχουν στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, το επίπεδο των 113 μονάδων θεωρείται κομβικής σημασίας και δεν αποκλείεται να δώσει“αναπήδηση” αγνώστου διαρκείας και εντάσεως, κάτι που συνέβη σήμερα. Αυτό το τελευταίο “στοίχημα” πήραν στην σημερινή συνεδρίαση κάποια “ριψοκίνδυνα” χαρτοφυλάκια και μένει να φανεί αν θα τους βγει το ποντάρισμα βραχυχρόνιου ορίζοντα.

Μάλιστα αν η αντίδραση φέρει τον FTSE25 υψηλότερα των 121 μονάδων, αυτό θα γίνει αιτία κλεισίματος “short” θέσεων, με αποτέλεσμα την βραχύβια ενδυνάμωση της αντίδρασης.

Με το χρηματιστηριακό αξίωμα πως “το φθηνότερο είναι εχθρός του φθηνού” σε πλήρη εξέλιξη, οι βασικοί δείκτες του Χ.Α., μπορεί να απέφυγαν ένα ακόμα κλείσιμο στα χαμηλά ημέρας, αλλά συμπλήρωσαν έξι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, με τον Γενικό Δείκτη να αθροίζει απώλειες 19,08% και τον κλαδικό δείκτη των Τραπεζών απώλειες 46,27%. Να σημειωθεί ότι για να βρούμε έξι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, για τον Γενικό Δείκτη, πρέπει να επιστρέψουμε στο διάστημα από 1 έως και 8/10/2014, όμως τότε οι αθροιστικές απώλειες ήταν μόνο 5,05%.

Χωρίς να αποκλείουν κάποια αντίδραση, έστω και τεχνικού χαρακτήρα καθώς τίποτα δεν έχει αλλάξει από αυτά που έδειξαν να προβληματίζουν το Χ.Α. μέχρι και την σημερινή συνεδρίαση, οι εγχώριοι αναλυτές παραμένουν απόλυτα επιφυλακτικοί, συστήνοντας αυξημένη ρευστότητα και “σφιχτά” “stop loss” για όσους επιμένουν να ακολουθούν την τάση, με απόλυτα βραχυπρόθεσμο ορίζοντα.