Σε αναζήτηση κοινής γραμμής για το προσφυγικό το συμβούλιο πολιτικών αρχηγών

ΣΤΟ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ

Συγκαλείται στις 12 το μεσημέρι το συμβούλιο πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, σε αναζήτηση κοινής γραμμής για το προσφυγικό εν όψει της κρίσιμης συνόδου κορυφής ΕΕ – Τουρκίας τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες.

  • ΕΘΝΟΣ On Line
  •  ενημερώθηκε 11:34

Προηγήθηκε χθες η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, όπου ο Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε τον βασικό κορμό των θέσεων τις οποίες σκοπεύει να αναπτύξει στη σύνοδο.

Με τις θέσεις αυτές θα προσέλθει σήμερα στο τραπέζι του συμβουλίου αρχηγών ο Πρωθυπουργός, με στόχο την επίτευξη συνεννόησης και πολιτικής ομοφωνίας ώστε να χρησιμοποιηθούν όλα τα εργαλεία που πιθανώς θα χρειαστούν απέναντι στις μονομερείς ενέργειες των χωρών μελών.

Σε ό,τι αφορά τη διαχείριση του προσφυγικού, οι κυβερνητικές θέσεις βασίζονται σε τέσσερις άξονες. Συγκεκριμένα, ότι «η Ελλάδα υλοποιεί τις υποχρεώσεις της, όχι απλώς απέναντι στην Ε.Ε. αλλά κυρίως απέναντι στους ίδιους τους πρόσφυγες και με βάση τις ανθρωπιστικές ανάγκες», ότι η χώρα «θα μεγιστοποιήσει τις θέσεις προσωρινής διαμονής αλλά δεν μπορεί, ούτε πρόκειται να γίνει αποθήκη ανθρώπων», ότι «θα επικαλεστούμε τις ιδρυτικές συνθήκες και το δίκαιο της Ένωσης που επιτάσσει αναλογική κατανομή των βαρών και της ευθύνης» και ότι «οι μόνιμες θέσεις δεν θα υπερβούν σε καμία περίπτωση το 1/50 των συνολικών ροών. Αυτό αναλογεί στην Ελλάδα με βάση τον πληθυσμό και τις οικονομικές της δυνατότητες».

Για τη μετεγκατάσταση, άμεση απαίτηση της ελληνικής κυβέρνησης είναι να ενισχυθεί και να επιταχυνθεί η διαδικασία μετεγκατάστασης προσφύγων από Ελλάδα και επανεγκατάστασης από Τουρκία. Για το ζήτημα αυτό, θα πρέπει να υπάρξει συγκεκριμένη αναφορά στο κείμενο συμπερασμάτων στη Συνόδου, που θα περιγράφει με σαφήνεια τις σχετικές διαδικασίες.

Για την οικονομική βοήθεια, η κυβέρνηση θα υποστηρίξει ότι «χρειάζεται επιτάχυνση των διαδικασιών χορήγησης όλων των μορφών οικονομικής βοήθειας».

Μεταξύ των κυβερνητικών θέσεων είναι επίσης ότι «πρέπει να εφαρμοστεί αποτελεσματικά και υπεύθυνα η συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας ώστε να ανασταλούν οι ροές και η παράνομη διακίνηση».

Άμεσος στόχος είναι επίσης να ενισχυθεί και να καταστεί σαφέστερη η διαδικασία για την επανεισδοχή μεταναστών που δεν δικαιούνται άσυλο.

Πηγή: Mega