Σε χαμηλό σχεδόν 5 ετών το ποσοστό ανεργίας στην Ισπανία – στο 20,9% από το 21,2%

Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων σχεδόν πέντε ετών υποχώρησε το ποσοστό ανεργίας της Ισπανίας στο τέταρτο τρίμηνο του 2015, δίνοντας ενδεχομένως μια μικρή ώθηση στον πρωθυπουργό Mariano Rajoy, καθώς επιδιώκει να σχηματίσει κυβέρνηση.

Σύμφωνα με το Bloomberg, το ποσοστό ανεργίας υποχώρησε στο 20,9% από το 21,2% το προηγούμενο τρίμηνο, με τους οικονομολόγους να έχουν κάνει εκτιμήσεις για μικρή μεταβολή. Ο αριθμός των ατόμων χωρίς εργασία στην Ισπανία μειώθηκε κατά 71.300 στα 4,78 εκατ., σε ένα τρίμηνο το οποίο παραδοσιακά εμφανίζει αύξηση λόγω των απολύσεων εποχιακών υπαλλήλων.

Σε ετήσια βάση, ο αριθμός υποχώρησε κατά 678.200 άτομα, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη πτώση από την έναρξη καταγραφής των στοιχείων, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία της χώρας (INE), με τις περισσότερες θέσεις εργασίας να δημιουργούνται στον αγροτικό κλάδο και σε εκείνο των υπηρεσιών.

Μετά την ανακοίνωση των στοιχείων, ο υπουργός Οικονομίας, Luis de Guindos, ανέφερε σε ραδιοφωνικό σταθμό πως η ανεργία μειώνεται με σταθερό ρυθμό και πως πέρυσι δημιουργήθηκαν πάνω από μισό εκατομμύριο θέσεις εργασίας.